Så nytt för längre skördetid

Att så kontinuerligt under sommaren är ett bra sätt att få värdefull skörd under höst och vinter. Varje liten sådd man gör under sommaren gläder så mycket när det mesta annat i trädgårdslanden är skördat och överblommat. Det är inte alla grönsaker som lämpar sig att så på sommaren. Här kommer några exempel på vad man kan så nu och tips för att lyckas.

plattabönor

Så direkt i landet när det blir ledig plats!

I början av juni brukar jag ha planerat ut det mesta jag sått under vintern och våren. Det känns skönt att äntligen vara ”färdig” med alla omplanteringar och pyssel med krukor i varenda vrå. Trots det vill jag ändå slå ett slag för att göra en ny omgång med sådder under juli och augusti som sedan står färdigt att skörda senare under hösten. Fördelen med sommarens sådder är att de inte behöver trängas inomhus utan många kan sås direkt i landen eller stå i krukor på en skyddad plats i trädgården. Så fort det blir någon ledig plats i landen är det jättebra att kunna fylla på med nytt.

Det här kan du så i juli och augusti:

  • Flera olika sorters kål kan med fördel sås under sommaren för att senare planteras ut på friland. Svartkål, grönkål, broccoli och salladskål är exempel på kålsorter att så nu.
  • Även sockerärter och rödbetor kan försås nu och planteras ut där det finns plats framöver.
  • Man kan även så direkt i landen under sommaren. Sommarmorötter, olika sorters sallat, piplök, dill och persilja passar bra.

Sommaren och hösten är också en utmärkt tid att så perenner. Många perenner kan sås nu och de övervintrar i sina krukor ute på en skyddad plats, för att sedan gro till våren. Jag gillar att så perenner nu när jag har en aktuell bild över hur trädgården ser ut under vår och sommar och vet var det behöver fyllas på med. Ofta kan man hitta sorter som skiljer sig från de man hittar i plantskolan. Att driva upp sina egna perenner är roligt och också mycket billigare än att köpa färdiga plantor.

Utöver de sorter jag nämnt kan man absolut experimentera med andra grödor eller blommor. Det är bra att läsa lite om hur snabbt de olika sorterna utvecklas så man vet om de kommer hinna bli klara. Har du växthus eller bor i lägre odlingszoner är möjligheterna såklart ännu större.

Utmaningar

Det finns en del utmaningar med att så på sommaren. Förutom att det brukar vara trångt i grönsakslanden och på övriga platser i trädgården så har vissa grönsaker, till exempel sallat, svårt att gro i värmen. Vill man så sallat är det bra att ha sådden på en skuggig och sval plats.

Det är såklart extra viktigt att komma ihåg att vattna eftersom sådderna lätt torkar ut i värmen.

Jag lovar att de sådder du gör nu kommer vara till stor glädje under höst och vinter så våga prova.

Tips!

Vill du spara fröer som inte använts till nästa år är det jättebra att förvara dem mörkt och kallt, till exempel i kylskåpet.

Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

FÖLJ UPP DINA ODLINGAR MED GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården. I appen får du dessutom tips och inspiration om trädgård! Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Frågor och Svar Gardenize

Mer lästips från Gardenize