Odla egna morötter

Ett av mina starkaste odlingsrelaterade barndomsminnen är från stugan i Hjo. Stugan, som låg precis vid den oändligt långgrunda insjön, där solen alltid sken och där det doftade björk, tall och och sandig sjöbotten. Här matade vi änder och grillade korv på stranden, men framför allt, det lyxigaste av allt, det var att plocka egna ”Slickepinnar”. ”Slickepinnarna” växte i den lilla odlingslådan, på andra sidan stigen, och man kunde försiktigt lirka upp dem ur den sandiga jorden, skölja av dem i sjön ch sen äta direkt. Slickepinnarna var så klart färska, söta och gyllengula morötter. En stor lycka för en sexåring som fick äta så mycket ”godis” hon ville, hela dagen!

Gravad morot

Tips när du vill odla egna morötter

  1. Morötter sås direkt på den plats där de skall växa. Du behöver med andra ord inte förså i krukor innan.
  2. Du kan odla morötter både på friland, i pallkragar eller till och med i stora krukor. Jag har även läst om personer som odlar morötter i tomma mjölkpaket, något att prova?
  3. Du kan så morotsfrön så snart jorden går att bruka.
  4. Se till att hålla sådden fuktigt, särskilt i början när fröna gror och inte kan hämta vatten längre ner i jorden.
  5. Fröna sås ca 1 cm djupt, och gärna med några centimeters avstånd. Det kan vara ganska pilligt, för fröna är väldigt små, men gör så gott du kan :-).
  6. Det finns ”frö-remsor” att köpa för morötter. Det är ett smidigt sätt att så morötter på lagom avstånd. Priset per frö blir lite dyrare, å andra sidan behöver man inte gallra lika mycket, så det blir mindre slöseri.
  7. Täck gärna morotsodlingen med fiberduk om du har problem med morotsflugor, och byt gärna odlingsplats från år till år, för att undvika larver och andra skadedjur.
  8. När morötterna börjat växa, så titta till odlingen med jämna mellanrum och rensa ogräs och gallra bort de plantor som växer för tätt för att ge de plantorna som blir kvar chans att utvecklas ordentligt.
  9. Jorden som morötterna växer i, bör vara lucker (luftig), gärna ganska sandig och utan stenar eller annat som hindrar rötterna från att utvecklas. En sten, gren eller lerklump i jorden kan får rötterna att växa runt och utveckla spännande former.
odla egna morötter

Nyskördade morötter

Morot i kruka

Små morötter går bra att odla i kruka

Olika sorters morötter

Det finns många olika sorter av morötter, och det kan var bra att planera in och odla flera olika sorter, och anpassa de man sår efter vilken säsong det är och när man vill skörda. På så sätt kan man säkra upp att ha egna, färska morötter under lång tid.

Sommarmorötter

Det som kännetecknar sommarmorötter är att de växer snabbt, blir långa och slanka samt att deras hållbarhet är kortare än vintermorötterna.

Vintermorötter

Vintermorötter behöver längre tid på sig för att växa till sig ordentligt. Å andra sidan är de väl väntan värd, eftersom de blir kraftigare och har en god hållbarhet så att man kan lagra dem längre än sommarmorötterna.

Morot är en klassisk och mycket användbar grönsak, som kan ätas både rå och tillagad. Vill man prova något nytt så rekommenderar vi verkligen att grava moroten. Det är ett vackert, veganskt alternativ till tex laxen eller sillen på julbordet. Här delar vi med oss av Jessica Lyons recept på Gravad morot.

Lycka till!

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Mer lästips från Gardenize