Månadens Gardenizer
Gitte Ådahl

Månadens Gardenizer är Gitte Ådahl som bor i ett hus med en härlig trädgård utanför Kungsbacka tillsammans med sin man och katten Greta.

Hon studerar internationell Transportlogistik med miljöinriktning på yrkeshögskolan och intresset för pelargoner är en trevlig kontrast och avkoppling till arbetet och studierna.

Favoritväxten är pelargonen och inte vilken pelargon som helst utan sorten ’Zonartic’. Hon brukar kalla dem för ”pelargonernas Rolls Roys” och samlar på den.

Gitte Ådahl
Cara

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag heter Gitte och kommer ursprungligen från Gästrikland men bor sedan ett antal år Halland. Jag och min man bor i villa utanför Kungsbacka tillsammans med katten Greta. Nu för tiden studerar jag och läser på distans. Jag jobbade tidigare på en ögonklinik och vi sysslade med synfelskirurgi. På grund av omorganisation fick jag sluta och tog mig en funderare på vad jag ville göra. Tyckte att det var läge att passa på att göra något helt annat så jag beslutade mig för att börja studera. Nu läser jag internationell Transportlogistik med miljöinriktning på yrkeshögskolan. Jättekul att få lära sig något nytt så här mitt i livet. Prognoserna är goda att få jobb efter utbildningen.

 

Hur började ditt trädgårdsintresse?

Det började redan i tonåren och då var det krukväxter som gällde. Saint Paula var en favorit då och traditionella krukväxter som var populära på 70-80 talet. Intresset för pelargoner är och har varit en trevlig kontrast och avkoppling till arbetet och numera studierna. Håller även på att så alla fröer från årets skörd. Nu står 75 små nykläckta fröer på tillväxt. Kanske några blir riktigt fina vilket jag hoppas! Men de tar mer och mer plats allteftersom de växer till sig och jag har redan 400 andra pelargoner, varav ungefär 50 stycken mina egna. I sommar blir det nog en rensning tror jag – man kan inte ha alla.

 

Berätta om din nuvarande trädgård.

När jag flyttade till mitt första hus växte intresset för trädgård. Pioner, snittblommor och rosor var nog de jag gillade mest. Hade även grönsaker som majs, zucchini, tomater, potatis, vitlök i trädgården.

 

Vilken är din favoritväxt?

Idag är favoritväxten pelargoner och inte vilken pelargon som helst utan framför allt sorten som heter ’Zonartic’. Jag brukar kalla den för ”pelargonernas Rolls Roys” för när jag började samla på dessa var de svåra att få tag i och ganska dyra. Nu har det blivit lite lättare att hitta dem som tur är. Pelargonerna är ju en stor familj med många sektioner. Vi har till exempel zonaler, hängpelargoner, brokbladiga, doftpelargoner, änglapelargoner, vildpelargoner och så zonartic.

Zonartic är en korsning mellan en vildpelargon som heter P.articulatum och mellan en zonalpelargon. Mannen som tog fram denna rätt så nya sektion hette Cliff Blackman från Australien. Han korsade fram denna ljuvliga sort och det tog honom många år innan han lyckades. Sedan tog det några år innan zonartic blev erkänd som en egen sektion. Växtsättet är lite annorlunda och bladen är flikigare. Blomklasarna brukar vara väldigt stora och blomman kan ha flera färger samtidigt.

 

Vilka är dina favoritträdgårdsredskap?

Min lupp och pensel.

 

Favoritsysselsättning i trädgården?

Jag är ständigt på jakt efter pollen. Tar fram egna zonartics sedan några år tillbaka. Det är jättekul sysselsättning och väldigt avkopplande. Annars är det kul att pyssla med dem alla, plantera om och flytta runt dem. Blev i somras med mitt första växthus och det är inte alla som trivs i värmen så därför får de flytta runt tills man hittat den optimala platsen.

 

Favorittid på året att vara i trädgården?

Det är nog på försommaren när allt börjar komma igång.

 

Har du några råd till våra fellow Gardenizers?

Ta som vana att lägga in dina bilder och skriva ner viktig information. Det är så bra sedan när man behöver veta detaljer. Man tror att man kommer ihåg men tyvärr så är det inte så, haha.

 

På vilket sätt har du nytta av Gardenizeappen?

Jag lägger in alla mina frösådder här som jag utvärderar och de jag sparar. Så bra att ha översikten. Uppdaterar med bilder och information allt eftersom.

 

Om man vill följa dig, vad heter du i Gardenize?

Jag heter Cara på Gardenize och det är även mitt prefix på mina egna framtagna pelargoner.

Följ Gitte Ådahl i Gardenize

Gittes intresse för trädgård började när hon flyttade till sitt första hus. Pioner, snittblommor och rosor var de hon gillade mest. Hon har även grönsaker som majs, zucchini, tomater, potatis, vitlök i trädgården. Intresset för pelargoner är en kontrast och avkoppling till arbetet och studierna. Gitte håller även på att så alla fröer från årets skörd och nu står 75 små nykläckta fröer på tillväxt. Men de tar mer och mer plats allteftersom de växer på sig och hon har redan 400 stycken andra pelargoner, av dem är kanske 50 stycken hennes egna. I sommar blir det nog en rensning tror hon.

Du kan följa Gitte i Gardenize under namnet Cara.

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.