Föröka dina krukväxter med sticklingar

Har du också krukväxter som bara blir större och större? Eller hittar du inte längre dina dagböcker då lyktrankan tog över bokhyllan och bildar en djungel? Då är det dags att beskära plantorna och ta några sticklingar. I detta inlägg går vi igenom hur du kan ta sticklingar från olika krukväxter.

Gullranka stickling

Så här tar du skott och sticklingar för att föröka dina krukväxter

Toppstickling – den vanligaste metoden

Toppsticklingen är kanske den mest kända formen av vegetativ förökning. Här tar du en topp av en stjälk som är tre till fyra bladpar lång. Sedan tar du bort de understa bladen, dock utan att skada stjälken. Tryck därefter sticklingens bladfria ände i jorden. Se till att den får bra kontakt med jorden.

De flesta växter lämpar sig för förökning genom toppsticklingar.

Ledstickling – bäst när du har långa rankor

Med ledstickling menas att du tar en bit av en stjälk med blad som inte är toppen. I mitt fall tar jag en stjälk från lyktrankan. Efteråt klipper du stjälken i bitar med tre eller fyra bladpar. Skär sedan bort de nedersta bladparen men låt stjälken intakt. Därefter knipsar du av stjälken strax under där det nedersta bladparet satt.

Du måste ha koll att du inte vänder ledsticklingen åt fel håll! Den delen av stjälken som tidigare var mot plantans rötter ska också stå i jorden. Planterar du sticklingen upp och ner, mot hur den växte på plantan, händer ingenting.

Tryck sedan fast sticklingens stjälk i jorden tills det näst understa bladparet sitter ovan jordytan. Se till att jorden och stjälken får god kontakt.

Ledsticklingar är lämpliga för växter med långa rankor som du kan skära till lagom stora sticklingar.

Foto: Simone Truniger
Foto: Simone Truniger

Bladstickling – om du vill föröka ispigg eller Saintpaulia

Ispigg är ett bra exempel på en växt som kan förökas med bladsticklingar. När du tar bladsticklingar klipper du av ett blad med 1 cm stjälk. Sedan trycker du bladet i jorden tills stjälken och en tredjedel av bladen är täckt med jord. Det är viktigt att du trycker fast jorden runt bladet. Bara då är det möjligt för bladet att bilda rötter och så småningom en hel växt. Efter ungefär 3 månader har du en fullständig ung planta med flera blad.

Förutom ispigg kan du också sticka ett blad av Saintpaulia eller suckulenter i jorden om du vill ha nya plantor.

För de flesta växter räcker det med blomjord

För sticklingsförökning tar jag oftast blomjord. De flesta krukväxter är ganska robusta så det fungerar bra. Om jag däremot förökar suckulenter och andra växter som gillar det torrt brukar jag ta såjord. För ispigg och gullrankan tog jag blomjord. Däremot planterade jag lyktrankan i såjord.

Ta hand om dina sticklingar

Håll dem fuktiga

Sätt sticklingar i bra fuktad jord. Sedan täcker du över med genomskinlig plast. Öppna plasthuven varje dag i ungefär en timma och låt plasthuven torka under tiden. Detta för att undvika svampsjukdomar. Vid detta tillfälle drar du försiktigt på sticklingen. Känner du lite motstånd har sticklingen bildat rötter. Då kan du sluta att täcka över den med plast. Håll sedan jorden fuktigt men vattna inte för mycket. Plantor utvecklar ett bättre rotsystem när de har lite ont om vatten.

Plocka bort blommorna

Ett tips för dig: ta bort blommorna som kanske finns på dina sticklingar. Blommorna utsänder hormoner som hindrar rötternas tillväxt.

Nu önskar jag lycka till med dina sticklingar. Försök helt enkelt och klipp växtdelarna till toppsticklingar och ledsticklingar eller ta ett suckulentblad och sätt i jorden.

Foto: Simone Truniger
Simone Truniger

Gästbloggare: Simone Truniger

Jag som skriver heter Simone Truniger och driver en odlingsblogg under https://www.simonetruniger.net. Dock tar jag också hand om över ett dussin olika krukväxterarter. Du är välkommen att titta på dem i mitt Gardenize – konto. Leta under ”Simone Truniger”.

FÖLJ UPP DINA ODLINGAR MED GARDENIZE TRÄDGÅRDS-APP

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Person dokumenterar för Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.