Månadens Gardenizer
Klara Rydebrink

Månadens Gardenizer är Klara Rydebrink, som är en 24-årig maskinteknikstudent. Klara bor i Lindköping och hennes stora hobby är att ta hand om sin trädgård och växter i sin lägenhet. Hennes nuvarande favoritblomma är Begonia – comte de lesseps. Vi intervjuade Klara och frågade henne om hennes trädgårdshobby och hur det hela började.
Indoor garden
Klara Rydebrink

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag heter Klara Rydebrink, jag är 24 år och 2020 blev jag växtgalen. Jag håller för närvarande på mitt femte och sista år vid Linköpings universitet där jag studerar för att bli maskiningenjör. Jag är född och uppvuxen i Göteborgs finaste stad, så jag saknar västkusten mycket.

Var bor du och vad gör du på dagarna?

Jag bor i Linköping där jag studerar och arbetar som chef på ett av våra studentkårshus, Ryds Herrgård. Min största hobby när jag inte jobbar eller studerar är att sjunga eller ta hand om min hemmaträdgård. Förra året var jag i ett band där jag sjöng och i år är min nya hobby min trädgård.

Hur började ditt växtintresse?

När jag flyttade hemifrån, så dödade jag alla mina växter och skulle köpa plastväxter bara för att ha något grönt i mitt hem. Men under sommaren 2020 köpte jag två Coleus och blev kär. Min mamma hjälpte mig under sommaren och när jag flyttade hem kände jag mig ansvarig för att hålla dem vid liv. Plötsligt ägde jag 15 olika växter, en hylla avsedd för dem och lampor för att få dem genom vintern.

Berätta gärna om din lägenhetsodling

Just nu är min hylla med mina växter överfull. Jag måste ständigt ge bort växter, vilket är både hjärtskärande och underbart samtidigt.

Vilken är din favoritväxt?

Min nuvarande favoritblomma är Begonia – comte de lesseps. Begonia är ett växtsläkte som kännetecknas av sin otroliga mångfald och Inom släkten finns växter som karaktäriseras av sina blommor och sina blad.

Vilka är dina favoritredskap?

Jag använder mest mina händer, vilket har visat sig vara ett bra verktyg och förmodligen min favorit.

Favoritsysselsättning kring växterna?

Min favoritdel är att titta på växterna varannan dag för att se förändringen. Jag besprutar dem med vatten och då känns det som jag är ett riktigt proffs. Jag gick från personen som dödade hela mesta växter, till personen som folk ber om råd och plantor, och det är en fantastisk känsla.

Favorittid på året?

Eftersom jag bara har varit växt- och trädgårdsgalen sedan 2020, så måste jag säga sommaren. Men något säger att jag kommer att älska våren 2021 också.

Har du några råd till våra fellow Gardenizers?

Fortsätt använda Gardenize-appen och lyssna inte på din partner när de säger ”du har tillräckligt med växter”.

På vilket sätt har du nytta av Gardenizeappen?

Jag använder appen för att hålla reda på när jag gick från vattenrotning till plantering. Det är en fantastisk möjlighet att se de förändringar som dina plantor gör. Och naturligtvis, hålla koll på alla deras namn.

Följ Klara i Gardenize

Du kan följa Gitte i Gardenize under namnet Klara Rydebrink.

Hennes nuvarande favoritplanta är Begonia – comte de lesseps. Begonia är ett växtsläkte som kännetecknas av sin otroliga mångfald och Inom släkten finns växter som karaktäriseras av sina blommor och sina blad.

Photo: Klara Rydebrink

Vilken Gardenize-nivå är rätt för dig?

Free

Passar dig som använder Gardenize för tips och information som du hittar i inspirationsflödet eller gillar att kika in och se vad andra har för sig i trädgården i vänner-delen.

Här kan du göra så mycket anteckningar du vill och lagra en bild per växt/plats/händelse.

Basic 19:-/mån*

Ett bra alternativ för dig som använder Gardenize till att samla information om dina växter och vill ha några bilder på varje växt, tex en bild på blomman, en bild på hela växten och en bild på etiketten som kom med när du köpte växten.

I Basic kan du spara 3 bilder per växt/plats/händelse.

Här kan du dessutom rita på bilderna, så att du noter var du sått olika fröer, eller plantera olika sorters växter.

_________

 * Tecknas vi App Store eller Google play

Plus, 39:-/mån*

Passar dig som gillar att ta mycket bilder och följa utvecklingen av varje växt under olika säsonger och följa utvecklingen på olika växtplatser.

I Plus kan du spara obegränsat med bilder så du kan snabbt bygga upp en katalog och fotoalbum över din egen trädgård.

Dessutom kan du logga in på ditt Gardenize konto via datorn vilket gör det ännu enklare att lägga till fler bilder och anteckningar.

_________

 * Om du tecknar dig via hemsidan. 59:-/mån om du tecknar dig via Stores.

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.