Månadens Gardenizer

Karen Lise Mosekjær Madsen

Månadens Gardenizer är Karen Lise som bor på landsbygden på Själlands Danmark tillsammans med sin man Henning och deras dotter Iris. Familjen äger en liten gammal gård med 5 hektar mark, en liten sjö, en fruktträdgård, 30 kycklingar och ett par ankor.
Karen Lise Mosekjær Madsen

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag heter Karen Lise och jag bor på danska landsbygden. Under de senaste åren har mitt intresse för självförsörjning, hemmaodling, trädgårdsskötsel och tanken på det enkla livet ute på landet tilltalat mig och min familj mer och mer.

Jag började använda Gardenize-appen för några år sedan som ett sätt att följa vår självförsörjning och för att se hur mycket egenodlad mat min familj och jag kunde producera.  Det har varit väldigt intressant att se att nivån öka varje år!

År 2020 bestämde jag mig för att avsluta mitt bankjobb och istället jobba heltid med att odla egna grönsaker, frukt, frön med mera. Jag har startat mitt eget företag ”Lindelyst” där jag vill ge tillbaka till lokalsamhället och på ett positivt sätt bidra till världen genom att inspirera andra att komma tillbaka till naturen, arbeta med händerna och på så sätt få njuta av allt grönt och det enkla i livet. Saker som vi ofta glömmer i vår stressiga vardag.

Berätta om ditt dagliga liv

Min man Henning, min 2-åriga dotter Iris (och hennes lillasyster på väg) och jag bor på landsbygden på Själland i Danmark. Vi har en liten gammal gård med namnet Lindelyst med ca. 5 hektar mark, en liten sjö, en fruktträdgård, ca. 30 kycklingar och ett par ankor.

Vi planerar att utöka gården med getter, fler kycklingar och andra djur, frukt- och bärodlingar, en gemensamhetsodling och mycket mer. Men allt tar tid. Vi älskar att göra, designa och bygga allt själva och vi använder främst återvunna materia, så vi har varit tvungna att inse att projekt alltid tar längre tid än man tror. Det är alltid en utmaning att prioritera vilka projekt  man skall påbörja, eftersom alla planer och drömmar bara fortsätter att växa och utvecklas. Det viktiga för oss är att alltid väga in våra värderingar i alla beslut och att samtidigt ha kul i det vi gör. Det måste finnas tid att experimentera med nya växter och projekt, spendera tid med familjen och baka bröd över öppen eld.

Hur började ditt växt- och odlingsintresse?

Mitt intresse för trädgårdsskötsel har alltid varit närvarande, även om det var mycket mindre när jag var barn och tonåring. Då prioriterades det att umgås med kompisarna. Men känslan av att vara ett med naturen, skapa något med händerna och odla egen mat har alltid varit viktigt för mig.

Som barn tog mina föräldrar mig ofta bär- eller svampplockning, promenerade i skogen och lärde mig om växter och örter och en hel del av det fastnade. Idag gör jag samma sak med mina barn. På våren samlar vi vilda växter till sallader, på sommaren är det vilda bär för marmelad och desserter och på hösten är det nötter för vintern. Det finns inget bättre än att ha ett skafferi fullt av mat som du själv har producerat och där du vet exakt vad som finns i maten och att det är hälsosamt och gott.

Berätta om din nuvarande trädgård

Idag har jag ca. 800 kvadratmeter odling där jag odlar grönsaker för att sälja. Förutom det har jag ca. 5000 kvadratmeter trädgård med fruktträd, en sjö, rabatter och ett litet skogs-liknande område. Resten av vår mark (4 hektar) används som traditionella åkrar. Vi har fattat beslutet att vi inte vill ha gifter, bekämpningsmedel, onaturligt gödningsmedel eller andra miljöovänliga ämnen på vårt land, så vi har beslutat att det på våra åkrar ska växa gräs, klöver och blommor från och med nu. Vi vill också plantera ca. 1/5 av vår mark med skog för att skapa bra områden för djuren, fåglarna, insekterna och för att få lite mer vindskydd. Men igen, saker tar tid!

Vilken är din favoritväxt?

