Juni i norr

Midsommar står för dörren och här i Jämtland är försommarnätterna svala, långa och ljusa. I år har våren varit ovanligt långdragen så vi fick njuta av lökblomningen och den spirande grönskan länge. Det dröjde ända till i slutet av maj innan det blev någon värme att tala om och det har heller inte regnat nämnvärt. Sådant är trist för en trädgårdsälskare som bara vill att allt ska grönska, växa och frodas!

Men så i början av juni stämde allt. Det kom regn, i lagom mängd och med lagom kraft, med några dagars värme emellan. När det dessutom är ljust dygnet runt så växer det så det knakar. Just nu står syrenerna på topp. Här på gården har vi stora gamla buskage av både vita och ljuvligt ljuslila bondsyrener som sprider en helt underbar doft vida omkring.

Bilden ovan: Den ljuvligt ljuslila bondsyrenens doft är helt enkelt försommar i koncentrerad form.

I fokus just nu

Nu när allt sker samtidigt har jag svårt att inte fara runt överallt som den värsta turbogrävling. Trots att jag så väl vet att resultatet blir så mycket bättre om jag försöker fokusera på några få saker i taget. Här blir det ”mest-akut-principen” som får råda.

  • Skola om perennsådderna

    De sådder som så oskuldsfullt gror en efter en börjar snabbt trängas och svälta i sina sålådor. Hela maj och början av juni har jag ägnat åt att skola om och kruka upp de små plantorna i större krukor med mer näringsrik jord. I förra veckan blev jag äntligen klar, alldeles i tid för att få ställa ut de sista i en natt med milt försommarregn.

Perenner

Bilden ovan: De nyskolade perennplantorna fyller hela terassen.

  • Ordna sommarens krukarrangemang

    Bland det roligaste jag vet är att kombinera växter. Till mina baljor och krukor lånar jag ofta perenner från rabatterna. Har jag en växt som passar till arrangemanget så tar jag upp den och passar på att dela den. Funkia, fjälldaggkåpa, nävor och nejlikor brukar fylla upp bra och är inte lika torkkänsliga som många ettåringar.

Bilden ovan: Sommarblommor och perenner trivs bra tillsammans.

  • Plantera och så i köksträdgården

Nu har vi passerat de så kallade järnnätterna i början av juni med råge. Potatisen kom i backen så fort risken för nattfrost var över men någon blast har inte kikat upp ännu. Så fort den kommer upp ska jag skynda mig dit och täcka med gräsklipp och ensilage för att försöka hålla ogräset stånget.

Så här lite längre norrut gäller det att välja snabba och tåliga potatissorter eftersom vi har en kortare växtsäsong. Mina favoriter är Sava, Timo och Amandine men det finns fler alternativ som dessutom säkert har bättre lagringsegenskaper.

Nu planterar jag också ut fördrivna grönsaker såsom squash och olika sorters kål. De ser ynkliga ut när de sätts men kommer snabbt i gång och växer med full kraft i vårt dygnet-runt-ljus. Morötter och sallad direktsår jag alltid. Helst blandade sorter för att få en variation både grönsakslandet och på tallriken.

  • Flytta och stötta växter

Nu i juni är det läge att flytta runt i rabatterna. Det syns tydligt vilka växter som tar för sig för mycket och vilka som håller på att kvävas av sina grannar. Flytta de som behöver räddas. Dela och försök rotbegränsa de som sticker i väg med rotskott. Ta hand om frösådder, de kan fylla upp hål på andra ställen i rabatten eller bilda bas till nya planteringar. Det är fortfarande så pass tidigt på säsongen att åverkan på växterna blir minimal. Försommarens goda tillgång på ljus och vatten ger växterna full kraft och de repar sig snabbt.

Passa också på att smyga in växtstöden tidigt så växer de snart över och syns in alls i grönskan.

Bilden ovan: Norrsidans frodiga plantering behöver gallras.

Allt medan jag gnor på med spaden försöker jag dessutom fotografera och dokumentera mina planteringar. Inte för att namnen på något sätt är avgörande för att få till en vacker och trivsam trädgård utan för att jag gillar att hålla koll på vad jag har för växter och var jag har dem. Här är Gardenize till stor hjälp.

Med appen kan jag snabbt slå upp växtnamnen när någon besökare frågar eller om jag själv behöver det. Att kunna lagra flera bilder på varje växt är också till stor hjälp. En närbild och en bild där man ser växten i sitt sammanhang är kalasbra. Tänk om appen kunde fixa så det blev vindstilla när jag tar fram kameran också… Ja då skulle den vara perfekt!

Lundplanteringen växer fram

Månadens bild på min senaste plantering, ”Lunden” visar att jag ännu har en del att göra. Det behövs fler fylliga marktäckare som gärna får välla ut över och mjuka upp stensättningen. De höga alliumbollarna mitt i bild pryder sin plats men det behövs grannar som skyler de nervissnande bladen. Vårblomningen har också lämnat en del tråkiga blad och tomma ytor som behöver fyllas för att jag ska få till den härliga lummighet som jag eftersträvar.

