7 tips på Hållbarhet i Trädgården

Hållbarhet i trädgårdsarbete är möjligt. När fler människor letar efter sätt att ta hand om miljön odlar de sina egna produkter och använder hållbara metoder i sina egna hem. Baserat på ekologiskt jordbruk fokuserar hållbarthet i trädgården på att skapa hälsosam jord, spara resurser och rent genrellt att förbättra miljön. Hållbarhet i trädgården innebär omsorg om vår planet.

gardening-for-good-sustainability

1. Odla dina egna produkter

En av de mest hållbara metoderna är att odla dina egna produkter. Frukt och grönsaker från butiken kommer ofta hundratals mil bort. Människor köper ofta mat som inte är i säsong, och det förbrukas mycket bränsle att transportera dem till livsmedelsbutiker.

Om du börjar arbeta i trädgården kan du alltid få råd om hur du odlar dina produkter från andra trädgårdsmästare. Trädgårdsskötsel är en viktig del av en mer miljövänlig och hållbar livsstil.

Vi har guider för att odla dina egna paprika, gula tomater och vitlök, bland många andra. Undersök vilka frukter och grönsaker som växer bäst i ditt lokala klimat vid olika tider på året. Sedan kan du planera vilka grunder du kan börja med för att komplettera din matinköp och matlagning som trädgårdsmästare.

grow-strawberry-garden

2. Vattenbesparing i trädgården

Vattenbesparing kräver att du använder mindre vatten och endast använder det när det behövs. Miljövänliga trädgårdsmästare bör vara uppmärksamma på att undvika slöseri som okontrollerade bevattningssystem och övervattning. Överkonsumtion kan leda till avrinning och stressa dina växters rotsystem.

Hållbart trädgårdsarbete och välskött och trimmad gräsmatta använder mycket mindre vatten. Du kan använda tunnor för att samla in och spara regnvatten som du kan använda för att bevattna vegetationen. För att spara ännu mer vatten, plantera torka-resistenta buskar och perenner.

watering-garden

3. Kompostera matavfall

En annan hållbar trädgårdspraxis är att använda ditt matavfall som kompost. Istället för att kasta grönsaks- och fruktrester, lägg dem i en kompostkorg. Kompost fungerar som ett naturligt gödningsmedel och tillför en mängd näringsämnen till din jord.

Många hem slutar slänga matavfallet, vilket hamnar på deponier som ofta har skadliga effekter på miljön. Kompostering är en enkel lösning för matavfall, och det eliminerar behovet av att köpa skadliga gödselmedel också till din trädgård.

4. Lövtäckning

Att täcka växter med löv hjälper till att bevara ditt vatten och det bibehåller jordens fertilitet från din kompost. Täck dina trädgårdsväxter med kompost av biologiskt nedbrytbara material. Använd flis, hö eller torkat gräsklipp i stället för att köpa oorganiskt material till kompost.

Förutom att spara vatten och lägga till näringsämnen i din jord, hjälper lövtäckning också till att förhindra erosion. Du kan täcka både din trädgård och din gräsmatta med mulch för att minska antalet ogräs också. Ett sätt att göra din egen lövtäckning är att använda löv som du har naturlig tillgång till i din trädgård.

mulch-garden

5. Inhemska växter

Miljömedvetna trädgårdsmästare bör plantera inhemska och klimatanpassade växter när de kan. Inhemska växter tål bättre förhållandena i din region än någon annan växt. Arter som är infödda i ditt område kräver också mindre underhåll, vilket ger dig ledig tid i ditt trädgårdsarbete.

Klimatanpassade växter är ofta vackra och främjar den biologiska mångfalden i din lokala miljö. De är redan vana vid ditt klimat, jord och regn. Dessutom ger de mat för insekter och fåglar som kan hjälpa till att pollinera din trädgård.

6. Ändra layouten i din trädgård

Hur kan din trädgård göra mer nytta? Se till att den har en hållbar layout! Din trädgårdsdesign kan spara resurser och vara mer miljövänlig om du gör några ändringar. Detta kan påverka jordens hälsa, mängden mat du odlar och mängden vattning som behövs.

En korrekt placering av planer kan göra mycket bra för ditt trädgårdsarbete. Se till att du placerar skuggälskande växter i skuggan av högre, solälskande växter. Detta gör att så många växter som möjligt trivs.

Du kan också lägga till följeslagare för att öka din framgång med hemodlad mat. Sällskapsväxter hjälper varandra att blomstra genom att ge viktiga jordnäringsämnen och avvärja skadedjur. Till exempel är tomater och basilika bra vänner eftersom basilika kan stöta bort skadliga flugor och komplettera din avkastning.

7. Spara dina frön

Spara frön från dina årliga blommor och växter efter växtsäsongen. Förvara dem i förseglade behållare och på en torr plats under vintern. Följande vår kommer du att ha lager av frön att plantera och slipper betala för så många frön i en butik.

Att spara frön kräver lite tid och lärande. Några enkla frön du kan börja med inkluderar ärtor, bönor, tomater, squash och paprika. När du blir mer bekväm med att skörda frön kan du bli en avancerad frösparare och hålla koll på ditt lager varje år.

Trädgårdsskötsel för planetens bästa

Hållbarhet och vård av planeten är praktiskt, men med tiden kommer du att kunna hitta vad som fungerar för dig och din trädgård. Miljön räknar med människor för fortsatt vård, och trädgårdsarbete på ett hållbart sätt är bara ett steg du kan ta mot en friskare planet.

Mer Lästips från Gardenize

AppStore En
Get gardenize on Google Play

Bilder som publiceras på Gardenize-webbplatsen tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.