Att göra i trädgården i november

Det blir lugnare och lugnare vad gäller trädgårdsarbetet och det kan vara skönt att sitta inne och mysa istället för att vara ute i trädgården och frysa om fingrarna. Men det finns några saker som trots allt är bra att bocka av på listan för saker att göra i trädgården i november. Här är några tips, så kan du sätta dig i soffan med gott samvete när du är klar!

gloves

Trädgårdstips för november

Övervintra pelargoner, dahlior och medelhavsväxter

Om du inte har packat in dina frostkänsliga växter, och placerat dem i skydd för snö, is och kyla ännu är det hög tid att göra det nu.

Olika växter föredrar olika metoder för övervintring, mörkt och svalt, eller ljust och något varmare. Vissa växter behöver klippas ner och ställas undan med kruka och allt, andra grävas upp och rotknölarna tvättas eller så kan hela växten behöva flyttas inomhus och behandlas som en krukväxt.

Läs mer om olika sorters vinterförvaring här:

Dahlior

Pelargoner

Medelhavsväxter

Vinterförvara dahlia

Sätt vitlöken

Vitlök kan man gärna sätta mycket av, och man kan göra det sent på året. Till och med efter det att jorden frusit, förutsatt att man har ofrusen jord att täcka över med. Gödsla gärna med benmjöl och hönsgödsel när du planterar, och det kan vara bra att veta att ju större klyftor du planterar, desto större lökar får du.

Läs mer om att odla egen vitlök här.

Odla egen vitlök

Kratta bort löv från gräsmattan

Om du ännu inte fått snö som ligger på gräsmattan, så passa på att kratta bort löv som ligger där. Lager med löv på gräsmattan gör det geggigt, halt och kväver gräset. Så se till att kratta bort löv och använd istället som skydd i rabatter och planteringar. Jag brukar tex lägga mina runt mina rhododendron och rosor eller gräva ner i odlingslandet.

Om det är en mindre mängd löv du har, så kan du istället gå över med gräsklipparen en extra gång, så att löven mals ner till småbitar. Dessa kan då leta sig ner i gräsmattan och bli till ny näring där.

Vill du ha fler tips om vad du kan använda höstlöven till så får du det här.

Trädgården i november

Samla dina trädgårdsbilder

Tillsammans med en god kopp te eller kaffe kan du krypa upp i soffhörnet och börja sortera in dina trädgårdsbilder från säsongens odlingar. Hur gick det med paprikan? Och blommade hortensian så som du önskade? Vad kan göras bättre nästa år? Lägg in dina bilder i Gardenize appen och notera dig det du vill komma ihåg om dina växter, så är du klar för nästa säsong när den börjar!

Garden diary gardening app

Säkra växthus och studsmattor

Gudrun, Egon och Knud toppar inte namnlistorna för nyfödda, men ger ändå tydliga associationer för de flesta av oss. De är alla exempel på orkaner och stormar som slagit hårt mot många trädgårdar runt om i landet de senaste åren och som vi kommer att minnas under lång tid.

Vid varje storm är studsmattor och växthus särskilt utsatta och flödena i sociala medier brukar svämma över av ledsna emojis och sorgliga bilder.

Så se till att säkra upp dem innan det blir för kallt och innan vindarna tilltar.

Studsmatta

Montera ner ”vindfånget” i form av nät och matta och förvara inomhus. Passa även på att smörja upp alla fjädrar så att de inte rostar ihop under vintern. Vi brukar förvara matta och nät i en låda som vi under sommaren förvarar dynor i. Ställningen till studsmattan klarar av att stå utomhus under vintern, men det skadar inte att smörja alla skarvar och låsmekanismer med tunn olja (tex 5-56).

Växthus

Har du ett klassiskt litet växthus med lösa rutor som jag har, kan det vara i riskzonen när det blåser hårt. Efter att ha plockat glassplitter vid flertal tillfällen har jag börjat säkra upp växthuset i förebyggande syfte redan i november varje år. En enkel åtgärd är att se till att inte dörrar och luckor kan blåsa upp genom att knyta snöre eller ståltråd i låsmekanismerna.

Vi brukar dessutom dra ett spännband runt hela växthuset, och har ett par träskivor i det mest utsatta hörnet. Inte snyggt – men det fungerar! Läs fler saker att tänka på här.

Stormsäkra växthus Gardenize

Snart dags att beskära vinrankan

Vindruvor skall beskäras när de är i vila, dvs under vintern. Det är lätt att glömma, när man är mitt i allt julstök och glöggkalas. Men lägg gärna in en påminnelse i Gardenize till mellandagarna redan nu, så att du inte missar tillfället.

Du kan läsa mer om att beskära både nyplanterade och äldre vinrankor i detta inlägg.

Beskära vinranka

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP.

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen. Gardenize basfunktioner är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare. Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.