Vårfint på balkongen – för grannarnas skull!

Våren kommer olika i vårt avlånga land, och när den gör så är det dags att ge sig ut och njuta av den. Passa på att skapa vårstämning på din balkong.
spenat

Nu är det vår – i fall i många delar av landet. Tjälen har gått ur jorden och det går att gräva i rabatter och grönsaksland. Men så här i början av april är det fortfarande ganska blött och kallt och utomhus är det brunt och grått. Inombords behöver vi plocka fram bilder av blommande buskar och rabatter i gult, rosa och grönt.

Vårfint med Forsythia

Häromdagen berättade mina grannar att de följer odlingarna på min balkong och särskilt nu under pandemin. Det gav mig en extra kick att skapa vårstämning i mitt utomhusrum. Från närmaste plantbutiken kom jag hem med påskblommor av olika sorter och en gulblommande Forsythia.

 

Utemöblerna finns nu på plats och nog längtar jag också efter att få ställa ut olivträdet och den lilla fikonplantan, som stått inomhus under vintern.

Vårfint på balkongen med Forsythia

En blommande Forsythia i hörnet av balkongen ger glädje åt mina grannar i huset bredvid. Jag blir glad bara av tanken.

Körsbär och vinranka i kruka

På min balkong finns också en körsbärsbärsbuske, en vinranka, en underbar gulblommande ros, en kruka med balkonghallon som heter Ruby Beauty och ett pelaräppelträd. Allihop är beredda att ge blom och frukt om dom får lite omsorg vid säsongens start.

Under vintern står de kvar utomhus, jag brukar dra samman dem till enheter och täcka med säckväv eller annan täckduk. Förr använde jag fina lerkrukor men numera står nästan alla i krukor av något modernt lättviktsmaterial som inte fryser sönder och inte heller tynger balkongen i onödan. I början av april har ingen av dem ännu börjat spira, men genom att boosta dem med olika sorters gödning hoppas jag snart få se dem grönska och ge både mig och grannarna lite glädje.

Pelaräppelträd
Vårfint på balkongen

När vi flyttade från hus till lägenhet saknade jag äppelträden. Men sedan kom jag på att det gick att ha ett pelaräppelträd på balkongen. Så här ser det ut i början av april, det blommande trädet är från maj 2020

Egen jordfabrik

I förra inlägget berättade jag om min ”jordfabrik” av gammal tomatjord, bokashi och biokol i två stora plastlådor med lock på balkongen. Medan jorden fortfarande var frusen sådde jag spenat i den ena och vinterportlak i den andra som nu är redo att plockas och ätas. När jag har skördat klart ska jag gödsla jorden med allehanda saker och sedan får den återigen bli tomatjord. Det här tycker jag är ett spännande stadsodlingsprojekt för oss som är trötta på att släpa jordsäckar upp och ner i trappor
och hissar.

spenat

Här växer spenaten i skräpjorden och idag ska den plockas. Härodlad!

Olika tomatsorter på tillväxt

Inomhus växter tomatplantorna, bäst är de som växer lite långsamt. När man bor i lägenhet är det svårt att husera de odlingar som man drömmer om när man läser frökatalogerna. Lite fler tomater ska det bli, men den sådden kommer att ske i kallväxthus på landet. Det blir några högväxande körsbärstomater och några som ger stora tomater och som växer bäst i växthus och någon vintertomat eller piennolo, som de ibland kallas, men som innebär att de kan hängas upp i klasar för förvaring.

Dags att pyssla om pelargonerna

Bakom gardinen i sovrumsfönstret stod mina pelargoner och mådde rätt dåligt. Jag är ingen riktig fena på pelargoner, har ingen uppfattning om deras olika namn och håller inte på med förökning och förädling. Men jag brukar klippa ner och plantera om dem så här års och hoppas att de kan flytta utomhus inom en månad. Nu står de omplanterade under ledbelysning och jag har köpt lite särskild pelargongödning som plåster på såren åt dem.

Pelargoner

Är det bara jag som har skräpiga pelargoner på våren? Nu är mina i alla fall ordningsgjorda för ny säsong

Luktärtsdags!

Från vecka tolv är det läge att så luktärtor. I många år misslyckades jag med mina luktärtssådder – dom ruttnade eller grodde inte. Sedan hittade jag Cecilia Wingårds råd på nätet om hur man gror och odlar luktärtor och därefter får jag fullständig utdelning på mina ärtsådder. Numera sår jag också sockerärtor på samma sätt och det fungerar precis lika bra. Så nu ska jag så en låg marktäckare och några ståtliga höga som sedan får samsas i krukorna hos pelaräppelträdet och körsbärsbusken och på så sätt bidra till att binda kväve i jorden, också i min balkongodling.

Färgstarka ringblommor

I några avlånga odlingslådor ska jag pröva på att göra en rabatt med ringblommor. Tidigare år har jag prövat solrosor – dom blev långa, rangliga och så småningom mindre vackra, och penséer och violer – dom var lite små och framför allt inte tillräckligt färgstarka. Så i år fyller jag lådorna med komposterad jord och sår en påse ringblommor – och hoppas att mina grannar ska bli lika nöjda som när jag det blivit vårfint på balkongen!

I dagarna har jag avslutat mitt långa yrkesliv och passar då på att ersätta alla kanaler och plattformar som jag ansvarat för med en egen blogg. Du hittar mig på Ingegerdodlar@wordpress.com

Glad påsk och god fortsättning på våren!

Ingegerd

Ingegerd Hedén

Om författaren

Så här långt i årets odlande kan jag hålla reda på vad jag sår, när och var. Men om någon månad står det pytsar här och var, som jag skulle sätta en namnskylt i men hann inte eller skriva upp i en kalender men det blev inte av. Telefonen bär jag alltid med mig och jag har testat Gardenize gratisapp men tyckte inte jag fick ordning på det där heller. Eftersom jag kommit överens om att blogga för Gardenize under våren ska jag försöka testa betalvarianten, och kommer att rapportera sanningsenligt om hur jag tycker den funkar.

/Ingegerd

Följ upp dina odlingar med Gardenize Trädgårds-app

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Frågor och Svar Gardenize

Mer lästips från Gardenize