6 ljuvliga vårblommor i blå toner

Vårens färgskala präglas av klara, friska och pigga färgtoner. Limegröna björklöv, solgula påskliljor och rosa körsbärsträd. Men sänker man blicken lite, och låter ögonen löpa fritt över gräsmattorna i parkerna, under de skuggiga buskagen och i lökrabatterna så hittar man gott om små blåa färgklickar som gör färgskalan komplett.

Foto: Jenny Rydebrink

Blå vårblommor om våren

I det här inlägget beskriver vi några olika blå vårblommor som du hittar i trädgårdarna när vintern väl släppt sitt grepp och vår VD Jenny delar även med sig av sina personliga stories kring några av blommorna.

1. Ormöga,

Omphalodes verna 

Ormöga är en söt liten, marktäckande perenn som passar utmärkt under trä och buskage där den bildar täta, blommande mattor tunder april och maj. Den trivs i halvskugga och vill gärna ha jord som är väldränerad. Blommorna liknar förgätmigej, men bladen är smalare och mer avlånga.

Ormöga, Omphalodes verna

2. Kaukasisk förgätmigej,

Brunnera macrophylla ’Jack Frost’

Denna ljuvliga perenn har ett vackert bladverk i grönt och silver där bladens nerver markeras tydligt. Blommorna är små och ljusblå och vajar ståtligt över bladen. Förgätmigej trivs i lägen med skugga eller halvskugga, perfekt under träd och buskar. Kombinera gärna med andra lökväxter som blommar på våren. När lökväxternas blad vissnar ner göms de under förgätmigejens bladverk. Bra för pollinatörer.

Jenny: ”Av alla blå vårblommor är detta min favorit. Jag drömmer om att ha ett hav av dem under min rhododendron, men  när varje planta kostar runt 70-80 kronor blir jag för snål och hoppas att de tre jag har ska sprida sig. Jag kan hälsa att spridningen går väldigt långsamt…”

20210507_081200 (2)

Vilka vårblommor hittar du i din trädgård?

Ta bild och spara i Gardenize appen så kan du se tillbaka på våren oavsett säsong!

3. Pärlhyacint,

Muscari botryoides

Pärlhyacinten är en lökväxt som tillhör familjen hyacintväxter. Den blommar på våren och finns både i vitt och blått. Lökarna planteras på hösten, och sprider sig sen villigt i rabatterna. Ofta kan man även köpa färdiga krukor med pärlhyacinter på våren. Ett tips att plantera ut dem i gräsmattan eller i rabatterna när de har blommat ut, för då får du egna blommor nästa säsong. Jorden skall gärna vara mullrik, sandblandad och väldränerad för att pärlhyacinten skall trivas som bäst.

Jenny: ”En kollega till mig som skulle gifta sig satt och drömde om vilka blommor hon ville ha i sin brudbukett. Det landade i önskemål om en tät, rund bukett, packad med pärlhyacinter. Det var bara ett problem- bröllopet var på sensommaren. Då finns det ont om pärlhyacinter, och besvikelsen blev stor. Man jag tror det gick bra ändå, för så vitt jag vet är de fortfarande gifta!”

Pärlhyacint, muscari botryoides

4. Scilla, Blåstjärna

Scilla

Även scilla tillhör familjen hyacintväxter och blommar riktigt tidigt på våren med sina vackert spetsiga klockformade blommor. Den kallas på svenska för Blåstjärna, Scilla är det latinska namnet.

Scillan är en lökväxt som planteras på hösten, och det är fördelaktigt att gödsla i samband med plantering, gärna med benmjöl eller särskild lökgödsel. Dessa blå skönheter sprider sig villigt, och man kan ofta se dem som stora blåa hav i parker och på gräsmattor.

 

Foto: Josefin Wulff

5. Jordviva,

Primula vulgaris

Primula, eller jordviva som vi även kallar den på svenska, finns i en mängd färger och med blommor som kan vara antingen enkla eller fyllda. Det är ofta den första färgklicken man unnar sig i krukor och urnor om våren.

Jenny: ”Hos mig kan ni se en vackert mörkblå variant som övervintrat i rabatten i växtzon 2, Göteborg. Den verkar ha trivts bra på norra sidan av huset, där den varit skyddad från vårsolens starka strålar och den kalla vinden från sydväst.”

Blå vårblomma jordviva

6. Luktviol,

Viola odorata

En försynt liten viol som växter vild i södra och mellersta delarna av landet. Den trivs i mullrik och lite fuktig jord, och i halvskugga till skugga. Luktviolen sprider sig med utlöpare eller frön som med fördel sås på hösten.

Jenny: ”Jag lockades att köpa en söt liten luktviol som blommade så fint i en kruka en vår. Jag planterade denna i rabatten ut mot vägen där alla går förbi. Året därefter, så kikade jag i Gardenize för att se vad det var för ynklig liten växt jag knött ner i min torra, upphöjda rabatt – det var luktviolen. Besvikelse. Den lilla plantan kämpade vidare ytterligare något år, tills jag beslöt mig för att flytta på den till baksidan av huset, där solen bara når fram någon timme på eftermiddagen. I bästa fall. Det visade sig vara ett lyckodrag! Nu blommar den villigt och har jag tur så kommer den sprida sig vidare.”

Luktviol, Viola odorata

Följ utvecklingen av dina växter i Gardenize

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

Använd Gardenize för att notera vilka växter du har i trädgården. Ta en bild på blomman, en på bladen och en på etiketten som kom med när du köpte plantan. Dessutom kan du notera vilken rabatt du har de olika växterna och slutligen gör noteringar efterhand i form av händelser där du noterar när du planterar, gödslar, vattnar osv. Då kan du följa dina växters utveckling under lång tid.

Gardenize finns på App store eller Google play, eller logga in på webben.

Keep a garden journal

Jenny fotograferar sina växter och spar informationen i Gardenize.

Mer lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.