Tips – så får du fingerborgsblomman att trivas

Trädgårdens vagabond:
Fingerborgsblomman

Det känns som utbudet av fingerborgsblommor har ökat markant på plantskolorna den senaste tiden. Inte så konstigt kanske. Den vilda växten imponerar både i naturen och i våra trädgårdar. För mig är det en av de vackraste vilda växterna. Den står högt och ståtligt och låter sina klockformade blommor dansa i vinden. /Natalie
Fingerhut

Fingerborgsblommor är en underbara växter för de skuggigare delarna av trädgården. Den har dock en nackdel som man skall vara vaksam på, och det är att den är giftig – liksom många andra växter och buskar i våra trädgårdar är.

Men att röra vid fingerborgsblommor är inte på något sätt farligt. Du kan till och med plocka blommor och sedan råka stoppa fingrarna i munnen. Att äta växten är dock farligt, men förgiftningsolyckor är mycket ovanglia. Du kan läsa mer om giftiga växter hos giftinformationscentralen.

Fingerborgsblommans egenskaper i korthet

 • Är flerårig (perenn) eller tvåårig (bienn) beroende på sort
 • Höjd: 0,8 m till 1,5 m
 • Bredd: 0,3 m till 0,5 m
 • Den växer upprätt med en spira och en bladrosett vid marken
 • Blommans färg varierar beroende på sort mellan vit, rosa, röd, gul och till och med rostbrun
 • Blommorna är klockformade och blommar från juni till augusti
 • Trivs bäst i halvskugga
 • Både sandiga och leriga jordar passar fingerborgsblomman
 • Humusrik trädgårdsjord är utmärkt. Den funkar också i något sura jordar
 • Vill du ha växter som humlor gillar? Då är fingerborgsblomman rätt val! de älskar den
 • Fingerborgsblomman övervintrar vanligtvis i hela Sverige väldränerade lägen (B*)
 • Har du problem med sniglar är fingerborgsblomman något att satsa på, för sniglar gillar den inte

Rätt plats för fingerborgsblomman

En lämplig plats för fingerborgsblomma hittar du om du sneglar på dess ursprung och där den trivs i det vilda. Och den röda fingerborgsblomman (Digitalis purpurea) som växer vilt i Sverige gillar att växa på skogsvägar, i diken och på kalhyggen.

Och det är precis så hon vill stå i trädgården. Även om det ofta nämns att fingerborgsblomman kan stå i solen, rekommenderar jag inte det. Blommorna lider av den heta middagssolen, särskilt om det är höga sommartemperaturer. Fingerborgsblomman vill ha halvskugga eller sin ena växtsida med full skugga. Fingerborgsblomman gillar humusrik och lätt fuktig jord. Lätt sur eller kalkfattig jord är perfekt.

Tvåårig eller flerårig?

Huruvida fingerborgsblomman är flerårig (perenn) eller tvåårig (bienn) beror på vilken sort du väljer och hur du sköter den. Var alltid uppmärksam på växtinformationen på etiketten när du köper nya växter. Ta gärna ett kort på etiketten och spara ner i ditt Gardenize konto, så har du alltid informationen till hands.

I sin vilda form är fingerborgsblomman alltid tvåårig.  Under det första året bildar växten bara sin bladrosett. Växten är lätt att känna igen på bladen, som sitter i en rosett vid marken. De är ungefär 8 cm långa, ganska breda och spetsig mot slutet. Bladen har tydliga bladnerver och vissa sorter har blad med korta mjuka hår. Under sitt andra år sätter växten sin blomställning.

Vill du ha tips på andra perennfavoriter så läs gärna detta inlägget med 9 favoriter.

Photo: Natalie

Plantering av fingerborgsblomma

Det finns två sätt att få fingerborgsblomman i din trädgård.

 1. Det första alternativet, som jag rekommenderar till att börja med, är att köpa fingerborgsblomman i krukor. De kan planteras när som helst under året så länge det inte är tjäle i marken. Fingerborgsblomma kommer verkligen till sin rätt i grupper. Plantera dem i grupper om 3, 6 eller 9.
 2. Det andra alternativet är att samla fröer från fingerborgsblommans kapselformade föreställningar. I varje blommas föreställning finns tiotals små frön som kan sås direkt ute i trädgården. Du kan också köpa fröer.

Fröna mognar runt juli / augusti. Det är bäst om jorden är lite fuktig när de sås. De gror bäst om temperaturen är över 20 grader under en period av 2 till 4 veckor, ungefär så lång tid som det tar för fröerna att gro. Det räcker om du bara sprider fröna och trycker lätt på dem mot marken. Det går också att så inomhus i februari för utplantering på växtplatsen kring midsommar.

