Sommaren är tomaternas tid

Under vintern och våren längtar jag efter egenodlade tomater. Smaken går inte att jämföra med de ofta vattniga och smaklösa tomaterna man kan köpa i affärerna under vintern. Det är roligt att läsa på om olika sorter och många blir återkommande favoriter. Tomater är lättodlade men det finns några saker att tänka på för att undvika besvikelser och få en stor skörd.

a branch of tomatoes

Nu har tomaterna börjat växa till sig och de blommar för fullt. Jag odlar tomater både i växthus och ute i krukor och jag brukar försöka välja sorter utefter var de trivs bäst. Varje år provar jag några nya sorter men flera är återkommande i min odling.

Jag brukar odla någon bifftomat, ofta Brandywine som är söt och god. I krukor odlar jag gärna den kompakta sorten Vilma eller den otroligt rikgivande busktomaten 100/1000 som, precis som namnet antyder, ger mängder med tomater. Andra favoriter är Gardner´s delight och Sungold. 

Tjuva och ansa

För att plantan ska lägga sin kraft på att bilda tomater är det viktigt att ta bort så kallade ”tjuvar” vilket är de små skotten som växer ut i bladvecken. Alla tomatsorter ska inte ”tjuvas” så det är bra att se efter på fröpåsen vad som gäller för sorten man odlar. Generellt tjuvas till exempel inte busktomater. Om tjuvarna sätts ner i jorden blir de nya plantor så släng inte bort dem om du har plats för fler plantor.

I växthus och uterum kan det lätt bli en djungel av frodiga tomatplantor. För att solljuset ska nå tomaterna så brukar jag klippa bort lite bladmassa från plantorna när de vuxit till sig. Det gör att luftgenomströmningen ökar, plantorna blir friskare och tomaterna mognar snabbare.

Tomater unsplash 2

Att ta egna fröer

När man har skördat sina tomater är det enkelt att ta egna fröer från sorter man tycker om. Vill man göra det kan det vara bra att försäkra sig om att sorten inte är en så kallad F1-hybrid. F1-hybrider blir nämligen inte samma sort i nästa generation vilket innebär att de frön man tar från en sådan sort inte kommer smaka likadant som tomaten den togs ifrån. Lyckligtvis är många tomater inte F1-hybrider och går därför utmärkt att spara egna fröer ifrån. Läs på fröpåsen eller sök på nätet så framgår det om det är en hybrid. 

Vanliga problem

Tomater kan dessvärre också drabbas av en del angrepp och sjukdomar.

Tomatplantor ska vattnas regelbundet och hållas jämnt fuktiga för att undvika exempelvis pistillröta. Pistillröta gör så att delar av tomaten ruttnar. Ofta ser man det genom att tomaterna får bruna fläckar i änden och ruttnar. Vissa sorter är mer känsliga än andra men det bästa sättet att undvika pistillröta är jämn bevattning.

tomater unsplash 4

Potatisbladmögel/ brunröta drabbar inte bara potatis utan även tomater och förstör lätt både plantor och tomater. Potatisbladmögel trivs i fuktiga miljöer och det är viktigt att inte slänga drabbade plantor, jord och tomater på komposten eftersom bladmögel sprids via sporer. Jag brukar också försöka hålla tomatplantorna åtskilda från potatisen i den mån det går. Har man problem med potatisbladmögel finns olika sorters tomater som är mer motståndskraftiga, till exempel Brandywine och Tigerella. 

Andra problem som tomaterna också kan få är mjöldagg, spinn och gråmögel och det bästa sättet att undvika sådana problem är att se till att ha inte ha för hög luftfuktighet, vattna och gödsla regelbundet och plocka bort blad som ser vissna och angripna ut.  

Lycka till med årets tomatodling! Vill du få flera tips? Vi har skrivit tidigare om tomatsådd och hur du odlar egna tomater samt tipsat om gula tomater.

Jenny Löfström

Gästbloggare: Jenny Löfström

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Mer lästips från Gardenize