Dags för fönsterodling!

Ett nytt år är lika med en ny odlingssäsong. Det är lika spännande varje år, fast jag hållit på rätt länge, på olika sätt genom livets olika situationer. Jag älskar själva odlandet, att så och se hur det gror och kommer upp. Att ett litet frö kan bli till något att njuta av. Att varje sort har sitt eget frö med egna förutsättningar. Sedan är det förstås underbart att kunna sätta i vas eller äta av det odlade. Min familj kallar det ”härodlat” när maten kommer direkt från fönsterbrädan.

/Ingegerd Hedén

paprikafrön

Första sådderna

Jag försöker behärska mig över jul och nyår, men den 4 januari sådde jag rotselleri. Det är en långsamt groende och växande blivande jätte i grönsakslandet. Fröna är ljusgroende. Det betyder att de inte ska täckas av jord. Den här gången sår jag en sort som heter Celeriac från Mr Fothergill`s som jag köpt via Odla.se. Eftersom jag är lite osäker på sorten sådde jag hela påsen, några frön i varje plupp. Men när det blir dags att omplantera kommer jag att behålla ett 30-tal plantor och skänka bort resten. Dom står på värmematta och just nu vattnar jag med blomspruta.

rotselleri

Sommarpurjo i kluster

I mitten av januari sår jag purjolök, som så småningom också ska växa på landet. Jag sår en sommarsort som ska kunna utplanteras i april och skördas mitt i sommaren. I år blir det den snabbväxande sorten Kulaures som jag köpt från den lilla fröfirman Kinnekullefrö. Om några månader ska jag också så en vinterpurjo, att skördas till hösten och nästa vinter. Purjolökens frön sår jag i små kluster i ett tråg, det är lätt att dom får för mycket vatten och ruttnar bort och det klarar det bättre när dom står tillsammans. Men förra året blev det tvärtom och de torkade för mig och det blev just ingen sommarpurjo. Det gäller att orka med och komma ihåg när man är hobbyodlare.

Fem paprikafrön får VIP-skötsel

Bland mina tidiga sådder finns också en paprika från Impecta som heter Confetti. Det är en minipaprika med frukter som blir ca 4 cm långa, i brokiga färger. De fem frön som finns i påsen ska få VIP-behandling av mig: värmematta, sådd i torvpluggar och sedan fin jord… jag har lärt mig att läsa noga på påsarna eller instruktionerna på webben. Den här paprikan kommer att bli härodlad i fönstret tillsammans med mina små krukväxttomater – jag har inte kommit fram till dem än, håller fortfarande på och sorterar mina tomatfrön från förra året och funderar på om jag vill testa någon
dwarftomat.

paprikafrön

Lysrör behövs

Extra ljus behövs förstås. Jag har samlat på mig lite olika ljuskällor under åren. Men för den som söker information finns det en grupp som heter Växtljus för hobbyodlare på Facebook som kan ge bra råd.

Ingegerd Hedén

Om författaren

Ingegerd bor i Karlstad och odlar i sina lägenhetsfönster och på blåsig med solig balkong i stan samt i pallkrage, på friland och i tunnelväxthus vid vårt fritidshus – allt i zon 3. I Vänerland har de ofta lite sena vårar, lite blötare somrar än i östra Sverige men långa, varma höstar. Det gäller att utnyttja de förutsättningar man har.

Följ upp dina odlingar med Gardenize Trädgårds-app

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Frågor och Svar Gardenize

Mer lästips från Gardenize