Odla vitlök, så här lyckas du!

På senhösten är det dags att plantera vitlök för att kunna skörda under kommande sommar. Vitlök är lättodlad och ger ofta god avkastning. Det är en härlig känsla att skörda egen vitlök, så ut i höstvädret och peta ner några klyftor i landet så kommer du tacka dig själv nästa år!

Vitlök odla tradgard - Gardenize - Jenny 800x600px

Hösten är en underbar tid att vara i trädgården. Det blommar fortfarande här och var och träd och buskar lyser upp med sina vackra höstfärger. Trädgården förbereds för vintervilan men för den planteringssugne finns det fortfarande hopp. Många lökar passar bäst att sättas på hösten. En av dessa är vitlöken som, när den sätts på hösten, ger fin skörd under kommande sommar. Det är härligt att ha egenodlad vitlök hemma och den går att lagra länge.

plant app

Plantera vitlök

Vitlök ska helst planteras så sent som möjligt på hösten innan marken fryser så i de lägre zonerna brukar oktober/ november vara lagom. Man behöver vara observant på att platsen man valt inte är för blöt och kompakt. Blir det för blött i marken under vinter och vår riskerar vitlöken att ruttna så välj en väldränerad plats. Blanda gödsel i jorden och sätt ner vitlöksklyftorna ungefär 5 cm ner i marken och med 10-15 cm mellanrum. Varje klyfta blir sedan en färdig lök.

Bli inte orolig om vitlökens blast börjar växa redan på hösten, det brukar gå bra ändå. Vitlöken kan sättas på våren men lökarna blir inte lika stora. På våren brukar det vara mycket annat som ska hinnas med i trädgården så det kan vara skönt att göra det man kan på hösten.

Köp sättlök i trädgårdshandeln

Sättlökar finns i de flesta trädgårdsbutiker och plantskolor på hösten. Undvik att använda vitlök från mataffären eftersom de ofta inte har så bra grobarhet och kan sprida växtsjukdomar. Ofta vet man inte vilken sort man köper eller om den passar för vårt skandinaviska klimat. Vitlök som köps i mataffären är vanligtvis importerad från Kina eller Spanien vilket är synd när den är så lättodlad här.

Mina favoritsorter heter Messidor och Thermidrome. Båda är högavkastande och ger stora vitlökar. Läs gärna på lite om de olika sorterna för att se vilken som passar just dig och dina preferenser.

Jag försöker alltid odla lite mer än vad jag behöver för att kunna spara några lökar och använda som sättlök kommande år. På så sätt slipper man köpa dyr sättlök varje år. Det är en god idé att sätta mycket vitlök för den kan användas till så mycket.

Vitlök kan även odlas för blastens skull. Vitlöksblast ger en fin, mild vitlökssmak. Råkar man glömma att skörda någon vitlök under sommaren brukar det komma upp blast kommande år. Vitlöksblast kan också odlas inomhus i kruka när som helst på året.

Dokumentera växten i Gardenize trädgårdsapp

Det är lätt att glömma vilken sorts vitlök man planterat och var man satt ner vitlöksklyftorna. I Gardenize app kan du enkelt dokumentera din plantering och ha koll på till exempel gödsling. Är du plusmedlem så kan du enkelt ta bild av området och rita in precis var du planterat dina vitlöksklyftor. Lycka till med odlingarna!

Organisera din trädgård - planera trädgården
Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

FÖLJ UPP DINA ODLINGAR MED GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Frågor och Svar Gardenize

Mer lästips från Gardenize