Odlingsvärda prydnadsbuskar för höstplantering

Sensommaren och hösten är en utmärkt tid att plantera nya växter. Nu har man färskt i minnet var det finns plats i trädgården och på vilket sätt man vill utöka eller förändra. Buskar är ofta lite bortglömda och underskattade och det kan kännas roligare att plantera perenner och träd i sin trädgård. Men buskar och häckar, som ofta kallas för ”trädgårdens väggar”, kan verkligen ge en ombonad känsla och tillföra vacker lummighet. Här tipsar vår gästbloggare Jenny Löfström om sina favoriter och vilka buskar som lämpar sig för just höstplantering.

anne-nygard-T0B3BRYMBJE-unsplash

Dags att skapa en harmonisk trädgård med buskar!

Det finns olika sätt att skapa ett harmoniskt intryck i trädgården. Ett bra tips är att satsa på några genomgående inslag, det kan vara färger, former eller växtsorter. Buskar kan med fördel planteras i rad eller grupp för att ge en genomtänkt och fyllig känsla.

Vid plantering av buskar finns det en del saker att tänka på. Som vid all plantering av fleråriga växter är det bra att läsa på vad som passar i det klimat, väderstreck och jordmån som du vill plantera i. Vissa buskar kräver regelbunden skötsel och omvårdnad medan andra sköter sig mer själva. Kanske vill man ha en buske att formklippa eller en vildväxande variant att ha som insynsskydd. Genom att fundera över sitt behov minskar risken att man köper något som man sedan ångrar.

Jag är svag för blommande buskar och buskar med snyggt bladverk vilket genomsyrar mina växtval.

Vidjehortensia

På sensommaren blommar vidjehortensian med sina stora molnlika blommor. Vidjehortensia kräver viss beskärning och föredrar en kalkfattig jordmån i soligt eller halvskuggigt läge. Blommor från vidjehortensia är fina att torka och passar bra till buketter. Vidjehortensia passar för växtplatser i zon I-III och är jättefin både som solitär och i grupp.

hortensia - flower

Syrenbuddeja

Syrenbuddleja kallas också för fjärilsbuske eftersom den är mycket uppskattad av just fjärilar och den finns i många olika färger. Blomningen inträffar på sensommaren och den lyser verkligen upp med sina färgglada blommor. Syrenbuddlejan trivs i de lägre klimatzonerna I-II (III) och vill växa på en solig och vindskyddad plats. Favoritsorterna är Pink Delight och Black Knight.

Syren - syrenbuske - sommar

Rödbladig perukbuske

Rödbladig perukbuske är kanske inte så välkänd men helt klart värt att fundera på till en trädgård i zon I-III. De mörkröda bladen ger ett mustigt intryck och när busken blommat över får den fröställningar som påminner om små luftiga peruker. Perukbusken vill stå i soligt och väldränerat läge.

Rysk kornell

Rysk kornell är en buske som passar bra både i sol och skugga. Favoriten hos mig heter Ivory Halo och är en brokbladig buske som är mycket tålig och har vackra höstfärger. Grenarna är röda vilket gör att busken är ett vackert inslag även under vintern när den inte ha några blad. Rysk kornell passar i de lite högre klimatzonerna, upp till zon VI.

Korallkornell, prydnadsbuske
Jenny Löfström

Gästbloggare: Jenny Löfström

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

NOTERA ALLA DINA PRYDNADSBUSKAR I GARDENIZE

När du köper nya prydnadsbuskar är det viktigt att du kommer ihåg att lägga in dem i Gardenize. Det är SÅ lätt att glömma vilken sort du köpte, när det var och med tiden blir det svårt att hålla reda på hur du tar hand om olika växter på bästa sätt. Vill du göra det enkelt för dig, så räcker det att du gör dessa snabba steg i appen när du köpt och planterat en ny växt:

  1. Ta bild på växten och på växtens etikett
  2. Spara ner som ny Växt i Gardenize
  3. Lägg in dina bilder, och skriv vad växten heter.
  4. KLART!
Keep a garden journal