Men du kan också bara låta fingerborgsblomman själv göra jobbet, eftersom den självsår sig där den trivs. Blomman gillar att vandra runt i trädgården och ibland återkomma på en helt annan plats än där du först planterade den.

Photo: Natalie
Photo: Natalie

Skötsel av fingerborgsblomma

Om platsen har valts ut för att passa fingerborgsblomman, behöver den ingen skötsel, men det är viktigt att det är en plats som är väldränerad. Den kommer förhoppningsvis att trivas på egen hand. Om du vill göra lite extra kan du täcka marken runt den med löv på hösten.

Skapa en flerårig rabatt med fingerborgsblommor

Fingerborgsblommor ser vilda och naturliga ut i trädgården. Därför är det en bra följeslagare med andra fleråriga växter (perenner). Den bästa kombinationen är när fingerborgsblomman får låga perenner med vackra blad som omgärdar den. Då kommer den resa sig upp ur ett grönt hav som får blommorna att skina.

Förslag på dekorativa perenner att kombinera med är:

 • Funkia, Hosta
 • Alunrot, Heuchera
 • Ormbunkar
 • Daggkåpa, Alchemilla mollis
 • Nävor, Geranium
 • Aklejruta, Thalictrum aquilegiifolium
 • Löjtnanshjärta, Lamprocapnos spectabilis
 • Myskmadra, Galium odoratum

Fingerborgsblomman passar också bra ihop med perenner som också har klockformade blommor, till exempel blåklockor. Och i kombination med perenner i mjälla pastellfärger skapar de tillsammans en i det närmaste älvlik och magisk rabatt.

Fingerborgsblomman klarar konkurrens från andra växter väl. Eftersom den har en pålrot, klarar den till och med att planteras under träd eller i kanten av en häck. Ju mörkare bladverket är, desto bättre, det är ett tecken på att fingerborgsblomman kommer att blomma.

Digitalis lutea – Gelber Fingerhut

Tips på sorter

Röd fingerborgsblomma / Digitalis purpurea

Den röda Fingerborgsblomma är den vilda sorten som finns i naturen, oftast i skogen (men gräv inte upp den och ta med hem!). Det kan bli relativt hög – beroende på plats, upp till 1,5 meter. Den är tvåårig och trivs i trädgårdsjord.

Roter Fingerhut / Digitalis purpurea

Aprikosfärgad fingerborgsblomma / Digitalis purpurea ’Apricot

Aprikosfärgade perenner och växter är fortfarande relativt sällsynta i våra trädgårdar. Vilken skam! För det är just den färgen som passar så bra i trädgården. De är vanligtvis iögonfallande i sig själva och lyfter andra perenner och gör dem än mer iögonfallande. Sorten ’Apricot’ är mindre än den vilda formen och blir cirka 0,9 m.

Apricotfarbener Fingerhut / Digitalis purpurea 'Apricot'

Fingerborgsblomma ’Pam’s Choice’ / Digitalis purpurea ’Pam’s Choice

Denna sort är för närvarande mycket populär! Den har en färgkombination som är mycket slående och blommar väldigt vackert. Den blir relativt hög 1,5 m och skapar höjd i rabatten.

Fingerhut 'Pam's Choice' / Digitalis purpurea 'Pam's Choice'

En annan art: Digitalis lutea – gul Fingerborgsblomma

Denna gula fingerborgsblomma skiljer sig så mycket från Digitalis purpurea. Den är mer robust, flerårig och trivs också mycket bra på kalkhaltiga, varma och steniga lerjordar. Även i solen. Det ser också lite grövre ut och inte lika nätt som de andra sorterna. Men den är magisk och är också mycket populärt bland humlor. Blir också relativt hög, drygt en meter.

Digitalis lutea – Gelber Fingerhut

Skriven av vår gästinspiratör Natalie Bauer / Wild Garden Heart

och fritt översatt från tyska till svenska

Jag heter Natalie Bauer och jag bloggar om mitt trädgårdsliv. Min blogg heter ” Wildes Gartenherz”. Mitt trädgårdsliv inkluderar en flerårig trädgård, en grönsaksträdgård, två hundar, kycklingar i form av höns och en tupp som heter Han som inte gillar min man. Jag är galen i trädgårdar och arbetar heltid med trädgårdsdesign och utvecklar trädgårdskurser online.

Wildes gartenhertz

Mer att läsa