Det är omöjligt för mig att välja. Jag odlar minst 100 grönsaker och blommor varje år och jag älskar dem alla! Om jag var tvungen att välja något blir det nog körsbärsträd, bärbuskar och jordgubbar. Vi får massor av bär varje år, de är lätta att ta hand om och bär i alla former är något av de nyttigaste du kan äta. Dessutom är alla sorters bär lätta att göra marmelad, sylt och saft av. Bär påminner mig om högsommar och solsken!

Vilka är dina favoritredskap?

Jag använder en mängd olika och tyvärr vet jag inte namnen på de jag använder mest – de är delvis skapade för att passa mitt exakta behov. Generellt sett tycker jag om de gammaldags, handhållna verktygen utan elektronik och motor. Om du behöver ett enkelt verktyg kan du ofta göra det själv om du är lite händig.

Favoritsaker att göra i trädgården?

Att rensa ogräs är som meditation för mig och att se resultatet efter ogräsrensningen är ett rent nöje. Men jag tycker också mycket om att skörda och på så sätt se resultatet av mitt arbete. En annan sak som jag tycker är fantastiskt roligt  är att experimentera med nya grönsaker, nya metoder, nya frön, nya odlingsbäddar etc. Ofta går saker inte som planerat, men man måste se det som att man lär sig något varje gång. Dagen som jag slutar lära är dagen som trädgårdsskötsel, och jordbruk är inte längre en passion för mig.

Favoritårstid i trädgården?

Min favoritårstid att arbeta ute måste vara antingen våren, när alla frön gror både inne och ute eller på sensommaren när vädret är fint och jag kan skörda mina egenodlade grönsaker i kvällssolen.

Vilka råd har du till våra Gardenizevänner?

Ha kul och prova saker. Var inte rädd för att misslyckas och misslyckas igen – i slutändan kommer du att lyckas!

På vilket sätt drar du nytta av appen Gardenize?

Jag testade minst 20 olika appar innan jag hittade Gardenize, som passade mitt syfte. Jag ville ha en app, där jag enkelt kunde följa alla mina trädgårdsaktiviteter, där jag kunde notera hur mycket jag skördat och där jag kunde ladda ner årets resultat i ett Excel-ark för vidare analys. Gardenize uppfyller allt detta. Jag kan dessutom alltid gå tillbaka och se när jag planterade specifika växter och justera nästa års plan baserat på min erfarenhet – till exempel kanske jag planterade mina gurkor för tidigt förra året, så jag kommer att börja så två veckor senare nästa år.

Om någon vill följa dig, vad heter du i Gardenize?

Karen Lise

Följ Karen Lise i Gardenize

Karen Lise bor på landsbygden i Danmark och de senaste åren har hennes intresse för självförsörjning, hemmaodling och trädgårdsskötsel ökat kontinuerligt. Tanken på det enkla livet på landet tilltalar både henne och familjen.

Du kan följa Karen Lise i Gardenize under namnet Karen Lise.

Gardening in March

Vilken Gardenize-nivå är rätt för dig?

Free

Passar dig som använder Gardenize för tips och information som du hittar i inspirationsflödet eller gillar att kika in och se vad andra har för sig i trädgården i vänner-delen.

Här kan du göra så mycket anteckningar du vill och lagra en bild per växt/plats/händelse.

Basic 19:-/mån*

Ett bra alternativ för dig som använder Gardenize till att samla information om dina växter och vill ha några bilder på varje växt, tex en bild på blomman, en bild på hela växten och en bild på etiketten som kom med när du köpte växten.

I Basic kan du spara 3 bilder per växt/plats/händelse.

Här kan du dessutom rita på bilderna, så att du noter var du sått olika fröer, eller plantera olika sorters växter.

_________

 * Tecknas vi App Store eller Google play

Plus, 39:-/mån*

Passar dig som gillar att ta mycket bilder och följa utvecklingen av varje växt under olika säsonger och följa utvecklingen på olika växtplatser.

I Plus kan du spara obegränsat med bilder så du kan snabbt bygga upp en katalog och fotoalbum över din egen trädgård.

Dessutom kan du logga in på ditt Gardenize konto via datorn vilket gör det ännu enklare att lägga till fler bilder och anteckningar.

_________

 * Om du tecknar dig via hemsidan. 59:-/mån om du tecknar dig via Stores.

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.