Planera odlingsåret

Under vintermånaderna är det härligt att drömma, skissa och planera hur du vill ha det i köksträdgården under året. En av de bästa sakerna med att odla är att inget år är det andra likt och misslyckas du med något så får du alltid en ny chans nästa år. Här kan du läsa mer om hur du planerar årets odling i köksträdgården på bästa sätt, och några tips på odlingsvärda växter.

Planera odlingsåret

Så här planerar du en köksträdgård

För att kunna planera din köksträdgård och lyckas med dina växter på allra bästa sätt så är det några saker du bör tänka på innan du sätter första fröet i jorden. Låt trädgården bli en fröjd för både magen, ögat och odlingsglädjen! Här är en lista som hjälper dig lyckas med trädgårdsplaneringen redan nu:

Klematis i trädgården

1. Vad vill du äta?

Vi är nog många som gjort misstaget att odla jättemycket av någonting som man sedan inte har användning för. Squash kan vara ett sådant exempel. Squash är kul, lättodlat och vackert och det är häftigt att kunna odla fram så snygga grönsaker. Men… det blir lätt för mycket. När du ätit squash till frukost, lunch och middag och använt det både i mat, bröd och bakverk så är du kanske rätt trött på squash. Ett tips är då att istället börja odla squash i stora krukor, då det räcker det gott och väl med två – tre plantor för en familj. Vissa sorter av squash passar bättre än andra för krukodling. Vill du prova så välj en mindre sort.

Sen finns det sådant som alltid hamnar på ”odla mer”-listan, exempel på det är morötter, kål, bönor, sockerärter och olika sorters bär.

Sweet peas

2. Vad vill du vila ögat på?

Jag gillar att odla blommor i köksträdgården – både för pollinatörerna och för att det ser fint ut i landen. Jag gillar också att kunna plocka in buketter under en stor del av sommaren.

Ibland kan man även kombinera snyggt med gott tex genom att odla rosenbönor som blommar vackert och samtidigt ger skörd av bönor. Svartkål/ palmkål är en annan favorit som nästan ser exotisk ut med sitt palmliknande utseende och är otroligt god i till exempel pajer.

Favoritsommarblommor som finns med varje år är rosenskära, zinnia, solrosor – både höga och låga sorter, sommarslöja, ringblommor och luktärter. Många av dessa självsår sig lätt och kan titta upp på andra, närliggande platser. Rosenskäran kan ge huvudbry varje år om du har den i odlingsbäddarna. Får den för mycket näring bildar den nämligen bara blad och inga blommor.

När du planerar kan det vara roligt att tänka hur olika kombinationer av grönsaker och blommor kommer se ut. Vilka färgkombinationer passar och kombinera låga och höga växter. Här är det bara fantasin, och utrymmet, som sätter gränser.

Flowers
Pretty green
Gardenize trädgårdsapp organisera trädgården - organize garden Gardenize garden app

3. Hur mycket plats har du till dina växter och köksträdgården?

Det är lätt hänt att köksträdgården blir större för varje år, men ändå är det alltid platsbrist. Det är också viktigt att tänka på odlingsföljd, dvs att inte odla samma gröda på samma plats år efter år. Vissa saker har en given plats i växthus som till exempel meloner,  men tomater som du kanske vill odla mycket av, måste ha plats både i växthus och ute och det är så roligt att testa olika sorter till olika odlingsplatser.

För att strukturera odlingsplatserna och bäddarna kan du använda Gardenize för att enkelt lägga in bilder och information om dina växter och vart du har sått vad.

Till dig som vill komma i gång med odlingen!

Det bästa tipset till dig som står i startblocken och vill börja odla är – börja smått men dröm stort. Det är jättebra att börja med några krukor eller en pallkrage för att testa, men det finns en stor risk för mersmak så våga drömma. Glöm inte att dokumentera det du gör i din trädgård i Gardenize så du kan lära dig av dina framgångar och bakslag.

Odling
Jenny Löfström

Gästbloggare: Jenny Löfström

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

Fler lästips från Gardenize