Dags för tomatsådd!

Det är så roligt att så tomater. Jag ser framför mig alla läckra frukter som ska dingla på mina plantor: röda, gula, strimmiga och i år har jag också köpt en blå sort. Vägen dit är ett pyssel, nu är det dags för tomatsådd!

Tomatsådd

Supertidiga sorter

Förr sådde jag alla mina tomatfrön vid samma tillfälle: när skolans sportlov var över, i månadsskiftet februari/mars. Numera sår jag tomater under en längre period. Först sår jag några riktigt tidiga sorter, de kan heta 42-dagarstomater, Bonsai eller annat. Med värmematta under frösådden och belysning över, omplantering, gödsel och pyssel så kan det bli röda, halvstora tomater till påsk. Kanske inte de allra godaste, men gott ändå. Jag sådde mina supertidiga sorter i mitten av januari och har planterat om en gång, nu dags för nästa omplantering. Till våren har de blivit stora plantor och får flytta ut på balkongen.

Krukväxttomater

I början av februari sår jag små krukväxttomater, som jag tänker ha på fönsterbrädan. Tomaterna blir som små godisar, kan väga 10 g och passar att norpa och äta direkt. I år ska jag så några frön var av Venus, Prolyco Busk, Lille Lise och Wilma. Lille Lise är ny för mig, men har en egen Facebook-sida för den som vill läsa mer. De här tomaterna sår jag i små torvpluggar så slipper jag hålla på med jord inomhus.

Busk- och dwarftomater

Mesta tomatodlingen har jag på balkongen. Där är soligt men blåsigt. Det har visat sig vara bra förutsättningar för att slippa ohyra, men helst ska plantorna vara lagom höga. Jag sår olika sorters busktomater inomhus i slutet av mars. I år har jag beställt frön till det som heter dwarftomater – stora tomater på kraftiga men inte så högväxande plantor – och ska prova det, tillsammans med våra favoriter och några spännande sorter som jag hittat på annat håll. Innan jag vågar sätta ut dem har de omplanterats två gånger och familjen brukar vara rejält trött på alla krukor och belysningar.

Slutligen odlar jag några stora, lyxiga tomatsorter och högväxande körsbärstomater på sommarstället. Dessa sår jag numera i mitten av april och de får gro och växa i kallväxthus och kanske flytta utomhus om sommaren är varm.

tomat

Aubergine i kruka

Att odla egen aubergine är nästan ännu lyxigare, men liksom med tomater gäller det att hitta rätt sorter och välja bort de stora medelhavssorterna. I år har jag sått några krukväxtsorter av aubergine. Miniauberginen Jackpot från Impecta kom upp som ett skott och jag provar också Bambino från Kinnekullefrö som jag tror blir trevlig i fönstret tillsammans med Confettipaprikor och krukväxttomater.

korg

Basilika av många sorter

Till både tomater och aubergine behövs kryddörter. Jag sår basilika av många sorter, dill och persilja i krukor och lite sommartimjan. Mina fönsterbrädor kommer att andas vår inom några veckor!

Basilika

Ordning och reda

Jag använder Gardenizeappen för att hålla reda på mina sådder. Här finns många funktioner och tex hjälper appen till att komma ihåg vilka olika sorter som såtts i vilken kruka.

/Med näsan i fröpåsarna,

Ingegerd Hedén
Odlar på fönsterbrädan och balkongen i stan och utomhus vid sommarstället, allt i zon 3.

Beautiful app - Copy

Följ upp dina odlingar med Gardenize Trädgårds-app

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Frågor och Svar Gardenize

Mer lästips från Gardenize