Dahlia trädgårdens primadonna

Dahlior har blivit riktigt populära de senaste åren och det är inte svårt att förstå varför. Det finns få blommor som är så variationsrika och det finns något för alla smaker. Vissa sorter går att så från frö men det vanligaste är att köpa knölar. Har du inte haft dahlior i trädgården så kan jag varmt rekommendera dig att prova. Här skriver jag om hur man odlar dahlia och vad man behöver tänka på för att lyckas.

Vit Dahlia trädgårdens primadonna

Starta från frö, knölar eller färdiga plantor

Just nu är det högsäsong för dahlior i trädgårdsbutikerna och de mest populära sorterna tar slut fort. Sorten ”Café au lait” är otroligt populär och syns ofta på sociala medier. Förutom den finns en hel uppsjö av olika sorter i alla färger och former, från små och enkla till stora och maffiga. När man väljer sort är det bra att fundera över var man ska ha sina dahlior. Vill man odla dem i kruka är det bra att välja låga sorter och vill man odla högre sorter i rabatt är utbudet betydligt mycket större.

Jag har svårt att motstå att köpa knölar när de dyker upp i trädgårdsbutikerna så varje år brukar det bli någon ny sort.

Jag brukar även så dahlia från frö, mest för att det är enkelt och roligt. De dahlior man odlar från frö är ofta blandningar av enklare sorter i olika färger. Man vet aldrig riktigt exakt vad man får och det gör det väldigt roligt att odla dem.

Vill man inte pyssla så mycket med sådd och plantering brukar det finnas färdiga plantor i blomsteraffärer och trädgårdsbutiker.

Förodla för tidigare blomning

Väljer du att köpa eller byta till dig knölar och har plats inomhus är det bra att förodla dem i krukor för att få en tidigare blomning. Genom att förodla knölarna kan blomningen komma igång flera veckor tidigare än om man sätter dem direkt i landet utomhus. Jag brukar förodla så många knölar jag har plats för i krukor och planterar sedan ut dem i större krukor eller i rabatt. Jag har faktiskt smygstartat lite redan nu men det brukar annars vara lagom att börja i april.

För att få buskigare plantor kan man toppa dem när de vuxit upp en bit. Då kan man passa på att spara ”toppen” som stickling och få nya plantor på det sättet. Det är oftast lätt att föröka dahlia med sticklingar så var inte rädd för att prova.

Dahlior vill ha näringsrik jord och kräver ganska mycket vatten för att trivas. I soliga lägen blommar den mest och genom att plocka blommorna regelbundet så främjas knoppbildningen och man får fler blommor.

Det är viktigt att komma ihåg att dahlior inte tål frost så utplantering sker först efter sista frosten.

Delade dahliaknölar

Gräv upp och övervintra inomhus

När hösten kommer måste knölarna tas upp och vinterförvaras inomhus. Efter första frosten brukar det vara lagom att gräva upp sina dahliaknölar. Även de frösådda dahliorna har på hösten bildat knölar som grävs upp. Knölarna ska förvaras svalt och torrt. De kan gärna läggas i torv eller sand i väntan på en ny odlingssäsong.

Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

Följ upp dina odlingar med Gardenize Trädgårds-app

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Frågor och Svar Gardenize

Mer lästips från Gardenize