Augusti i norr

Fredagen den trettonde augusti tog sommaren 2021 slut här hos mig. Nu är det över för denna gång. Min trädgård är trasig. Helt i spillror. Efter en natt i stugan kom vi hem och möttes av en märklig syn. Snödrivor i augusti?

Snödrivor

Bilden ovan: Snödrivor i augusti?

Nej det var värre än så, under stuprör och takutsprång låg stora högar av centimeterstora iskulor. Det visade sig att under en knapp halvtimme hade trädgården bombarderats av hagel i spelkulestorlek. Närmare 30 mm nederbörd i smält form. Sådant sätter sina spår.

STORA spår, allt är sönderpepprat. All kål i köksträdgården ligger hackad och klar på marken, av jordgubbsplantorna återstår bara bladskaften. Liljorna som stod på topp, den imponerande rodgersian och alla andra storbladiga växter. Allt är bara trasor. Det ser ut som om någon skjutit prick på funkiorna. Tragiskt är bara förnamnet!

rodgersia

Bilden ovan: Söndertrasad rodgersia

En lång och kylig vår, sen en torr och blåsig sommar, och nu detta… Den kommande veckan ska det visst komma regn i stora mängder. Suck, jag tror jag ger upp. Nu gäller det verkligen att skrapa ihop det jag har av livsgnista för att kunna tända till igen. Bryta ihop, bita ihop och sen gå vidare som man säger!

Så vad gör jag nu då?

 

Nu gäller det att skaka av sig och komma igen. Ännu finns hoppet om en lång och fin höst. Det kan ju bli många njutbara dagar innan kung Bore kommer tillbaka. Så fram med spadar, sekatörer och bärhinkar!

 • Klipp bort överblommat och söndertrasat
  Än finns chansen att växterna orkar producera ny och fin grönska.
 • Flytta växter som inte trivs eller som jag inte trivs med
  Nu börjar det bli hög tid att flytta sådant som ska flyttas. Fortfarande minns och ser man vad som behöver åtgärdas, och växterna har ännu gott om tid att etablera sig på sina nya platser innan vintern.
 • Fortsätta skörda
  Hagelattacker till trots, vinbärsbuskarna dignar fortfarande av bär som blir finfin och vitaminrik måltidsdricka. Gurkplantorna i uterummet har för länge sedan nått taket men fortsätter att ge oss mängder av gurka. Trots att barnen med glädje sätter i sig alla jag tar in så kan det kanske bli några över att lägga i 1-2-3-lag och spara till senare.
 • Rädda fallfrukten
  I år blir det mycket frukt på vårt anonyma och ensamma äppelträd.
äppelträd

Bilden ovan: I år får vi rikligt med äpplen men haglet har satt sina spår

Många äpplen ramlar ner lite för tidigt men de går utmärkt att plocka reda på om man gör det på en gång. En paj är alltid uppskattat!

Lunden där drömmarna frodas

 

I ”Lunden”, området under de stora gamla rönnarna är det lummigt och svalt. Funkior och andra skuggälskare bildar en tystlåten och lågmäld grönska. Här kan man sitta undangömd i hammocken och fundera över livet och odlingarna. Nu i augusti har jag gjort en liten barnkammare här inne i skuggan. Två gamla pallkragar har kantats med sten och här ska små nysådda pulsatillor och annan småplant få en skyddad tillvaro tills de kan klara av konkurrensen i de större planteringarna.

barnkammare

Bilden ovan: Lundens nya barnkammare

Parken växer fram

 

Strax utanför Lunden är känslan helt annorlunda, solexponerat, torrt och varmt. Här växer det nu fram en ny plantering. Stilen med upphöjda, stenkantade planteringsytor blir densamma som i Lunden men här i ”Parken” blir växtvalet ett annat. Liljor, alpmarton, blå bolltistel, rosa röllikor, salvior och nejlikor står och väntar på plantering. Parkens rönnar är färre och mindre. Under sommaren har jag planterat rosor och klematisar som ska få hålla rönnarna sällskap och förhoppningsvis ge det frodiga intryck som jag är ute efter.

barnkammare

Bilden ovan: Parken växer fram, snart redo att planteras 

Övriga projektplaner

 

