Förläng odlingssäsongen med växthus

Det är nog många som har växthus högt upp på önskelistan men det kan vara svårt att veta vad man ska satsa på för modell. Det finns otroligt många olika typer, allt från vackra, påkostade orangerier till enkla modeller anpassade för pallkragar. Man bör fundera på sina behov och önskemål innan man väljer växthus.

växthus

Odla i växthus

Att odla i växthus är riktigt roligt! Både för att man kan komma igång med odlingen tidigare och fortsätta längre på säsongen, men också för att odla saker som inte skulle fungera lika bra på friland. Det kan till exempel vara olika sorters melon, aubergine och gurkor.

 

Det finns också massor med roliga träd och andra fleråriga växter man kan sätta i växthuset, se bara till att välja sort noga så att växten inte blir för stor. Vinstockar är kanske bland det man först tänker på för växthus men det finns även till exempel små persiko-, fikon- eller mullbärsträd att testa om man har lite odlingsyta över i sitt växthus.

 

Jag använder även växthuset under vinter och vår. Många grönsaker och blommor sår jag i byttor och krukor i växthuset och som sedan planteras ut på friland när vädret tillåter. Detta sparar värdefull plats inomhus. Det brukar ju bli trångt inne efter de första omskolningarna!

Miniväxthus, odlingstunnel eller glasväxthus?

När man har bestämt sig för att köpa ett växthus så behöver man fundera på när och hur man vill använda det. Ska det vara ett uterum i första hand med lite exotiska växter och några tomatplantor är det kanske ett glasväxthus av större modell man ska satsa på.

 

Vill man bara prova med någon enstaka planta finns flera mindre lösningar för pallkragar eller liknande. Det gör stor skillnad för vissa växter att växa i ett mer skyddat läge. Det går även att göra enkla lösningar av gamla fönster, bara fantasin sätter gränser.

 

Ska växthuset främst användas till odling av grönsaker och bär eller om budgeten är mindre finns nu många olika sorters odlingstunnlar på marknaden i alla prisklasser. Generellt tycker jag att klimatet i ett tunnelväxthus blir mer behagligt – fuktigt och varmt, medan det i glasväxthus blir torrare och en mer brännande sol.

 

I glasväxthus måste man ofta sätta skuggväv eller någon gardin i taket för att inte växterna ska brännas av den starka solen. Nackdelen med tunnelväxthusen är att de oftast inte är lika vackra som ett glasväxthus.

vattenmelon

Ett tips om man är osäker är att skaffa ett billigare tunnelväxthus för att prova om man tycker om växthusodling innan man investerar i en dyrare variant. Var dock beredd på att de billigare modellerna sällan är särskilt hållbara över tid.

Det är något speciellt att kunna skörda sin egen vattenmelon eller plocka solvarma och söta frukter eller tomater från sitt växthus. Oavsett vilken variant på växthus man väljer så kan jag nästan lova att det kommer att sätta guldkant på odlandet framöver.

Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

Följ upp dina odlingar med Gardenize Trädgårds-app

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Frågor och Svar Gardenize

Mer lästips från Gardenize