Maj i norr

Här i Sveriges mitt har maj hittills varit nästan lika instabil vädermässigt som april var. Efter en kall och blåsig inledning kom det lite värme under kristiflygarhelgen och nu har vi fått det alltid lika förlösande vårregnet. Det saknas bara något dygn med lite fler plusgrader. Termometern skulle gärna få visa tvåsiffrigt oftare nu!
Tack och lov så är det trots allt redan mycket som börjat grönska och blomma. Olika viden är i gång till insekternas stora glädje och i rabatterna blommar sippor och lökväxter, helt säkert bara för att göra mig lycklig.
Vårstjärna i blom i maj i norr

I fokus utomhus just nu

Än så länge är det ändå mest att röja upp efter vintern som gäller här. Träden börjar så smått att skimra i grönt. Hägg och viden är först ut men björk, rönnar och syréner är inte långt efter. I planteringarna är det också mycket som redan vaknat och tittat upp och det är ett rent nöje att nu städa av efter vintern.

 • Rensa bort fjolåret

  Jag föredrar perenner som är enkla att rensa av på våren, sådana man kan liksom lugga utan att få med sig nytillväxten vid jordytan. Irisar och gräs är i och för sig inte så samarbetsvilliga men de är ändå förlåtna för vem vill vara utan de vertikala gräsformerna i sina planteringar?!

 • Nagelfar perenntuvorna efter fröogräs

  Det driver alltid in en massa maskrosfröer i planteringarna. Helst av allt verkar de vilja fastna, gro och nästla sig in i de allra ståtligaste perenntuvorna. Så har års, innan varken perenner eller fröplantor hunnit växa till sig är ogräsen ganska lätta att ta bort utan att man skadar perennerna. Att ta dem redan nu är alltså ett bra sätt att undvika framtida förtret.

 • Plocka rotogräsen

  Kvickrot, revsmörblommor och brännässlor försöker jag också få bort ur planteringarna tidigt medan de fortfarande inte växt sig så stora. Passa på att göra en runda med ogräsjärnet. Det lönar sig senare när du slipper slakta stora plantor i jakten på ogräset.

 • Kratta gräset

  Gräsmattan krattar jag helst innan den hinner grönska och växa för mycket. Mossan och att jag kanske fuskade lite med klipparen i höstas gör jobbet tungt nog ändå.

Sist men inte minst, jag försöker hinna med att fotografera och dokumentera alla mina planteringar i Gardenize-appen, så väl som jag bara kan. Vårens växter är annars så lätt att ”tappa bort”. Mitt eget minne är kort och när Moder Natur firar av sitt stora fyrverkeri så går det undan. Det gäller att passa på när blomningen står på topp!

Upphöjd rabatt i norr

Förra månaden visade jag en bild av min framtinade men ännu sovande ”lundplantering”. Nu har den börjat grönska så smått och det är spännande att se vad jag egentligen petade ner vid nyanläggningen i höstas.

I uterummet väntar perennsådderna på uppmärksamhet

Det är hög tid att börja skola om perennsådderna. Precis som alla tidigare år har jag sått på tok för många sorter och på tok för många fröer i varje kruka. Men vad gör väl det, att oroa sig för resultatet är ju ändå en stor del av nöjet!

Sådder i godislådor

Bilden ovan: Perennsådderna väntar på omskolning i uterummet.

Dessutom är det nu äntligen dags att så det som ska ut i landen efter de sista frostnätterna i början av juni. Inte förrän nu sår jag pumpor, squash och alla kålsorter. Sent kan tyckas men det brukar fungera bra för mig, skörda får jag så det räcker och blir över.

Potatissättningen brukar också förberedas nu genom att lägga knölarna framme i värmen så de börjar gro lite lagom. Vårt potatisland ligger tyvärr lite skuggigt så snön ligger länge och det dröjer innan det torkat upp och jorden blivit så pass varm så det är lämpligt att sätta potatisen. 

