Månadens Gardenizer

Trädgårdsarkitekt Ann Hallén

Månadens Gardenizer är trädgårdsarkitekt Ann Hallén som kommer från Uppsala och bor sedan några år tillbaka i Tierp. Hon startade företaget shape IT green där hon idag jobbar och bland annat erbjudet trädgårdsdesign på distans. Hon är även en av de allra första som började använda Gardenize. Ann är även med på listan över kvinnliga trädgårdsinspiratörer som Gardenize sammanställer varje år i samband med internationella kvinnodagen.

Trädgårdsarkitekt Ann Hallen, shape it Green

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag heter Ann och kommer från Uppsala och bor sedan några år tillbaka i Tierp. Eftersom jag alltid haft ett intresse för natur och trädgård var det ett självklart val för mig att studera till landskapsarkitekt. Min utbildning ledde så småningom till två saker; dels träffade jag min sambo och dels startade jag företaget shape IT green där jag idag jobbar som trädgårdsarkitekt.

Det bästa med mitt arbete är att det alltid är lika roligt att hjälpa andra att nå den trädgårdsoas de drömmer om, oavsett om det är en modern funkisträdgård eller en romantisk rosenträdgård. Dessutom får jag samtidigt använda min kreativa sida och mitt intresse för trädgård, växter och fotografering i designarbetet, något som jag numera ofta gör på distans.

Har radhusträdgård som provkarta

Vår lilla radhusträdgård är fortfarande under uppbyggnad och jag har en plan för hur jag vill utveckla den framöver. När man jobbar som trädgårdsdesigner är den mest intensiva perioden på våren och försommaren vilket ofta gör det svårt att hinna med sin egen trädgård. Därför går det inte alltid så fort som jag skulle önska, men samtidigt så är det också lite av tjusningen att låta trädgården växa fram och utvecklas bit för bit. Under tiden använder jag trädgården som en provkarta där jag testar olika växter och hur de utvecklas. Det är därför inte alltid jag följer mina egna råd om att begränsa antalet sorter inom en rabatt.

Plats för både blommor och djurliv

Vi delar trädgården med ett par bofasta skator och mängder av småfåglar och insekter. Dessutom får vi dagliga besök av tre söta rådjur som anser att tomten är deras frukostplats. Jag tycker det är viktigt att försöka ge plats åt djurlivet i trädgården, även om rådjuren ibland tuggar på lite väl många växter innan jag hinner skydda dem. Att ge en fristad åt pollinerare och öka inslagen av insektsdragande blommor, insektshotell och annat som gynnar dem blir en allt viktigare del i vår trädgård.

Magnolia

Det började med en stickling…

Du kan få en stickling om du vill, sa farmor. Jag var väl 8 år eller så och hade just hört farmor berätta en fascinerande historia om hur hennes mer än meterhöga och väldigt tunga pelarkaktus, den där med fluffigt mjukt vitt ludd i toppen, råkat tippa ut genom fönstret på andra våningen med kruka och allt. Som tur var blev ingen skadad av den fallande kaktusen. Och ja, jag ville gärna ha en stickling!

Det måste varit i den stunden som mitt intresse för växter började. Jag fick många fler sticklingar från farmors kaktussamling under de kommande åren och hade snart en egen liten samling. Lite senare vaknade intresset för andra inomhusväxter och så småningom även för trädgård och utomhusväxter.

…och sen ett frö

Även min mormor bidrog till intresset för trädgård och jag kommer så väl ihåg hur spännande det var att så mina första fröer (som var spaghettipumpa för att det lät så spännande), se dem växa till sig, plantera ut i mormors potatisland för att sen kunna skörda och äta ”grönsaksspaghetti” med köttfärssås.

Många av mina kunder har liknande erfarenheter, att trädgårdsintresset är något som väcks till liv av en viss händelse. Ofta kommer det smygande en tid efter att man köpt ett hus och fått en trädgård ”på köpet”.

Favoritväxterna

Trädgårdens byggstenar

Jag har en del favoritväxter även om jag som trädgårdsarkitekt huvudsakligen ser växter som användbara byggstenar. Några som jag är särskilt förtjust i är:

  • Katsura,
  • Magnolia,
  • Körsbärsbenved,
  • Pion,
  • Iris och
  • Funkia.

Något för polinatörerna

Växter som lockar till sig pollinerare hör också till favoriterna, exempelvis

  • Solhatt och
  • Sköldpaddsört.

Marktäckare – i kamp mot ogräset

Marktäckande perenner som håller undan ogräset, exempelvis

  • sockblomma och
  • ormöga

skulle jag heller inte klara mig utan.

Iris-nepeta

Oumbärliga redskap

Sekatören är alltid med i trädgården och en spade behövs såklart när det är nya projekt på gång. Och så kameran förstås, gärna med macrolinsen på. Jag gillar att komma nära och fotografera insekter när de är upptagna med att hämta pollen- och nektar i blommorna.

Klippa och beskära

Att klippa och beskära är både roligt och avkopplande och något jag kan syssla med länge. För att inte tala om att ta en runda i trädgården med kameran i handen, det finns så mycket jag vill fånga på bild – både smått och stort.

Narzisse_Texas

Våren och sommaren är bästa tiden

Våren och sommaren är en härlig tid i trädgården, det är underbart att följa allt som grönskar och blommar.

Bästa råden till andra Gardenizers?

Ett tips är att ta tre bilder på alla nya växter du planterar; en översiktsbild så du har koll på placeringen i rabatten, en bild på plantan för att kunna följa utvecklingen och en på etiketten. Sen lägger du in bilderna och uppgifterna från etiketten i appen.

I Gardenize kan man också skapa nya växtplatser och använda dem till annat än just trädgårdens växter. Till exempel har jag skapat en växtplats för mina inomhusväxter, en för akvarieväxterna och en önskelista med växter jag vill skaffa. Dessutom har jag gjort en ”växtplats” för vårtecken där jag lägger in första tussilagon, blåsippan eller den nyvakna paddan som hittat fram i vårsolen. Väldigt roligt att följa från år till år och se när de olika vårtecknen dyker upp.

På vilket sätt har du nytta av Gardenizeappen?

Jag lägger in alla nya växter och följer även hur de utvecklas framöver. För mig har Gardenize varit en bra hjälp för att komma ihåg var jag planterat olika växter, till exempel när jag satt lökväxter på hösten. Då riskerar jag inte att gräva sönder lökarna under nya projekt på våren innan de börjat komma upp ovan jord.

Om man vill följa dig, vad heter du i Gardenize?

Mitt konto på Gardenize heter Anns trädgård. Du kan även följa mig, shape IT green, på Facebook och Pinterest. Eller på hemsidan shape It green.

Tree Gardenize App

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.