Håll Gardenize uppdaterad i fem steg

När jag jobbar ute eller inne med växter måste jag själv mig påminna om en sak. Den lyder ”Ta så många kort som möjligt.”. Jag är nämligen en människa som jobbar på och vill slutföra saker snabbt. Dock medför detta att jag glömmer dokumentera mina arbetsprocesser och framsteg. Men just dagboksanteckningar är ett bra hjälpmedel att förbättra sina resultat. När jag gör något så lär jag mig alltid nya saker. Men antecknar jag inte mina insikter är de förlorade för alltid.
Därför vill jag presentera dig ett sätt att hålla Gardenize uppdaterad i fem steg. Detta gör du genom att ställa tre frågor till dig och utföra två handlingar.

pAPER AND PEN APP

1. Vilken växt har jag skött om?

Gå till fliken växter. Där fyller du i växtnamn och om du vet, växtsorten. Men i detta skedde och de nästa tre stegen kan du skippa att lägga till bilder.

Detta gör du under sista uppgiften som ett separat steg. Just nu räcker det om du bara fyller i textrutorna.

Äpple

2. Var befinner sig växten nu?

Var är växten nu? Står den på samma plats? Eller har du den flyttat till ett nytt ställe? Anteckna detta i fliken växtplats.

Ett tips. Ge växtplatsen ett träffande namn. Jag väljer hellre än längre namn än en kort. Korta namn känns oftast efter någon tid kryptiskt och jag vad inte längre hur jag hade tänkt. Kort och gott, jag har inte längre en aning vad jag menade och vet inte längre var växten är.

3. Vad gjorde jag med växten?

Beskriv i fliken händelser vad du gjorde med växten.

Har du tagit sticklingar eller sådde du frön? Eller har du beskurit ett träd eller till och med försökt att få ett nytt äppelträd eller en rosplanta genom okulering? Som tidigare sagt behöver du i denna fas bara anteckna.

SV hand app

4. Lägg till kopplingar mellan växt, växtplats och händelse

Efter att besvarat de tre frågor och fyllt i texten i flikarna växt, växtplats och händelse skapar jag kopplingar mellan dessa. Så blir allt knutit ihop.

5. Lägg till bilder till växt, växtplats och händelse

Sist men inte minst viktigt lägger jag till bilderna som jag har tagit under arbetsprocessen. Innan jag knyter bilderna till de olika flikarna sorterar jag dem och väljer bilder som passar till de olika ändamål. Glöm inte att notera när du har tagit bilden.

Det var allt. Tidskrav att uppdatera en växt på det här sättet är några få minuter. Så fyll i först textrutorna i flikarna växt, växtplats och händelse. Sedan skapar du kopplingar och lägger till bilder. Då har du tagit ett steg vidare att bli en bättre odlare.

Coffee app hand SV
Simone Truniger

Gästbloggare: Simone Truniger

Jag odlar sedan mina barnsben och nu fokuserar jag mest på grönsaksodling i pallkrage. Om du behöver inspiration kan du gärna kika på mitt konto hos Gardenize. Mitt namn är ”Simone Truniger” och konton är offentlig. Jag driver en odlingsblogg under adressen https://www.simonetruniger.net/.

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.