Månadens Gardenizer
Nina Sixtensmatte

Månadens Gardenizer är Nina Sixtensmatte som bor med sin familj och 2 adopterade hundar i västra Stockholm. Hennes trädgårdsintresse började för några år sedan när hon flyttade in i en villa från 1945 med en tomt på 1000 kvadrat. Favoritsysselsättningen i trädgården är att lufsa runt i trädgården med en mugg kaffe i handen vid soluppgången och njuta av tystnaden, lugnet och härligt fågelkvitter. Se allt som växer, glädjas åt allt man åstadkommit och bara vara i nuet utan störande inslag. En stunds trädgårdsmeditation är välbehövligt för själen.
Vi intervjuade Nina och frågade lite om hennes trädgårdsintresse och hur det började.
Nina 3
Nina Sixtensmatte

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag heter Nina och är 50 år. Att trädgårdera är för mig balsam för själen. Det ger mig kraft, glädje, energi och harmoni.

Var bor du, har du en familj, vad jobbar du med på dagarna?

Jag bor i västra Stockholm med min bättre hälft och våra 2 omplaceringshundar. Trädgård & odling, laga mat och förädling på det jag odlar, hus, hundar, att odla och umgås med mina barnbarn, familjen, växtstudier och övriga intressen är sådant som fyller och förgyller mitt liv.

Hur började ditt trädgårdsintresse?

Mitt trädgårdsintresse började för några år sedan när vi flyttade in i vår villa från 1945 med en tomt på 1000 kvadrat. Det var bara en enda dåligt dränerad stor gräsmatta, ett äppelträd som inte mådde så bra och några enstaka häckväxter. Ett oskrivet blad att skapa någonting utav. Det blev en rolig och givande utmaning där jag lärde mig massor genom att jag tog ett par säsonger på mig att studera jordmånen, jordförbättra, odla jord, bygga hugelkulturbäddar, läsa tjocka faktaböcker, bli förtjust i begreppet permakultur, göra en ritning och en grundläggande plan över sådant jag vill etablera i min ätbara villaträdgård. Trädgårdsliv och odling har utvecklats från en hobby till en livsstil och är hela tiden ett pågående projekt där jag hela tiden lär mig nytt genom att experimentera.

Berätta gärna om din trädgård?

Målsättningen är att skapa en ätbar villaträdgård i harmoni med naturen och djurlivet. Med inslag av prydnadsväxter. Jag brinner för biologisk mångfald och lägger mycket tid på min fågelrestaurang, pollineringsväxter, att studera djurliv och insekter i min trädgård och att hitta metoder för att samverka istället för att motverka som tar så mycket av ens energi. Jag odlar grönsaker för husbehov året om både på friland och i tunnelväxthuset. Jag har också ett visst intresse i en del prydnadsväxter som exempel Zinnior och Dahlior.

Vilken är din favoritväxt?

Chili. Jag fullkomligt brinner för att odla och äta chili. Jag gillar att fermentera chili och göra hotsauce och annat gott som förgyller måltiderna. Chili finns så många olika sorter, färger, former och styrkor. Nu i december ska jag så olika sorter av capsicum chinense samt pubescens (rokoto) i mitt odlingsrum under växtbelysning. Vidare sår jag Baccatum i januari och Annum i februari.

Vilka är dina favoritträdgårdsredskap?

Min Light spade, jordtermometern och mössan med inbyggd lampa.

Favoritsysselsättning i trädgården?

Att lufsa runt i trädgården med en mugg kaffe i handen vid soluppgången och njuta av tystnaden, lugnet och härligt fågelkvitter. Se allt som växer, glädjas åt allt man åstadkommit och bara vara i nuet utan störande inslag. En stunds trädgårdsmeditation är välbehövligt för själen.

Favorittid på året att vara i trädgården?

Vår och sommar. Då vaknar trädgården till liv. Ljuset är tillbaka. Den tiden på året tillbringar jag och hundarna gärna i trädgården från soluppgång till solnedgång. En fantastisk tid jag tar vara på.

Har du några råd till våra fellow Gardenizers?

Glöm inte bort att ge dig själv en klapp på axeln. Stanna upp och njut. Var glad och nöjd av allt du åstadkommit. Trädgård och odling ska vara givande, glädje och lustfyllt och inte stress och ångest. Din trädgård blir till vad du gör den. Alla har vi olika förutsättningar. Det är lätt att börja stressa när det är mycket som ska hinnas med. Ett tips är att göra prioriteringslistor och att skapa en trädgård/odling som känns rimlig för dig att också orka sköta om.

På vilket sätt har du nytta av Gardenizeappen?

Istället för att ha en massa noteringar här och där som hamnar hullerombuller eller en trädgårdsdagbok med ambition att skriva ordentliga noteringar i men som sen inte blir av så är det helt perfekt med en app där man på ett och samma ställe har ordning och reda bland sina trädgårdsväxter, sådder, växtplatser och händelser.

Om man vill följa dig, vad heter du i Gardenize?

Sixtensmatte

Följ Nina i Gardenize

Nina’s trädgårdsintresse började för några år sedan när familjen flyttade in i en villa från 1945 med en tomt på 1000 kvadrat. Det var bara en enda dåligt dränerad stor gräsmatta, ett äppelträd som inte mådde så bra och några enstaka häckväxter. Ett oskrivet blad att skapa någonting utav. Målsättningen är att skapa en ätbar villaträdgård i harmoni med naturen och djurlivet, med inslag av prydnadsväxter. Nina brinner för biologisk mångfald och lägger mycket tid på min fågelrestaurang, pollineringsväxter, att studera djurliv och insekter i hennes trädgård.

Du kan följa Nina i Gardenize under namnet Sixtensmatte.

Vilken Gardenize-nivå är rätt för dig?

Free

Passar dig som använder Gardenize för tips och information som du hittar i inspirationsflödet eller gillar att kika in och se vad andra har för sig i trädgården i vänner-delen.

Här kan du göra så mycket anteckningar du vill och lagra en bild per växt/plats/händelse.

Basic 19:-/mån*

Ett bra alternativ för dig som använder Gardenize till att samla information om dina växter och vill ha några bilder på varje växt, tex en bild på blomman, en bild på hela växten och en bild på etiketten som kom med när du köpte växten.

I Basic kan du spara 3 bilder per växt/plats/händelse.

Här kan du dessutom rita på bilderna, så att du noter var du sått olika fröer, eller plantera olika sorters växter.

_________

 * Tecknas vi App Store eller Google play

Plus, 39:-/mån*

Passar dig som gillar att ta mycket bilder och följa utvecklingen av varje växt under olika säsonger och följa utvecklingen på olika växtplatser.

I Plus kan du spara obegränsat med bilder så du kan snabbt bygga upp en katalog och fotoalbum över din egen trädgård.

Dessutom kan du logga in på ditt Gardenize konto via datorn vilket gör det ännu enklare att lägga till fler bilder och anteckningar.

_________

 * Om du tecknar dig via hemsidan. 59:-/mån om du tecknar dig via Stores.

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.