10 trädgårdar att besöka i sommar

Ska du hemestra i sommar? I Sverige finns det många underbara trädgårdar som är öppna för besökare. Trägårdsbesök blir en perfekt bensträckare mitt i en lång bilresa! Vi på Gardenize har listat våra favoriter runt hela landet. Varför inte göra en riktig trädgårdsrunda?

Rottneros park

Bilden ovan: Rottneros park. Foto: Lars Jacob Jakobsson.

Semestertips – vackra trädgårdar att besöka i Sverige

1. Slottsskogen och Botaniska Trädgården, Göteborg

Göteborgs två fina pärlor mitt i stan! Botaniska trädgården är ett måste för alla trädgårdsmänniskor medan grannen Slottsskogen är ett perfekt stopp för barnfamiljer. I Slottsskogen hittar du en djurpark med bl.a. sälar, pingviner, älgar och andra djur. Det finns kaféer i både Slottsskogen och Botaniska men det går också bra att sitta där med egen picnickkorg.

2. Nolhaga Park, Alingsås

Den mysiga kaféstaden Alingsås ligger längs E20, cirka 50 km från Göteborg. På gångavstånd till stadskärnan ligger Nolhaga Park – en romantisk slottspark väl värt ett besök! I området hittar du bl.a. det vackra Nolhaga slott, lekplats, lantgård, skog och Nolhaga parkbad. Parken ligger nära sjön Mjörn.

3. Kosters Trädgårdar, Sydkoster

Kosters Trädgårdar på västkusten i Bohuslän, är en plats för odling, en plats att äta på, en plats att handla växter och nybakat bröd och en plats att uppleva konst och musik på. De gör det småskaligt och ekologiskt enligt permakulturens utgångspunkter och ger dig inspiration till ett hållbart gott liv!

Göteborgs Botaniska trädgård

Bilden ovan: Botaniska Trädgården, Göteborg.

4. Rosendals trädgård, Stockholm

På Djurgården i Stockholm hittar du Rosendals trädgård. Trädgården är hjärtat i verksamheten på Rosendal, men här finns även ett kafé, bageri, plantbod, brödbutik samt kursverksamhet. I närheten finns Rosendals slott som är ett vackert exempel på den svenska empirstilen.

5. Wij trädgårdar, Ockelbo

Wij trädgårdar består av olika visningsträdgårdar och har något för alla smaker. Det finns så väl köksträdgård, rosträdgård som barnens och skogens trädgårdar. I Trädgårdsköket serveras närproducerad och ekologisk mat där en stor del odlas i den egna köksträdgården. Du kan köpa trädgårdsartiklar, konsthantverk och hantverksföremål i butikerna.

6. Rottneros park, Rottneros

Rottneros Park i Värmland är en blomster- och skulpturpark med de stora stilparkerna i Europa som förebilder. Det finns mycket att se i parken och dess olika delarna. Barnfamiljer uppskattar en lekpark och badplats.

7. Fjällbotaniska trädgården, Hemavan

I Västerbotten hittar du Fjällbotaniska trädgården! Där finns en bred samling av fjällväxter, totalt ca 400-500 arter. Trädgården gränsar till Vindelfjällens naturreservat. Ett perfekt sätt att lära dig mer om den unika fjällnaturen!

8. Sollidens slottspark, Öland

Solliden är mest känt som kungafamiljens sommarbostad men trädgården i sig är definitivt värt ett besök när man är på Öland! Drottning Victoria som anlade trädgården för ca 100 år sedan hittade inspiration från världen och i slottsparken finns både italienska, engelska och holländska trädgårdar. Även barnen gillar Solliden – det finns en lekplats samt en barnkarta med skattjakt!

9. Bosjökloster slottspark, Höör

Mitt i Skåne vid E22 ligger Bosjökloster slott & trädgård. Slottsparken har fina trädgårdar men är även perfekt för barnen! Det finns t.ex. alpackor, ponnys, getter, linbana och lekplats. Ta en fikapaus i trädgårdskaféet i en historisk miljö eller låna en roddbåt och ro ut på sjön. Glöm inte att hälsa på den tusen år gamla eken som sägs vara det äldsta levande trädet i Skåne!

10. Brunnsparken, Ronneby

Brunnsparken i Ronneby är Blekinges pärla! Här hittar du flera vackra trädgårdar med olika tema, t.ex. doftträdgården och japanska trädgården. Fika i det mysiga sommarkaféet och koppla av på gräsmattorna. Ronneby brunnspark är en levande del av Ronneby stad och används för många evenemang som loppis, utomhuskonserter, guidade visningar, naturpromenader, allsång och sommargympa.

Bosjökloster park rosor

Bilden ovan: Bosjökloster slott & trädgård.

Glöm inte heller dessa härliga trädgårdar:

  • Vadstena slott, Vadstena. Ligger smidigt nära E4, ca 50 km från Linköping.
  • Örebro slott, Örebro. Ett annat trevligt alternativ för paus mellan Stockholm och Göteborg.
  • Sofiero slott, Helsingborg. Den vackra slottsparken är välkänd och ett populärt besöksmål!
  • Ericsbergs slott, Katrineholm. Barockparken på Ericsbergs slott har anor från slutet av 1600-talet. Här kan du uppleva den strikthet och symmetri som präglar en barockpark. Det finns också en labyrint i parken!
GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

EN ODLARKOMPIS MED GRÖNA FINGRAR OCH FOTOGRAFISKT MINNE.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda med sina basfunktioner, vill du kunna exportera din trädgård, lägga till hur många bilder som helst eller spara artiklar så finns Gardenize Plus abonnemanget till för det. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Jämför funktioner här och se vilka som passar dig bäst.

Get Gardenize in App store
Google-Play
Gardenize gardening app

Fler lästips från Gardenize