Juli i norr

I år har högsommaren varit torr. Senaste månaden har det bara kommit en endaste liten regnskur. Några droppar som troligen bara fräste bort redan innan de nådde marken. Värmen har bidragit till en fantastisk blomning, pionerna och rosorna har väl aldrig varit vackrare än i år. Vissa liljor och rosor blommade flera veckor tidigare än normalt till och med! Men blomningen blir kort och frösättningen går snabbt i värmen.

Slutet av juli är verkligen liljornas tid i vår trädgård. Säg den plantering som inte lyfter av en lilja. De flesta asiatiska liljor har redan blommat över men nu kommer de orientaliska med full kraft. Hela trädgården fylls av deras underbara doft. De vanliga vita och rosa krolliljorna är tidiga och har redan blommat över, men just nu står den mörkröda nästan svarta ´Norrland´ som allra vackrast.

DSC_1213 (3)

Bilden ovan: Den mörkröda, nästan svarta krolliljan ’Norrland’ i tidigt morgonljus

Det börjar det synas att växterna kämpar nu. Det är torrt, väldigt torrt och jag hinner inte alls med att vattna överallt. En vecka med ordentlig blåst gjorde inte heller saken bättre. Så nu gäller det att rädda det som räddas kan. Vattna, stötta, klippa… Och skörda förstås! Det vackra vädret ger oss ju inte bara bekymmer, det ger ju också en finfin skörd i år. Det som inte torkar bort ger mängder att ta tillvara. Rabarber, jordgubbar, gurkor och squash har vi fått i överflöd, men hallonen torkar bort och salladen och morötterna grodde inte ens i torkan.

I fokus just nu

Nu försöker jag med sekatörens hjälp hålla hösten stången så gott det går. Genom att klippa bort vissnat och överblommat kommer de växter som fortfarande blommar mycket mer till sin rätt. Ett och annat ogräs slinker också med till komposten när jag ändå är i farten.

  • Klippa bort fröställningar och torkade växter

Jag brukar klippa bort sådant som jag tycker skämmer planteringarna. Om jag inte tänkt mig att samla in och ta hand om fröerna så vill jag hellre att växterna lägger sin energi på tillväxt än på frösättning. Dessutom är det ganska rogivande att gå omkring i trädgården och ”putsa”!

DSC_0986 (2)

Bilden ovan: Överblommade pioner – kompostmaterial av det vackrare slaget

  • Hushålla med vatten och vattna klokt

Det verkar verkligen som om sommartorka är något vi måste vänja oss vid. Även här i Jämtland. Jag och maken har haft ganska många och långa diskussioner om hur vi bäst hushållar med vattnet. Till exempel försöker vi samla regnvatten i stora kar och ser till att vattna växterna med vattnet från barnens pool när den måste tömmas och skrubbas.

Vattnar gör jag helst på morgonen. Jag inbillar mig att växterna lättare tillgodogör sig sin lilla giva då när de fått pusta ut under natten, än när de är helt utslagna av värme och torka efter en solig dag.

 

  • Stötta växterna i god tid

Tänk att jag trillade i samma fälla i år igen! På våren tycker jag alltid det ser så hemskt ut med alla växtstöd så jag plockar bort dem. Trots att jag så väl vet att de strax behövs igen och blir näst intill osynliga om de sätts på plats tidigt. Ändå står jag här nu med pioner som mest liknar marktäckare och krokiga liljor som inte alls gillar att tvingas upp av ståltråd och snören!

 

  • Skörda

I år har vi fått mycket jordgubbar och smultron. Till och med så mycket så det blivit sylt till frysen och inte bara hamnat direkt på glasstallriken. Häromdagen skördade vi dessutom de första gurkorna. Plantorna blev sent satta så första gurkan har varit efterlängtad och så underbart god att ta den direkt från plantan!

DSC_1249 (2)

Bilden ovan: Årets tre första gurkor

Nu i juli brukar jag få tid att anlägga nya planteringar och slutföra gamla projekt. Det är alltid trevligt att varva rensandet och putsandet med insatser av mer bestående karaktär. Nyligen kompletterade jag förra höstens plantering vid infarten med stolpar och armeringsnät för klematis och klättrande stormhattar. Klättrande växer är helt fantastiska för att skapa höjd och lummighet i trädgården. Just nu är det nog klematisen ’Rooguchi’ som planterades för ett par år sedan som avgår med segern. Plantan är så otroligt vital och producerar mängder av näpna mörkblå små klockor.

