Trädgårdstrender 2021

Trädgårdstrender att ta fasta på 2021. Elmia Garden har i år igen presenterat sina tre trender för trädgårdsbranschen med tillhörande växtförslag och trendspaningar med det senaste.
Trenderna för 2021 är: ”Craft of Nature”, ”Eclectic Garden” och ”Happy Hybrid”. Så vad innebär det? Vi sammanställer, analyserar och ger tips på vad du kan göra i din egen trädgård.
Elmia Garden trends

Trädgårdstrend 1: Craft of Nature

Naturen och den inverkan den har på människor genomsyrar trenderna 2021. Enligt Elmia så är ”Hållbarhet och grönt medvetande gör att vi törstar efter mer fördjupad kunskap”. Vi ser att använda kompost som jordförbättrare blir viktigare och att vedtraven integreras vid trädgårdens uteplats. Nästa år kommer vi att odla för att äta och vi vill bli självförsörjande på grönsaker och växter. Att försörja sig som blomsterfarmare för att odla sommarblommor i kommersiellt syfte är också en växande trend.

Trädgården blir allt viktigare under hela året, dels för att främja den biologiska mångfalden, dels därför att man vill odla grönsaker även under vintern.

Läs mer här

Vad du kan göra i din trädgård:

  • Växter som tar plats i den trenden på våren är tidiga lökväxter, violpastilldoftande gyllenlack och penséer. Sommarblommorna och dahliorna på hösten, och när vintern kommer dekorerar vi fönsterbrädan med lättskötta krukväxter. Vi lockas av ogräs för att det hjälper till att göra trädgården vildare och drar till sig pollinerarna, ett exempel är nunneört.
  • Material 2021 är naturliga. Trä, rotting, sten och keramik ger ett taktilt och levande uttryck, och formerna är böljande och mjuka vilket ger en organisk känsla. Vi ser gångar som slingrar sig fram genom trädgårdarna och staket skapade av vidjor som ger en naturlig mjuk gräns mellan grannar och natur.
  • Färgskalan är dämpad och naturlig med grönt i fokus med ljusrosa accenter som tillsammans med den smutsigt gula lättar upp paletten. Till exempel: Äppelblom, halmgul, varmgrå, fux, hav, bark, och åska.
Craft of Nature

Växtlista:

Utomhus: Phlox, Snötörel, Blyblomma, Strandkrassing, Tagetes, Blåklint, Ringblomma, Dahlia, Gyllenlack, Verbena, Squash, Nemesia

Inomhus: Ampellilja, Doftranka, Gullranka, Calathea, Adiantum, Ormbunke, Peperomia, Pelargon, St Paulia, Begonia

Phlox

Trädgårdstrend 2: Eclectic Garden

Enligt Elmia, fokuserar vi i 2021 på den uttrycksfulla trädgården och uterummet som det nya inomhus, vilket betyder att vi vill utforma det gröna rummet till en bekväm och vilsam plats. Vi delar in trädgården i rum för olika aktiviteter – en loungedel, en matplats, en plats för lek och spel samtidigt som uteköket blir mer lyxigt och avancerat.

Vi ser till och med att bastun kommer tillbaka in i villaträdgården och poolen är fortsatt intressant. Det är den dunkla skogstjärnen och små sjöar som vi längtar efter att få in i trädgården, vilket resulterar i pooler med djupare blå vatten som omgärdas av vindpinade trädeck eller stenläggningar. Läs mer här.

Vad du kan göra i din trädgård:

  • Växterna förstärker den lyxiga och smakfulla stilen i trädgården. Det handlar om bladväxter som bildar mattor och stora växter planterade i kruka. Hortensia mjukar upp intrycket medan liljor adderar en stram och minimalistisk stil. Att odla vindruvor lockar och vi satsar på härdiga sorter från Baltikum som går att odla. Vintergröna växter gör trädgården grön året runt.
  • Trendiga material är gula metaller möter textiler med struktur och matta ytor i polyterazzo och konststen skapar stilen. Tillsammans blir uttrycket lyxigt, bekvämt och elegant. Trenden innehåller material som antik mässing, sten, färgat glas, terazzo, ädla träslag, sammet, guld och rotting.
  • Färgskalan är dov med gråa, bruna och beige nyanser accentuerad av en ton i persika som tillsammans med en smutsig rosa och guld ger den rätta lyxiga känslan i det hör temat. Odlade exotiska och modifierade träslag, som till exempel Accoya kompletterar färgskalan och adderar struktur. Andra trendiga färger 201 är persika, ros, aska, plommon, mullvad, bourgogne, hoya och guldpeng
Eclectic Garden

