Min jordfabrik börjar leverera!

Äntligen är det dags för vårmånaden mars! Här i Mellansverige har snön försvunnit och det håller på och torkar upp. I söndags plockade vi fram utemöblerna på balkongen.

Små tomatplantor

Min egen jordfabrik

I två stora lådor på balkongen döljs en av mina hemligheter. När jag i höstas plockade ner tomatplantorna bestämde jag mig för att försöka ta hand om jorden på plats istället för att frakta ner krukor och jord till bilen för vidare färd ut till landet. Två jättestora plastlådor med lock, på hjul för att kunna flytta runt dem på egen hand, blev jordfabriker. Jag fyllde dem med lite lecaculor, all använd jord och tomatrötter, färdig bokashi och biokol. Alltsammans blandades ordentligt, jag satte på lock och la en gammal matta över, luftade och vände jorden någon gång innan det blev stelfruset. Under vintern har jag vintersått i små pytsar i den ena – sommarblommor, kryddväxter och annat – och bredsått spenat i den andra.

lådor

Spenatfrön gror i jordfabriken

I förrgår vattnade jag ordentligt och dagen efter, 1 mars, började spenaten att gro. Planen är att när mina tomatplantor vuxit till sig och är redo att flytta ut så ska de få av jorden, som då blivit uppgödslad med sådant tomatplantor tycker extra mycket om att växa i.

Då är spenaten redan plockad och uppäten och sommarblommorna omplanterade. Det blir också intressant att se om jag kan få till en bra jord för tomatodling år 2 utan ny köpejord.

spenat

Tomat- och paprikasådder

Mina tomatsådder är på god gång. Med lite god vilja kan jag skönja det som ska bli blom i de jag sådde i januari. Än så länge är det långt till den vår när de kan flytta ut, så omplanteringarna får ske i anpassade krukor med köpejord som inte luktar inomhus.

De små paprikorna som jag sådde i januari har artat sig fint, jag har toppat ett par av dem för att se om de förgrenar sig. Jag har också planterat om aubergine och rotselleri – de senare ska flytta ut på landet i maj men innan dess bor de i en fönstersmyg.

paprika

Busktomater

Nu är det dags att planera sådden av busktomater, som ska stå längs balkongens södervägg. Jag väljer både sorter som vi tycker om att äta och som ger god utdelning och några som är nya och spännande. Tomatfrön köper jag från olika håll men gärna från Åke Wilhelmssons tomatklubb. Lite pyssligt med beställning via katalog och formulär och skicka pengarna separat, men det funkar alltid.

Min favorit heter Outdoor girl – lagom stor, röd, god och ganska tidig. Jag blandar upp den med Polar Gem, Solguld och körsbärstomaterna Baby Boomer och Sweet baby. I år ska jag också så några nya, spännande ryska sorter och så har jag köpt Dwarftomater från Meraki seeds. Det bör inte bli fler än 16 plantor på balkongen. Då räcker de fantastiska odlingslådorna som jag köpte från Gjordnära förra året, som kan rullas, har uttag för stödpinnar samt vattenlagring.

Vintertomater

I april kallsår jag vårens sista tomatsådd: piennolo för vinterlagring men också höga körsbärstomater och bifftomater. Dessa odlar jag i kallväxthuset eller utomhus på landet och somliga år blir bättre än andra, men det kan jag leva med. Jag vill inte gå tillbaka till den tid när jag stod där med 50 små tomatplantor att omplantera samtidigt i mitten av mars.

En inomhussådd med dill har vi ätit upp och en med persilja har jag tittat förgäves ner i krukan efter. Basilikan står under ljus med bästa förutsättningar, den ser inte riktigt ut som den man köper i butiken men är god ändå. Jag ska nog så lite fler sorter, det finns många att välja på!

Med fröpåsen i handen,

Ingegerd

Små tomatplantor

Följ upp dina odlingar med Gardenize Trädgårds-app

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Frågor och Svar Gardenize

Mer lästips från Gardenize