Dags att göra om din trädgård?

4 steg till ett lyckat projekt

Du har kanske flyttat nyligen eller bara känner att det är dags att fräscha upp trädgården eller uteplatsen. Att göra om en trädgård är ett krävande projekt som tar tid och tålamod men är värt varenda timme!

Med en genomtänkt plan blir projektet mindre stressigt och lättare att utföra så här har vi samlat tips som hjälper dig att hitta rätta lösningar för just din trädgård. Du vill säkert ha en vacker men också praktisk trädgård som funkar och ger glädje år efter år!

I slutet av artikeln har vi samlat nyttiga länkar till våra inlägg som handlar olika frågor mer detaljerad.

The Garden in April

1. Planera: tänk på dina behov

Börja med att tänka på helheten. En genomtänkt plan och ett tydligt mål är viktigt så att du inte tappar fokus. Observera din gård, bläddra inspirationsflödet i Gardenize och bolla idéer. I appen kan du följa andra användare och publika trädgårdar.

Kom ihåg att tänka praktiskt: vissa lösningar ser snygga ut men kräver mycket skötsel eller inte passar i din trädgård. Fundera på dina behov och önskemål samt resurser:

Behov och önskemål

 

 • Vad är det du vill göra: totalrenovering eller bara fräscha upp lite?
 • Hur använder du och din familj trädgården? Vill du ha ett extra vardagsrum för sommaren eller en stor köksträdgård? Beakta t.ex. lekplats eller studsmatta för barnen, växthus, klädstreck samt eventuella båt- eller släpkärror som ska förvaras.
 • Hur mycket tid vill du lägga på underhåll? En del önskar en lättskött trädgård medan andra älskar att ha händerna i jorden hela tiden.
 • Vad är du nöjd med i din trädgård och vad är det som inte funkar?
 • Tänk tredimensionellt och kom ihåg balans. Skapa höjd med amplar, upphöjda rabatter eller t.ex. rosbåge! Balansera former och storlekar och välj växter så att du får njuta av färgglada blommor genom hela säsongen.
 • Glöm inte att tänka på belysning samt vinterförvaring av t.ex. utemöbler, känsliga växter och redskap.
Garden
Garden

Förutsättningar

 

 • Hur ser omgivningarna ut? Dina valmöjligheter för olika element och växter beror på bl.a. växtzon, tomtens storlek, skuggiga och soliga sidor, jordmån, blöta delar, stora stenar, träd osv. Visualisera utrymmet på papper med en enkel skiss.
 • Hur mycket tid och pengar vill du lägga på projektet?
 • Att planera en trädgård kan vara jobbigt speciellt för nybörjare då det finns ett oändligt antal alternativ! Professionella trädgårdsarkitekter kan ta hand om hela projektet eller mindre delar. Shape IT green erbjuder färdiga rabatter: du får en digital växtplan som är anpassad till dig och en praktisk planteringsplan med en färdig inköpslista. Praktiskt, eller hur?
 • Kolla eventuella riktlinjer din kommun har och ta reda på om du behöver bygglov eller tillstånd av grannar för att t.ex. fälla träd.

2. Budgetera

Trädgården ska se bra ut i många år, så tänk långsiktigt. Det lönar sig att satsa på kvalité när det gäller basfrågor!

 • Prioritera: vad vill du satsa på?
 • Ska du göra allt själv eller använda proffs?
 • Kan du köpa något begagnat och låna redskap?
 • Vissa växter är dyrare än andra.
 • Se efter vad det finns för möjligheter att köpa växter av privatpersoner där du bor. På Facebook finns flera lokala köp- och säljgrupper för växter. Kanske din tomtförening eller en lokal trädgårdsförening anordnar växtloppisar?
Green garden of home

3. Planera: Gör en realistisk tidtabell

My plants

När du bestämt vad du ska göra är det dags att göra en tidplan! Vad kan du göra tidigt på våren och vad behövs göra under sommaren eller hösten? För de allra flesta växter är hösten en utmärkt planteringstid. Gör du om hela trädgården eller en stor del av den kan det vara bättre att dela upp arbetet över två år i stället för att försöka hinna med allt under en säsong.

Dela projektet i mindre steg och jobba systematiskt. Vad är det som görs först och sist? Det är ingen idé att göra entrén snyggt först om du sedan behöver ta tunga leveranser till baksidan eller förvara större redskap på gräsmattan. Och kom ihåg att en trädgård aldrig blir helt klar. Var nöjd med det du tar dig för, steg för steg!

4. Utför, och notera allt i Gardenize!

Nu har du en bra plan så det är dags att utföra arbetet! Jobba i små bitar enligt din plan och notera det du gör i Gardenize. Du sparar mycket tid och nerver i framtiden om du nu på en gång noterar dina växtplatser och växter i appen! Det kommer underlätta skötseln under alla kommande år med din trädgård. I Gardenize får du också möjlighet att följa resultatet av dina ansträngningar över tid. Fota och dokumentera säsonger och årstider.

+ Njut av resultatet och dela din trädgård till andra Gardenizers!

Nyttiga tips till dig som ska göra om din trädgård

FÖLJ UPP DINA ODLINGAR MED GARDENIZE TRÄDGÅRDS-APP

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

capaign-offer

Mer lästips från Gardenize