Växtlista

Utomhus: Prydnadsgräs, Eucalyptus, Hortensia, Lilja, Vindruvor, Alunrot, Hibiscus, Kalla, Allium, Petunia, stora gröna växter

Inomhus: Alocasia, Orkideer, Air plants, Succulenter, Streptocarpus, Blomsterananas, Rexbegonia, Zebrasköld, Aralia, Älghornsbräken, Bonsaiträd, Caladium, Kentzia

Trädgårdstrend 3: Happy Hybrid

Den sista trenden handlar om glädje och nyskapande, skriver Elmia. ”Lekfulla former inspirerar till experimentlust och ny teknik används för att skapa, odla och inhämta kunskap om odling i trädgården.” 2021 Det kan handla om appar som hjälper oss att hitta rätt växt till rätt plats och organisera till trädgård. Allt fler amatörer delar med sig av sin kunskap på sociala medier vilket gör att den blir tillgänglig för fler samtidigt som odlingslusten väcks när man lär av varandra.

Vi drar oss inte för att prova på odling i tunnelväxthus, lättodlade grönsaker står högt i kurs, och bär av olika slag ingår i den här trenden. Växter anpassade för odling på liten yta efterfrågas och nybörjaren söker efter färdiga paketlösningar som underlättar odlingen. Läs mer här.

*Bilder: Press Elmia

Vad du kan göra i din trädgård:

  • Växter i den här trenden är narcisser och tulpaner som främjar den biologiska mångfalden. Vi ser också nya bärsorter som stora blåbär och krukodlade hallon anpassade för odling på mindre yta. Nybörjaren väljer att pröva de enkla grönsakerna såsom morot, rädisa och sallat.
  • Material: funktionen kommer före estetiken i den här trenden och materialen är nya, innovativa, transparenta och gärna återvunna. Det är intelligent och färgstarkt och humoristiskt.
  • I färgskalan ingår limegrönt, orange och olika blå nyanser. Och är lite 80-tal år 2021. Färgerna, växterna och formerna för tankarna till den rådande stilen i slutet på förra sekelskiftet.
  • Notera dina växter i Gardenize, så att du håller reda på det inför framtiden. Genom att dessutom notera var i trädgården du placerar dem, på vilka olika växtplatser, så är det enkelt att följa utvecklingen och se förändringen från år till år.
HAPPY HYBRID

Växtlista

Utomhus: Hallon, Björnbär, Krusbär, Morötter, Solros, Gloriosa, Krasse, Trädgårdsnejlika, Tulpaner, Narcisser, Sallad, Rädisa, Bägarranka

Inomhus: Rosenkalla, Gerbera, Azalea, Kroton, Juncus Spiralis, Kalanchoe, Palettblad

norrlands tulpanfestival

Vilken Gardenize-nivå är rätt för dig?

Free

Passar dig som använder Gardenize för tips och information som du hittar i inspirationsflödet eller gillar att kika in och se vad andra har för sig i trädgården i vänner-delen.

Här kan du göra så mycket anteckningar du vill och lagra en bild per växt/plats/händelse.

Basic 19:-/mån*

Passar dig som använder Gardenize till att samla information om dina växter och vill ha några bilder på varje växt, tex en bild på blomman, en bild på hela växten och en bild på etiketten som kom med när du köpte växten.

I Basic kan du spara 3 bilder per växt/plats/händelse.

I Basic kan du dessutom rita på bilderna, så att du noter var du sått olika fröer, eller plantera olika sorters växter.

_________

 * Tecknas vi App Store eller Google play

Plus, 39:-/mån*

Passar dig som gillar att ta mycket bilder och följa utvecklingen av varje växt under olika säsonger och följa utvecklingen på olika växtplatser.

I Plus kan du spara obegränsat med bilder så du kan snabbt bygga upp en katalog och fotoalbum över din egen trädgård.

Dessutom kan du logga in på ditt Gardenize konto via datorn vilket gör det ännu enklare att lägga till fler bilder och anteckningar.

_________

 * Om du tecknar dig via hemsidan. 59:-/mån om du tecknar dig via Stores.

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.