 • Grusa klart mellan husväggen och skuggplanteringen på norrsidan.  
 • Gräva bort en gammal rabatt, flytta en del av växterna och sedan sätta rosor där i stället. 
 • Göra klart grusrundeln – hitta stenar till kanten och plantera dit några av växter. 
 • Fixa framkanten av köksträdgården. Det är ju bara några plankor som saknas! 
 • Sätta upp nästa spalje i kökspergolan. 
 • Förbereda odlingsbäddarna i köksträdgården till nästa sommar.  
 • Börja om med tistelängen och förbereda för växthuset. 

Ja listan kan göras hur lång som helst… Några punkter ror jag nog i land om det bara ville sluta regna. 

Pynta brokvisten med höstfina krukor och lyktor

 

Visst känner man sig duktig när det äntligen är gjort?! Alla inköp klara och krukorna i ordning. Välkommen hem liksom!

Tidningarna översvämmas redan av artiklar och bilder med den ena fantastiska höstplanteringen efter den andra. Och jag vill ju inte vara sämre jag. Vår entré borde väl kunna bli lika fin den?! Det ser ju så enkelt ut! Men jag tycker det här är svårt. Tills vidare får gula bollkryss lysa upp det mentala höstmörkret. Vem blir liksom inte glad av alla dessa solstrålar?!

gula bollkryss

Bilden ovan: Tusen små solstrålar hälsar mig välkommen hem

Fynda på höstens utförsäljningar

 

Nu är det hög tid att åka runt och fynda på plantskolornas utförsäljningar. Perenner funkar oftast hur bra som helst att höstplantera. Rötterna brukar vara friska och fina även om plantorna i övrigt kan se ganska risiga ut efter en sommars fångenskap i kruka. Fruktträd och annat vedartat är också sådant som man brukar kunna fynda. Det blir det lite mer av en chansning. Välkända gamla härdiga sorter brukar gå bra men otestade nykomlingar med oprovad härdighet kan vara svårare. Själv kunde jag inte motstå en liten naverlönn häromdagen. Inte för att jag vet var jag ska plantera den men jag gillar lönnar!

naverlönn

Bilden ovan: En nyfyndad liten naverlönn

Tidig lökspaning 

 

Här i norr är det en bra idé att plantera sina höstlökar så snart det bara går för att ge dem en bra start på livet. Det blir snabbt för kallt och vått i jorden för att lökarna ska vilja komma i gång och sätta nya rötter. Därför brukar jag försöka hänga på låset så fort butikerna plockar fram sina gottepåsar. Att invänta utförsäljningarna av lökar kan kännas frestande men vid det laget kan det lika gärna vara tjäle och snöglåp här.

Trots sju sorger och åtta bedrövelser…

 

Trädgårdslivet är trots allt ganska underbart. Vad skulle man göra om man inte hade något att bekymra sig om och oroa sig för?! Nu fortsätter jag med blicken framåt, satsar på en fin höst och förbereder för en ny säsong.  

 

Må väl, gör gott // Åsa 

Åsa Kristensson

Gästbloggare: Åsa Kristensson

Åsa Kristensson bor med sin man och fyra döttrar på en gård i Optand, strax utanför Östersund (zon 6-7). Hennes intresse för vackra växter väcktes tidigt och har utvecklats från ren prydnadsodling till en blandning av skådebröd och grönsaker. Är en växtsamlare och utforskare som gillar att prova nya växter och metoder. Åsa bygger sin fjärde trädgård utifrån nya förutsättningar och tidigare erfarenheter. Testar gärna vedartade växter med god proveniens.

Hon driver också under sommarsäsongen, en liten plantskola med tillhörande gårdsbutik. Åsa frösår, delar och sticklingsförökar själv upp alla växter till butiken, för att kunna erbjuda ett sortiment som hon vet fungerar i vårt klimat.

Älskar: Pimpineller (Sanguisorba), Rutor (Thalictrum), Stormhattar (Aconitum)

Skulle aldrig: plantera begonior som utfyllnad i rabatterna eller låta cyklarna flytta in i växthuset under vintern.

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.