Månadens Gardenizer

Månadens Gardenizer
Sara Narveby

Månadens Gardenizer är Sara Narveby som bor i ett hus med trädgård i Sundsvall tillsammans med sin sambo och deras tre barn. Sara älskar att se saker växa och har odlat sedan hon flyttade hemifrån: på balkonger, på fönsterbrädor och i trädgården. Hon gillar både blommor och ätbart och vill gärna testa nya saker och göra nya försök även med sådant som gått dåligt tidigare år.
Vi intervjuade Sara och frågade lite om årets dahlior och hur hon gör med dahliorna på vintern.
Månadens Gardenizer
Dahlia

Intresse för dahlior!

Vad är det bästa med dahlior?

Jag älskar att de ger sådan fantastisk blomprakt! Av dem vågar till och med jag klippa blommor till buketter att sätta inne. Annars tycker jag att blommorna är så fina ute där de står i rabatterna att jag inte vill klippa en endaste en!

Har du några favoritsorter?

Nej, jag gillar att testa många olika. Höga och låga, stora och små blommor. Kanske gillar jag allra mest pompomdahliorna ändå, fantastiska små (eller stora!) bollar!

Hur odlar du dahlior?

Jag odlar dahlior i både krukor och i rabatterna. Egentligen tycker jag att det är smidigast i rabatt så att de klarar sig lite längre mellan vattningarna, men det är fint att kunna dekorera lite mer fritt genom att ha dem i stora krukor. I år har jag använt stora murarbaljor med högväxta dahlior för att göra lite insynsskydd för cykelparkering och sittplats. Det är ju också enklare att ta upp knölarna för vinterförvaring ur krukor än när de trasslat in sig med andra rötter i rabatterna. Jag har till och med provat att övervintra knölarna i sin kruka i ett förråd, ibland går det!

Hur trivs dahlior bäst hos dig?

Jag planterar dem helst i bokashijord* och ser till att de får tillräckligt med vatten. Då trivs de och blommar mycket.

Odlar du både från knöl och frö?

Ja, jag odlar dem från både knöl och frö och försöker övervintra båda delarna. Oftast har de frösådda hunnit få små knölar till hösten och blir fantastiska kommande år. Jag köper fröer och knölar från de vanliga svenska internetbutiker som jag brukar handla frö och växter ifrån.

På vilken plats trivs dina dahlior bäst?

I trädgårdslandet! Där får de massor av sol, vatten och näring, och blir snabbt så stora att de skuggar grönsakerna jag försöker odla.

Hur gör du med dahliorna på vintern?

Jag tar upp dem, skakar av jord och låter knölarna torka på tidningspapper inomhus några dagar, sen lägger jag varje sort i en papperspåse. Skylten med sortnamnet hamnar i samma påse. Små knölar passar perfekt i de påsar min kommun tillhandahåller för köksavfall, de större får ligga i blomsterpåsar eller matkassar. Sen lägger jag ner påsarna i större kartonger och förvarar i vår matkällare som i regel håller kylskåpstemperatur på vintern. Där är lätt att passa de känsliga knölarna så att det inte blir minusgrader eller kommer in någon mus, vilket det är risk för i förråd eller garage som jag annars har tillgång till.

Och på våren?

På våren sätter jag knölarna i lite jord i 2-3-liters plastpåsar som jag sen har i plastlådor som är lätta att flytta runt. Ofta skulle de väl behöva omplanteras en gång innan jag kommer till skott med att slutplantera dem, men de verkar klara sig hyfsat. Jag tänker att lite bättre skötsel skulle ge tidigare blomning, men det är ju så mycket att göra på våren så de får klara sig.

På vilket sätt har du nytta av Gardenize Plus?

Jag har sparat ner all information från förra året för att få det lite mer översiktligt. Jag lägger in så mycket växter och trädgårdsfixande som jag bara orkar och kommer ihåg i Gardenize och det blir mycket att bläddra igenom! Jag älskar nämligen att prova för mig nya växter och det är kul att kunna gå tillbaka och se tex när jag sådde en viss växt för det resultat som det sen blev.

Om man vill följa dig, vad heter du i Gardenize?

Sara Narveby

* Bokashi är en form av hushållskompost.

Följ Sara i Gardenize

Sara har använt Gardenize ända sedan 2017 och har följt utvecklingen av sin trädgård och sina växter sen dess. Hon har fyllt appen med nästan 700 växter och och 800 händelser. Genom att kika in i hennes trädgård i Gardenize, så kan du få massor med inspiration om hur hon tar hand om både dahlior och andra växter.

Vi på Gardenize tackar för att ni vill dela med er av er trädgård och er kunskap!

Månadens Gardenizer
Månadens gardenizer dahlior

Vilken Gardenize-nivå är rätt för dig?

Free

Passar dig som använder Gardenize för tips och information som du hittar i inspirationsflödet eller gillar att kika in och se vad andra har för sig i trädgården i vänner-delen.

Här kan du göra så mycket anteckningar du vill och lagra en bild per växt/plats/händelse.

Basic 19:-/mån*

Ett bra alternativ för dig som använder Gardenize till att samla information om dina växter och vill ha några bilder på varje växt, tex en bild på blomman, en bild på hela växten och en bild på etiketten som kom med när du köpte växten.

I Basic kan du spara 3 bilder per växt/plats/händelse.

Här kan du dessutom rita på bilderna, så att du noter var du sått olika fröer, eller plantera olika sorters växter.

_________

 * Tecknas vi App Store eller Google play

Plus, 39:-/mån*

Passar dig som gillar att ta mycket bilder och följa utvecklingen av varje växt under olika säsonger och följa utvecklingen på olika växtplatser.

I Plus kan du spara obegränsat med bilder så du kan snabbt bygga upp en katalog och fotoalbum över din egen trädgård.

Dessutom kan du logga in på ditt Gardenize konto via datorn vilket gör det ännu enklare att lägga till fler bilder och anteckningar.

_________

 * Om du tecknar dig via hemsidan. 59:-/mån om du tecknar dig via Stores.
Keep a garden journal

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.