Sverige är ett avlångt land och det märks extra tydligt om våren. När man i söder spanar efter krokus och tussilago så brottas man fortfarande med snöskottning uppe i norr. Gardenize gästbloggare Åsa Kristensson generöst med sig av hur det är att ha trädgård i Östersund. Denna gång under rubriken ”Mars i norr”.

Mars i norr

För oss i landets högre zoner är mars en vintermånad. Det är snö, inte blommande snödroppar. Med lite tur kan det emellanåt droppa från taken. Tittar man ut genom fönstret känns våren ännu väldigt avlägsen. Men det finns faktiskt några riktigt tidiga vårtecken som man kan glädjas över. Min favorit är det spetsbladiga daggvidet, Salix acutifolia. Så fort det blir lite mildare några dagar så visar det med sina stora mjuka videkissar att våren trots allt är på gång. Tidigt på våren är det inte så gott om blommande växter så videt blir lite senare väldigt välbesökt av grannens bin.

Mars i norr

Spetsbladigt daggvide, ’Salix acutifolia’. Foto: Åsa Kristensson

Vår till påsk

Fråga mig inte varför men här tycks det alltid bli vår till påsk. Oavsett om den ligger tidigt eller sent så är det då som det brukar slå om. Snön smälter undan på ett kick och vårlökarna kommer upp med en rasande fart, ofta blir det en kapplöpning mellan porslinshyacinterna och nunneörterna. Men än så länge är sådant bara drömmerier. Vad kan och bör vi då göra här hos oss nu i mars?

Blommande nunneört, mars i norr

Blommande nunneört. Foto: Åsa Kristensson

Värna växthus och växter

Ett raserat växthus är väl alla odlares mardröm och nu gäller det att se upp. Det kan verkligen löna sig att titta till sitt växthus i tid. Snön blir tung när den smälter och börjar sjunka ihop. Dessutom blir det mycket svårare att sopa ner den från taket när den börjat klibba fast. En ytterligare sak att tänka på är sidotrycket. Försök att inte bara få ner utan också få bort snön från växthuset. Om det ligger mycket snö, som rasat eller skottats av taket, mot växthusets sidor så riskerar man att snön pressar sönder glaset i väggarna. Ett tips är alltså att försöka hålla öppet runt växthuset om det är möjligt.

Pass upp för tung snö!

Tung snö kan vara förödande för vedartade träd och buskar. Det är inte alltid man hinner eller kan ruska av snön, grenar kan knäckas och grenvinklar fläkas. Ibland kan man kanske få loss fastfrusna grenar ur snömassorna men om det inte är möjligt så kan det vara bra att klippa av grenarna så att inte skador uppstår eller förvärras.

Skydda mot förrädiskt solljus

Vårvinterns starka solljus kan ställa till det för våra växter. Många gånger är det faktiskt inte bristen på vinterhärdighet som är problemet – det är vårtorkan. Värmen lurar igång växterna medan marken (och därmed vattnet) fortfarande är frusen. Den ros som växer mot en uppvärmd södervägg, tror att det är full sommar och börjar grönska. Då vill den ha vatten. Det vill också Rhododendron och andra vintergröna växter, men vattnet är fortfarande bundet i den frusna marken. Det här är något att tänka på när man planterar. Genom att undvika att plantera rosor och roddar i ett alltför soligt läge så kan du slippa omaket med säckväv och andra solskydd.

träd

Grenar knäcks lätt av tung snö. Foto: Åsa Kristensson

Vintersticklingar

Passa på att ta vintersticklingar när du ändå är ute och pulsar runt i snön. Pil, kornell, måbär och vinbär är sådant som är enkelt att få rötter på. I stället för påskris av björk eller vide, använd det som trädgården har att erbjuda. När kvistarna rotat planterar du dem bara i vanlig plantjord och till sommaren kommer du sedan att ha nya plantor till trädgården. Du kan läsa mer om att ta egna vintersticklingar i detta inlägga av Jessica Lyon.

kvistar

Påskris eller vintersticklingar – varför välja? Foto: Åsa Kristensson

Friluftsliv på hemmaplan

Glöm för all del inte att sätta dig en stund i en snödriva eller mot en vägg i lä och lapa sol en stund. Den egna trädgården är inget dumt ställe för ”frilufsande”. En grillplats med eldstad hemma på tomten är en riktigt bra idé. Speciellt om man har barn, korven och fikat smakar aldrig så gott som utomhus men alla som provat få med sig familjen ut i skogen vet att det kan vara en riktigt utmaning. Om man har möjligheten att vara ute tillsammans på hemmaplan så blir allt så mycket enklare. Men även helt solo kan en stund med kaffekoppen ute i solen göra underverk för kropp och själ.