Denna vår ska jag utöka odlarexperimenten med döttrarna. Solrosorna och snabba dahlior ska utökas med vanliga popcorn! Jag har aldrig provat själv men enligt säker källa (internet och facebook förstås, var annars!?) ska de tydligen gro snabbt och villigt. Perfekt för att skapa billiga ”vassplanteringar” av majsplantor till terrassen.

Cirkulär trädgård

Återbruk och återvinning ligger i tiden. Det finns onekligen många skäl till att ta tillvara vårens resurser. Det känns helt enkelt fel att köra bort lövhögar, rens och häckklipp.

Det enklaste sättet att ”bli av med skräpet” är att göra nya planteringar på en gång. Jag planterar gärna mycket av det som jag vet fungerar bra i min egen trädgård, därför förökar jag gärna de växter jag redan har och tar hand om de småplantor som kommer upp självmant.

 • Förbered nya planteringar

  Jag lägger klippet från de vårstädade rabatterna direkt på ett lager kartong, täcker med kompostjord och toppar sedan med löven från gräsmattan. Därefter går det att plantera i bädden direkt. Man skulle kunna lägga löven i mittenskiktet men jag tycker att de gör minst lika bra nytta på ytan. De gör att planteringen håller fukten bättre och de hindrar ogräsfröer från att gro.

 • Ta hand om spontant frösådda små perennplantor

  Så fort jag känner igen plantorna och kan utesluta de vanligaste ogräsen så tar jag hand om frösådderna. Jag krukar in dem i väntan på nya växtplatser eller flyttar dem direkt till deras nya hemvist.

 • Dela vuxna perenner

  Nu på våren är det också lämpligt att ta upp större gamla perennplantor och föryngra och föröka dem genom delning. Strandiris och gräs är exempel på plantor som jag delar på våren.

 • Ta hand om rotsticklingar när du rensar

  Gick det av en bit av nävan eller råkade det komma med lite för mycket från någon nejlika när du rensade? Passa på att göra en ny planta i stället för att slänga missödet på komposten. Sätt ner rotbiten i jord, passa kanske lite extra med vattenkannan och vänta. Oftast blir det ganska snabbt en ny planta av de tidiga rensmisstagen, de brukar rota sig snabbt.

Gulsippro som grävts upp och flyttas

Bilden ovan: Gulsippor som fick flytta på sig och några spontansådda pioner som räddades vid rensningen.

Än är inte faran för nattfrost riktigt över för vår del. Avhärdning och termometerpassning behövs ännu några veckor. Olyckskorparna må kraxa högljutt men försommaren står trots för dörren. Snart ekar ”Den blomstertid nu kommer” mellan fjälltopparna trots att vintern knappt gett med sig ännu. 

Tills nästa gång jag jordar ner tangentbordet hoppas jag att vårt växthusbygge är på god väg och att köksträdgården vaknat ordentligt ur sin törnrosasömn. Apropå rosor ja, de ska visst klippas snart också…

Heja våren! // Åsa

Åsa Kristensson

Följ Åsa i Gardenize under namnet Åsa Kristensson!

GÄSTBLOGGARE: ÅSA KRISTENSSON

Åsa Kristensson bor med sin man och fyra döttrar på en gård i Optand, strax utanför Östersund (zon 6-7). Hennes intresse för vackra växter väcktes tidigt och har utvecklats från ren prydnadsodling till en blandning av skådebröd och grönsaker. Är en växtsamlare och utforskare som gillar att prova nya växter och metoder. Åsa bygger sin fjärde trädgård utifrån nya förutsättningar och tidigare erfarenheter. Testar gärna vedartade växter med god proveniens.

Hon driver också under sommarsäsongen, en liten plantskola med tillhörande gårdsbutik. Åsa frösår, delar och sticklingsförökar själv upp alla växter till butiken, för att kunna erbjuda ett sortiment som hon vet fungerar i vårt klimat.

Älskar: Pimpineller (Sanguisorba), Rutor (Thalictrum), Stormhattar (Aconitum)

Skulle aldrig: plantera begonior som utfyllnad i rabatterna eller låta cyklarna flytta in i växthuset under vintern

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.