Bilden ovan: Lundplanteringen behöver fler frodiga växter som kan dölja nervissnande lökväxter.

Alla tre klematisar, Presidenten, Romantica och Polish spirit som jag planterat vid rönnarna har till min stora glädje överlevt vintern och växer nu till för fullt. Tillklippta bitar av rostig armeringsmatta längs trädstammarna hjälper klematisarna att ta sig upp i trädkronorna.

Alla platser måste inte vara gröna

Ibland får man idéer som bara måste genomföras snabbt och på en gång. En sådan var min nya grussättning. En blåsig natt för ett par vintrar sedan tog barnens studsmatta en flygtur över hönshuset. Den blev sig aldrig lik efter det och resterna har legat till sig i väntan på skjuts till kommunens återvinningscentral.

Men så slog tanken mig, passar inte mattan precis in mellan mina tre Dodong-rönnar? Japp, det gjorde den. Ut med mattan, på med grus och kanta med flata stenar. Komplettera med fler runda former, en rostig järnkittel och några mossiga betongrör för att ”tillföra ålder” och plantera i… och sen en sittmöjlighet. Ja det blir nog bra!

Bilden ovan: Nya grusrundeln mellan de japanska rönnarna är under uppförande.

Rosprojektet

Vinterledan gav mig ett projekt som jag inte allt hade planerat för. Efter ett par sambeställningar sitter jag här med 16 nya rosor (och två som övervintrat i kruka) som behöver få komma i backen. Till en stor tomt och blåsig tomt i zon 6 lämpar sig storvuxna härdiga buskrosor. Dessutom gillar jag växter som doftar, så det blev många pimpineller och rugosor. Lunden kommer att utökas med en rosengård. Hurdalsrosen och ´William Baffin´ får samsas med varsin rönn, ut emot köksträdgården avgränsar jag med Vaplan, Stanwell Perpetual och Midsommarbruden. En gammal igenvuxen plantering som förra ägaren anlade i en sluttning ska grävas bort och jag hoppas på att kunna trolla bort höjdskillnaden med hjälp av Agnes, Wasagaming och Ritausma… Sen får vi se var resten platsar.

Sommarplaner

Kanske blir någon plantering klar, kanske blir det någon ny. Förhoppningsvis kommer växthuset på plats så det blir redo att tas i bruk nästa vår och troligen öppnar gårdsbutiken ”Blad och betong” inom kort. Helt säkert är att jag inte kommer att ha en lugn ledighet men en avkopplande sommar med mycket jordgubbar, bad, grillkvällar och grävning, det kommer jag att ha.

Trevlig midsommar! /Åsa

Åsa Kristensson

Gästbloggare: Åsa Kristensson

Åsa Kristensson bor med sin man och fyra döttrar på en gård i Optand, strax utanför Östersund (zon 6-7). Hennes intresse för vackra växter väcktes tidigt och har utvecklats från ren prydnadsodling till en blandning av skådebröd och grönsaker. Är en växtsamlare och utforskare som gillar att prova nya växter och metoder. Åsa bygger sin fjärde trädgård utifrån nya förutsättningar och tidigare erfarenheter. Testar gärna vedartade växter med god proveniens.

Hon driver också under sommarsäsongen, en liten plantskola med tillhörande gårdsbutik. Åsa frösår, delar och sticklingsförökar själv upp alla växter till butiken, för att kunna erbjuda ett sortiment som hon vet fungerar i vårt klimat.

Älskar: Pimpineller (Sanguisorba), Rutor (Thalictrum), Stormhattar (Aconitum)

Skulle aldrig: plantera begonior som utfyllnad i rabatterna eller låta cyklarna flytta in i växthuset under vintern.

Vilken Gardenize-nivå är rätt för dig?

Free

Passar dig som använder Gardenize för tips och information som du hittar i inspirationsflödet eller gillar att kika in och se vad andra har för sig i trädgården i vänner-delen.

Här kan du göra så mycket anteckningar du vill och lagra en bild per växt/plats/händelse.

Basic 19:-/mån*

Ett bra alternativ för dig som använder Gardenize till att samla information om dina växter och vill ha några bilder på varje växt, tex en bild på blomman, en bild på hela växten och en bild på etiketten som kom med när du köpte växten.

I Basic kan du spara 3 bilder per växt/plats/händelse.

Här kan du dessutom rita på bilderna, så att du noter var du sått olika fröer, eller plantera olika sorters växter.

_________

 * Tecknas vi App Store eller Google play

Plus, 39:-/mån*

Passar dig som gillar att ta mycket bilder och följa utvecklingen av varje växt under olika säsonger och följa utvecklingen på olika växtplatser.

I Plus kan du spara obegränsat med bilder så du kan snabbt bygga upp en katalog och fotoalbum över din egen trädgård.

Dessutom kan du logga in på ditt Gardenize konto via datorn vilket gör det ännu enklare att lägga till fler bilder och anteckningar.

_________

 * Om du tecknar dig via hemsidan. 59:-/mån om du tecknar dig via Stores.

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.