Satsa på kompost!

Att kunna hämta egen kompostmylla till sina odlingar är härligt och plantorna älskar det. Som jordförbättring är kompost svårslaget och att skämma bort sina rabatter och trädgårdsland med kompost ger friskare och frodigare plantor. Det är dessutom både billigt och enkelt och ett bra sätt att ta tillvara på sitt avfall.

Composting gardening

Så här års består mycket av trädgårdgårdsarbetet av att skörda och rensa ogräs. Allteftersom ettåriga blommor blommat över och man samlar på sig blast från olika grödor blir det snabbt mycket att ta tillvara. Från det man tillagar och äter blir det också rester som man kanske vill ta tillvara på.

Kompostera trädgårdsavfall

En trädgårdskompost är väldigt användbar för alla grenar, löv och ogräs man städar undan i trädgården under året. Även om jag komposterar en del trädgårdsavfall direkt i landen genom täckodling så har jag ändå nytta av en trädgårdskompost. Vissa tider på året är det fullt i landen och inte så lätt att lägga på grenar och andra växtdelar. Dessa åker då ner i komposten.

En trädgårdskompost är relativt enkelt att bygga. Ofta har man kanske lite spillvirke hemma och kan sätta ihop det till en kompostbehållare. Det är bra att ställa sin kompost i ett skuggigt läge för att lättare behålla fukten. Blir det för torrt kan man behöva vattna komposten.

annie-spratt-j4fV6dKT9tw-unsplash

Varmkompost

I många trädgårdar finns en varmkompost för att kompostera matavfall. Varmkomposter är isolerade och täta så att möss och råttor inte flyttar in och ställer till skada. Matavfallet blandas med kolrikt strö för att bidra till nedbrytningen och minska lukt och flugor.

Bokashi

Har man inte plats för en stor varmkompost eller man inte har lust att vänta flera månader på sin kompostjord kan bokashi vara en bra komposteringsmetod.

Behållarna man köper för bokashikompost är ofta relativt små vilket gör att till exempel kan ha dem under diskbänken i köket.

Metoden går ut på att man blandar sitt köksavfall med ett speciellt strö eller vätska som innehåller mikroorganismer för att få igång en fermenteringsprocess. När hinken är full låter man den stå i några veckor utan att öppna den. Det är viktigt att processen sker luftfritt.

När matavfallet fermenterat i ett par veckor kan det antingen grävas ner direkt i trädgårdslandet eller så kan man blanda det med jord i en behållare. Avfallet blir till näringsrik jord på bara några veckor, lite beroende på vad man lagt i sin bokashikompost.

Bokashi är ett snabbt sätt att kompostera sitt matavfall men kräver lite mer arbete än en vanlig trädgårdskompost.

Från sin bokashikompost tappar man även av lakvatten som späds med vatten och används som flytande näring till både krukväxter och trädgårdsväxter.

Bokashikompostering har blivit vanligt och olika varumärken säljs både på nätet och i välsorterade butiker.

Observera!

Kommunerna har olika regler för komposter så kolla vad som gäller innan du sätter igång.

Orange flower
Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

FÖLJ UPP DINA ODLINGAR MED GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Frågor och Svar Gardenize

Mer lästips från Gardenize