Gynna trädgårdens pollinatörer! Vår gästbloggare Jenny Löfström från Kalmar delar med sig av sina bästa odlingstips för att locka till humlor, bin och fjärilar.

Odlingstips för att gynna trädgårdens pollinerare

Gillar du, liksom jag, att dela trädgården med bin, humlor och fjärilar? I odlingarna kan man lätt skapa goda förutsättningar för pollinatörerna genom att välja växter som bin, fjärilar och andra nyttoinsekter gillar. Jag kommer skriva om varför du gärna får slarva lite med vårstädningen i trädgården och ge några tips på växter som gynnar insekter. Växterna jag tipsar om nedan är dessutom fina att titta på, doftar gott eller ger goda bär.

Summer garden

Kantnepeta – en lättskött, väldoftande perenn

Jag börjar med min absoluta favoritperenn – nämligen kantnepeta. Jag har både plantor som jag köpt och sådana som jag sått själv med lyckat resultat.

Min favoritsort heter ”Walkers low” och den blir ungefär 50 cm hög. Klipper man ner den efter första blomningen kan man få den att blomma om och ge en vacker blomning under lång tid. Jag tycker den är ett jättefint alternativ till lavendel. Kantnepeta gillar soliga lägen och har ett buskigt växtsätt. Kantnepetan växer runt vår uteplats och när den blommar är den välbesökt av både bin, humlor och fjärilar.

Kantnepeta 'Junior Walker' Växtrumi Lerum

Rosenskära – en ettårig favorit

Mitt nästa tips är rosenskära, en ettårig sommarblomma som finns i många färger men vanligast är rosa och lila. Jag odlar gärna rosenskära bland grönsakerna i trädgården för den fyller ut jättefint och ger ett maffigt intryck. Rosenskära vill ha ganska mager jord för att blomma. Den går utmärkt att direktså men jag brukar förså den i mars-april och plantera ut när frostrisken är över. Rosenskära är också en av mina favoriter att plocka in till vackra buketter. Rosenskära blommar från juli till dess att frosten tar dem.

Rosenskära (Cosmos)

Blåbärstry

Mitt tredje tips är en bärbuske som heter blåbärstry. Blåbärstry uppskattas av humlor och ger även en tidig skörd av goda bär. Till skillnad från amerikanska blåbär som blivit väldigt populärt planteras blåbärstry i vanlig jord, vilket jag tycker underlättar. Vill man plantera blåbärstry är det bra att läsa på lite om olika sorter eftersom man behöver mer än en sort för att de ska pollinera varandra och ge bär. Vissa sorter är också godare än andra så ta reda på vilka sorter som passar dig bäst eller prata med personalen på plantskolan om de bästa sorterna. Blåbärstry går lätt att sticklingsföröka och man kan ju inte ha för många bärbuskar, eller hur?

Slarva gärna med städningen

Att ha det lite ostädat i trädgården gynnar både insekter och djur. På våren vill man gärna städa undan efter vintern och rensa bort ogräset som övervintrat eller kommit upp.

Det kan dock vara en god idé att slarva lite med städningen eftersom växter som vi anser vara ogräs så som maskrosor och plister är bland det första som blommar på våren och ger viktig mat åt insekterna som börjar vakna.

anne-nygard-eJseU5B3Mgk-unsplash

Fler tips för att locka bin, humlor och fjärilar får du hos Ann på Shape it Green. Kolla in hennes sida här.

Jenny Löfström

Gästbloggare: Jenny Löfström

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

Fler lästips från Gardenize