Semestertider i trädgården

Hur mår dina växter? När du åker iväg på semester är det ganska naturligt att du oroa dig för hur dina älskade växter, buskar och träd mår under din frånvaro. Beroende på var du bor, klimatet, väderprognos och hur länge du planerar att vara borta, behöver du vidta en del åtgärder. Känn dig trygg medan du är borta med dessa enkla tips.

convertkit-iGXIjzloB2k-unsplash

Hur du tar hand om din trädgård medan du är bortrest!

1. Kontrollera väderprognosen:

Om vädret är planerat att bli  varmt och torrt måste du fokusera på åtgärder för bevattning. Om väderprognosen visar tecken på kraftigt regn eller kanske storm, kan du behöva skydda eller flytta känsliga växter inomhus eller till en skyddad del av trädgården.

2. Hjälp med trädgården:

Fråga en granne, vän eller kanske en tonåring som letar efter extra jobb för att kolla till din trädgård regelbundet.

3. Dokumentera ditt arbete i trädgården:

Personen som ska hjälpa dig med trädgården medan du är borta kan behöva hjälp att hitta rätt växter och ge rätt vård. Det hjälper en stor del ifall du har förberett innan genom att dokumentera dina växter och trädgård i Gardenize appen. Du  kan börja med att lägga till alla dina växter, med foton, namn och anteckningar, och markerar i vilket trädgårdsområde de kan hitta varje växt.

Kombinera det sedan med ”Händelser” där du kan informera om växterna behöver vattnas, gödslas eller trimmas vid specifika tider. Du kan till och med be personen som hjälper dig med trädgården att notera vad de har gjort i din trädgård och dokumentera det med foton, så att du vet att din trädgård får den vård du bad om och vart du ska påbörja när du är tillbaka från semestern.

4. Automatisk bevattning:

Om du har ett växthus med krukor som behöver vattnas oftare än vad din hjälp kan hantera rekommenderas ett automatiskt bevattningssystem. Det finns flera olika på marknaden, och de kan tidsinställas och kontrolleras på olika sätt. Vissa ställer du in manuellt innan du lämnar, andra kan du styra via en mobilapp.

5. Ta hand om gräsmattan

Även här gäller det att kolla väderprognosen, ska det regna medans du är borta kan du med fördel klippa gräset kort innan du åker, men ska det vara torrt så behåll lite längd för att behålla fuktigheten. En välvårdad gräsmatta gör också att huset ser bebott ut när du är bortrest, kanske en robotgräsklippare kan hjälpa dig här, eller om du får hjälp av någon att ha koll?

Idéer som kan vara till hjälp

Att lägg extra komposttäckning/mulch ovanför jorden är alltid en bra idé. Det hjälper till att ge jorden en bra struktur och håller fukten i marken nära rötterna där den hör hemma. Om du nyligen klippt gräsmattan är det bortklippna gräset utmärkt att använde för att täcka, men du kan också använda löv eller annat material från trädgården. Men var försiktig med ogräs som kan ha frön eller rötter som kan spridas på oönskade sätt.

Om du har begränsad tillgång till kommpostäckning föreslår jag att du prioriterar ätbara och annueller som är extra känsliga.

 

Stängsel är en bra idé att hålla djur som kaniner, rådjur eller vilda borrar ur din grönsaksträdgård där de kanske vill ha en fest! Växter som grönkål kan till och med behöva ett nät för att täcka och skydda det från larver och andra skadedjur.

 

Vattna enligt väderprognosen. För att se till att dina krukväxter har tillräckligt med vatten innan du går på semester kan du doppa hela potten i en hink med vatten och lämna den där tills det inte finns fler bubblor. På så sätt vet du nu att växten har så mycket vatten som den kan klara av att suga åt sig, till att börja med åtminstone.

För växter i krukor som kräver mycket vatten kan du lämna extra vatten på en bricka, men kom ihåg att det inte gäller för alla växter. Till exempel gillar pelargoner inte att ha ”våta fötter”.

jonathan-kemper-MYIDpSZfTkY-unsplash

Någon som kan ta hand om din trädgård? De flesta trädgårdar behöver uppmärksamhet åtminstone varje vecka. Så om du planerar att vara borta en längre tid så rekommenderar jag att du har någon form av hjälp för att ta hand om det.

Anteckningar till personen som tar hand om din trädgård. Antingen gör du det på traditionellt sättet med penna och papper, eller så kan du enkelt göra det med hjälp av Gardenize. Fördelen med Gardenize är att du kan lägga till foton, vilket gör det mycket lättare för personen som hjälper er att faktiskt identifiera de olika växterna, och de kan ocksådokumentera arbetet de gör.

Om du har många olika produkter, som ska användas på olika sätt, är det bra att markera dem, så de används på det sätt du tänker. Om de inte ska användas alls, förvara dem så att inga misstag görs.

Att tänka på!

Planera i förväg, så behöver du inte oroa dig!

Låt känsliga växter, särskilt krukväxter, torka. Flytta dem till en del av trädgården där solen inte skiner för starkt.

Kom ihåg!

Att njuta av din semester till fullo! Och varför inte besöka andra parker eller trädgårdar för att få ny inspiration?

Flowers from the garden

FÖLJ UPP DINA ODLINGAR MED GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information och dokumenterar alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården. I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

ENG girl on balcony

Läs fler trädgårdsartiklar:

Bilder som publiceras på Gardenize -webbplatsen tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.