Favoriter för skuggiga lägen

Så här års är längtan efter solen och värmen stor och vi har en underbar tid framför oss nu. Överallt syns bilder på soliga uteplatser med härligt blommande lavendel och andra solälskande växter i fokus. I nästan alla trädgårdar finns dock skuggiga platser där man kan skapa vacker grönska. Här bjuder Jenny på 3 favoriter för skuggiga lägen.

Funkia i skuggigt läge

Växter som trivs i skuggiga lägen

I välplanerade trädgårdar är de skuggiga platserna minst lika genomtänka som alla andra ytor. Det är dit man söker sig under varma sommardagar och man kan skapa lummiga rum fulla med grönska. Skuggväxterna är ofta tåliga och kräver inte så mycket skötsel eftersom de står i naturligt fuktiga lägen. I min trädgård kommer ofta de skuggiga platserna lite oförtjänt i sista hand.

Flera av mina skuggrabatter invaderas snabbt av kirskål. I år hade jag tänkt att jag skulle visa skuggväxterna lite uppskattning och kanske till och med försöka ge kirskålen en match genom att plantera tåliga perenner. Jag tänkte även blanda in lite färgglada sommarblommor som lyser upp de mörkare platserna. Här kommer några exempel på vackra växter för skugga och halvskugga.

Funkia

Funkia, eller Hosta som den också heter, är en mycket variationsrik perenn där de flesta sorter passar för halvskuggiga lägen. Funkior har vackra blad som med tiden bildar stora tuvor. De flesta sorterna blommar under sensommaren och lila blommor är de vanligaste.

Många sorter passar också att ha i kruka som kan stå ute hela året om man har en frostfri kruka. Det kan då vara bra att täcka plantan med löv eller granris för att skydda den under vintern. Att ha funkia i kruka kan vara ett bra alternativ om man har problem med sniglar. De är förtjusta i funkia och krukor kan hindra dem från att nå bladen.

Funkia, växt för skuggiga lägen

Flitiga Lisa

Vill man ha lite mer färg och blomrikedom i sin skuggrabatt är Flitiga Lisa ett jättebra alternativ. Den är perenn om den övervintras frostfritt men mycket känslig för frost. Flitiga Lisa finns i många olika färger och man kan både så den från frö och köpa färdiga plantor.

Många har nog hört talas om den som krukväxt inomhus men den går alltså utmärkt att ha som sommarblomma ute i kruka eller rabatt under sommaren och om de trivs kan de växa sig stora och buskiga.

Flitiga Lisa blommar under hela sommaren och man behöver inte vara så noga med att plocka vissna blommor, det kommer nya ändå.

Myskmadra

Myskmadra är en ganska vanlig växt i naturen men mindre vanlig i trädgårdar och den trivs bäst i skuggiga och fuktiga lägen. Den har små vita blommor och blir cirka 30 cm hög. Det kan dock vara bra att fundera på var man sätter den då den är marktäckande och kan behöva hållas efter för att inte ta över stora områden.

Myskmadra har använts som medicinalväxt och den kan användas som kryddväxt för att smaksätta olika drycker. Doften är underbar och den gör sig också bra i buketter.

Myskmadra är perenn och vissa säger att den till och med kan konkurrera med kirskål. Helt klart en odlingsvärd skuggväxt.

Våren är en bra tid för plantering så om du, liksom jag, inte har ägnat trädgårdens skuggiga områden så mycket eftertanke kanske det är läge nu när mycket tid spenderas hemma.

Myskmadra, trivs i skuggiga lägen

Fler växter i skuggiga lägen

Vill du ha fler tips för skuggiga lägen så kan du läsa tex det här inlägget om förvandlingen av ”Norrsidan” eller varför inte kika in på denna lista med 9 växter för skuggiga lägen.

Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

Dokumentera skuggväxter i Gardenize

Ett annat tips är att du i Gardenize-appen skapar en fiktiv växtplats som du kallar för ”Skuggväxter”. Där kan du spara ner alla dina växter som trivs i skuggan hemma hos dig.

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Frågor och Svar Gardenize

Mer lästips från Gardenize