April i norr

Efter en helg med 15 plusgrader och strålande solsken är de 25 cm nysnö som kom i början av veckan ett minne blott. Nu går det fort. Så fort snön drar sig undan är de redo, vägkanterna lyser redan gula av tussilago. Hemmavid börjar lökarna titta upp, både porslinshyacinter och tulpaner är på god väg. Ett par varma dagar till så slår både nunneörter och blåsippor ut.

Trädgård i norr, blåsippa

Utomhus

 

Här i landets mitt består utomhussysslorna än så länge mest av att dika och leda bort smältvatten. Vilket för mig är ett av vårens stora nöjen! Nästan lika tillfredsställande är det att röja undan all den bråte som bara fick snöa över i november när allt kändes kallt, grått och hopplöst. Nu har dessutom både tranor och storspov kommit och jag njuter av att höra dem medan jag försiktigt krafsar bland fjolårslöven i planteringarna för att se om mina älsklingar överlevt vintern.

April i norr

Ett tips är att spana efter barfläckarna och notera var det blir barmark snabbast. Det är naturligtvis där du ska plantera dina vårlökar så du får börja njuta av dem så tidigt som det bara går. Jag kan inte nog besjunga den upphöjda bäddens lov! Bilden visa tydligt skillnaden mellan min stensatta, upphöjda plantering och den omgivande gräsmattan. Här värms jorden upp mycket fortare och växterna kommer i gång ett par veckor tidigare än i övriga planteringar.

Fram med utemöblerna

 

Nu är det hög tid att plocka fram utemöblerna om du inte gjort det. Sådant där trist underhållsjobb som att spola av möblerna, kanske olja eller betsa, och dra åt skruvarna lite känns riktigt gott i vårsolen. Speciellt om man vet att det kanske vankas kaffe efteråt.

 

Vi fick hem en alldeles ny möbel till terrassen för ett par veckor sedan. Skruvade som galningar hela kvällen. Morgonen efter såg det ut så här… Mindre kul!

April i norr

I växthus och (nj)uterum

 

I uterummet gror perennsådderna en efter en. I flera krukor börjar det redan vara trångt. Metoden med fyra 8*8cm krukor i varje godislåda fungerar perfekt. Men det gäller att vara på sin vakt. Nu när solen ligger på blir det snabbt 35 grader eller mer där inne. Då är det lätt hänt att ångkoka småplantorna och man inte lättat på lådlocken. Och har man tagit av dem är det snabbt gjort att plantorna torkar ut i stället. Det gäller att vara på sin vakt!

 

Det börjar vara dags att så en del grönsaker nu. Tomater, gurka, majs och kål är sådant som jag gärna kickar igång nu. Till kommande krukplanteringar sår jag också Törnrosas kjortel, dahlior, luktärter och några prydnadsgräs.

Väck övervintrade växter varsamt

De av oss som är välsignade med jordkällare, eller för all det ett frostfritt garage, har säkert en del växter att plocka fram nu. Pelargoner och dahlior är ju klassiker men i norr är det ju många av oss som övervintrar åtråvärda men mindre härdiga växter i krukor i källaren. Japanska lönnar, rosor, näckrosor, till och med liljor har fått bo i vår jordkällare under årens lopp. Det är alltid en riskabel hantering men det finns några saker man kan tänka på:

  • Ställ undan friska och välmående plantor, vattnade men inte dränkta.
  • Titta till plantorna några gånger under vintern. Vattna behöver man sällan men det är bra att hålla koll så man inte får ohyra.
  • Ta fram plantorna under tidig vår och ställ dem gärna skyddat mot den skarpaste solen i växthus eller uterum. Beskär om det behövs och vattna sparsamt till att börja med.
  • Plantera om i ny, välgödslad jord och öka vattningen när plantorna börjat grönska.
  • Placera ut växterna när risken för frost är över och då gärna på en molnig dag med mildare ljus.
April i norr

Hantera beställda växter

Nu börjar beställda växter levereras och frågorna om hur i hela friden man ska få dem att överleva tills de går att plantera utomhus börjar förstås mala i huvudet. Hur jag gör beror lite på vad det är för typ av växt och hur de har levererats.

 

  • Krukor med fullt grönskande perenner är kanske de som jag tycker är allra svårast. De är ju i full gång men det dröjer ännu rätt länge innan jag kan plantera ut dem här. Det gäller att ge dem en acceptabel tillvaro under tiden, med vatten, värme och ljus i lagom mängd. Men det brukar kunna lösas med växthus eller uterum alternativt ett annat svalt utrymme med extrabelysning. Min stora utmaning brukar vara att lyckas hålla dem lusfria och att inte övervattna.
  • Enklare är det med lökar de perenner som säljs barrotade i påsar. Jag planterar dem helt enkelt i vanlig plantjord i stora krukor som får stå och växa till sig i växthuset. Det verkar som om omställningen för dessa plantor är mindre och jag får sälla lusangrepp på dem.
  • Lökar och knölar såsom liljor och dahlior planterar jag också i stora krukor så fort jag får hem dem. Sedan åker de ut i uterummet för att fördrivas en aning tills det är dags att få komma ut.
  • Träd och buskar är för det mesta barrotade och i vila eller nyvakna när de levereras. Då planterar jag i stora krukor, vattnar rejält och ställer ut dem på en skyddad plats utomhus på en gång. På så vis får jag dem att hålla jämna steg med omgivningen och slipper riskera att de skadas när de tas ut!
April i norr

Denna sommars galnaste projekt?

Till sist tänkte jag berätta om min senaste smågalna idé. I fjol köpte jag en liten påse med ekologiska jordärtskockor i matbutiken. Efter att ha stått och grott i krukor i uterummet satte jag sedan ner plantorna i en pallkrage i köksträdgården. Vilken enorm växtkraft säger jag bara! På en enda sommar växte de upp och blev över två meter höga, täta och stadiga. I år har jag köpt flera påsar. Nu ska det bli en snabbväxande lägivande häck kring köksträdgården som säkert kommer att blomma finfint frampå senhösten.

Å du, det är verkligen ingen fara om det blir lite kallt på nätterna. Lökarna som kikat upp är tuffa och de fixar det. De är som gjorda för att klara av det. Jag lovar.

Nu är vi i gång! // Åsa

April i norr
Åsa Kristensson

Följ Åsa i Gardenize under namnet Åsa Kristensson

Gästbloggare: Åsa Kristensson

Åsa Kristensson bor med sin man och fyra döttrar på en gård i Optand, strax utanför Östersund (zon 6-7). Hennes intresse för vackra växter väcktes tidigt och har utvecklats från ren prydnadsodling till en blandning av skådebröd och grönsaker. Är en växtsamlare och utforskare som gillar att prova nya växter och metoder. Åsa bygger sin fjärde trädgård utifrån nya förutsättningar och tidigare erfarenheter. Testar gärna vedartade växter med god proveniens.

 

Hon driver också under sommarsäsongen, en liten plantskola med tillhörande gårdsbutik. Åsa frösår, delar och sticklingsförökar själv upp alla växter till butiken, för att kunna erbjuda ett sortiment som hon vet fungerar i vårt klimat.

 

Älskar: Pimpineller (Sanguisorba), Rutor (Thalictrum), Storhattar (Aconitum) 

Skulle aldrig: plantera begonior som utfyllnad i rabatterna eller låta cyklarna flytta in i växthuset under vintern

Läs mer från Gardenize:

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.