Bilden ovan: Klematisen Rooguchi, så vacker med sina mörka glänsande knoppar

Lundplanteringen växer fram

Månadens bild på ”Lunden” är tagen ur en annan vinkel. ”Insidan” är skuggigare och här börjar det bli riktigt frodigt bitvis. Funkior, alunrot och flox trivs i det lite svalare läget och det ska bli fler framöver.

Bilden ovan: De vitkantade funkiorna frodas och lyser upp i skuggan

Alla tre klematisar, Presidenten, Romantica och Polish spirit som jag planterat vid rönnarna har till min stora glädje överlevt vintern och växer nu till för fullt. Tillklippta bitar av rostig armeringsmatta längs trädstammarna hjälper klematisarna att ta sig upp i trädkronorna.

Alla platser måste inte vara gröna

Resten av lunden börjar så sakteliga befolkas den också. De gamla skruttiga rönnarna blir en efter en klätterstöd åt rosor och klematisar. Egentligen skulle rönnarna behöva ersättas med nya träd men jag har inte klurat hur jag ska kunna etablera nya små träd bland alla rötter i halvdunklet. Jag vill ju inte såga ner de gamla och förlora det underbart skuggande trädtaket.

Formstarkt återbruk

Vissa småväxter är bara för älskliga för att avstås även om de löper stor risk att förkomma i spenaten. Jag blev själaglad när vi flyttade hit och hittade två gamla betongrör bakom uthuset, helt perfekta för att hålla koll på mina små älsklingar. Nu på andra säsongen börjar de verkligen leverera. Även småttingar kan bli frodiga och fina om de får vara i fred.

Bilden ovan: Rara dvärgar i betongrör

Glöm inte bort att besöka andra trädgårdar

Inga tidningsreportage eller instagramkonton i världen slår ett verkligt trädgårdsbesök irl. Alla idéer och alla nya tankar som infinner sig. Det är makalöst! Jag har lyckats klämma in två trädgårdsresor i år, en här i Jämtland och en till Medelpad. Två heldagar, tio trädgårdar, fyllda av inspiration och samvaro med andra trädgårdfantaster. Helt underbart. Att dessutom kunna fynda nya och lite ovanliga plantor är jättekul. Så jag passar nu på att sända ett stort tack till alla er som bjuder på er själva och era trädgårdar!

Sommarplaner är till för att ändras

Renovering och försäljning av ett fritidshus har för vår del fullkomligt ikullkastat planerna på växthusbygge och gårdsbutik. Men vad gör väl det, det kommer ju en ny sommar nästa år. Det blir inte alltid som man tänkt sig men det brukar bli bra ändå. Nu väntar en sensommar där trädgården fortfarande är en underbar plats att bara vara.

Väl mött i grönskan // Åsa

Åsa Kristensson

Gästbloggare: Åsa Kristensson

Åsa Kristensson bor med sin man och fyra döttrar på en gård i Optand, strax utanför Östersund (zon 6-7). Hennes intresse för vackra växter väcktes tidigt och har utvecklats från ren prydnadsodling till en blandning av skådebröd och grönsaker. Är en växtsamlare och utforskare som gillar att prova nya växter och metoder. Åsa bygger sin fjärde trädgård utifrån nya förutsättningar och tidigare erfarenheter. Testar gärna vedartade växter med god proveniens.

Hon driver också under sommarsäsongen, en liten plantskola med tillhörande gårdsbutik. Åsa frösår, delar och sticklingsförökar själv upp alla växter till butiken, för att kunna erbjuda ett sortiment som hon vet fungerar i vårt klimat.

Älskar: Pimpineller (Sanguisorba), Rutor (Thalictrum), Stormhattar (Aconitum)

Skulle aldrig: plantera begonior som utfyllnad i rabatterna eller låta cyklarna flytta in i växthuset under vintern.

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.