Smid sommarplaner

Här kan mars också vara en tid av isiga vägar, gråtrist sursnö och snöstormar. Men för en inbiten trädgårdsentusiast finns det alltid något att gräva ner sig i. Frölistor och -kataloger, trädgårdstidningar och -böcker… Nyttja tiden till att inventera fröförrådet och se efter som det är något saknas. Det gör det ju alltid liksom! Att beställa fröer via nätet går alldeles utmärkt. Utbudet är lättillgängligt och överskådligt, alla leverantörer på samma ställe.

Kom också ihåg att köpa lökar och knölar så fort de kommer ut i butikerna. De dyker ofta upp långt innan vi i norr överhuvudtaget kan få ner en spade i jorden. Lökarna mår sällan bra av att ligga på tork i väntan på att vi ska ta oss ur vinteridet. Köp det du vill ha innan det blir urplockat och plantera i stora krukor när du kommer hem. Ställ krukorna svalt och mörkt, till exempel i garaget om du inte har en bra plats att börja fördriva plantorna på.

Fröså med förstånd

Så här års är det verkligen svårt att inte låta sig ryckas med av tidningarnas alla såtips och goda råd. Men det gäller att ha is i magen. Man behöver inte få panik eller tro att loppet är kört om man inte sått ett enda frö ännu. Under mars i norr är det ännu flera månader innan vi riskfritt kan sätta ut en endaste planta. Att peta ner tomatfröerna nu och låta dem stå utan tillskottsljus i fönstret ovanför ett element är dömt att misslyckas. Resultatet blir bara långa taniga plantor och ett krossat självförtroende. Inget som någon odlare behöver!

Gott om plats?

Visst, vissa sorter har väldigt lång utvecklingstid och behöver startas med tidigt. Om man har bra utrymmen med god plats, lagom temperatur och extra ljus så finns det inga hinder för vad man kan åstadkomma. Men har man inte det så måste man nog vara lite mer förnuftig och tillämpa ”norrländsk tideräkning”.

Konsten att räkna baklänges

Vad menar jag med det då? Jo, helt enkelt konsten att räkna baklänges. Enkelt att göra men så svårt att komma ihåg. Här i mina trakter brukar risken för nattfrost vara över till nationaldagen ungefär. Kålplantor och squash är exempel på snabba växter. En månad från sådd till utplantering är lagom. Det vill säga, om jag sår dem tidigare än i början av maj så riskerar jag att få problem med förvuxna och svårhanterliga plantor vilket inte alls är kul. Så här får man tänka med allt som ska sås och förodlas inomhus. Hur lång tid tar det och vilka möjligheter har jag att ge plantorna goda förutsättningar tills det är dags för utelivet? Men var lugn, vår tid kommer. Sommaren i norr är ljuvlig och sommarnätterna ljusa.

Våren kommer till oss också! // Åsa

Kålplantor

Små kålplantor blir snabbt stora, så så dem inte för tidigt. Foto: Åsa Kristensson

Åsa Kristensson

Följ Åsa i Gardenize under namnet Åsa Kristensson

Gästbloggare: Åsa Kristensson

Åsa Kristensson bor med sin man och fyra döttrar på en gård i Optand, strax utanför Östersund (zon 6-7). Hennes intresse för vackra växter väcktes tidigt och har utvecklats från ren prydnadsodling till en blandning av skådebröd och grönsaker. Är en växtsamlare och utforskare som gillar att prova nya växter och metoder. Åsa bygger sin fjärde trädgård utifrån nya förutsättningar och tidigare erfarenheter. Testar gärna vedartade växter med god proveniens.

 

Hon driver också under sommarsäsongen, en liten plantskola med tillhörande gårdsbutik. Åsa frösår, delar och sticklingsförökar själv upp alla växter till butiken, för att kunna erbjuda ett sortiment som hon vet fungerar i vårt klimat.

 

Älskar: Pimpineller (Sanguisorba), Rutor (Thalictrum), Storhattar (Aconitum) 

Skulle aldrig: plantera begonior som utfyllnad i rabatterna eller låta cyklarna flytta in i växthuset under vintern

Läs mer om trädgård i norr från Åsa

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.