Att göra i trädgården i oktober

Nu när trädgårdshösten och kylan närmar sig med stormsteg blir det lätt att prioritera inomhusvärmen snarare än snålblåsten på utsidan. Men förr eller senare brukar det dyka upp några härliga höstdagar, och då gäller det att passa på att fixa i trädgården och njuta av den svala luften. Här är våra trädgårdstips och idéer kring vad du kan göra i trädgården nu i oktober när lusten faller på.

Att göra i trädågrden i oktober

Dags att höstmysa i trädgården

Ta hand om redskap, krukor och växthus

 1. Tvätta av spadar och verktyg, och olja in träskaften – linolja funkar bra. Ställ in dem i ett förråd för att skydda mot regn och snö.
 2. Tvätta trädgårdshandskarna. Om de är väldigt jordiga så skölj dem i en spann innan du slänger in dem i tvättmaskinen.
 3. När gräset är klippt för sista gången så se till att rengöra och serva gräsklipparen innan du ställer undan den. Då är den i god form till våren.
 4. Töm trädgårdsslangen på vatten och ställ in den så den inte kan frysa. Tänk även på att slangkopplingar i plast lätt fryser sönder, så plocka även in dem. Har du timer till bevattningen så montera ner den och ta ut batteriet.
 5. Krukor kan lätt spricka under vintern, så töm och tvätta ur dem. Jordklumparna och vissna blommor brukar jag blanda ut i någon av mina odlingslådor eller gräva ner i frilandet. Krukor med  växter som skall sparas kan behöva isoleras eller ställas frostfritt.
 6. Om du planerar att inte odla i växthuset under vintern, så passa på att tvätta det och säkra det mot höst- och vinterstormarna så att det inte blåser sönder. Det finns inget tråkigare än att plocka glassplitter – det vet jag av egen erfarenhet! Här kan du läsa hur jag gör för att säkra mitt växthus.
Att göra i trädgården i oktober
Att göra i trädgården i oktober
Att göra i trädgården i oktober

Fixa med växter, rabatter och odlingar

 1. Rensa ogräs som sticker upp nu när jorden är fuktig och lätt att jobba med.
 2. Plantera blomsterlökar.
 3. Plantera vitlök.  Läs mer om att odla vitlök här.
 4. Så länge det inte är tjäle i jorden går det att plantera många buskar, träd och perenner.
 5. Ställ in pelargonerna, de vill stå ljust och svalt. Pelargonerna behöver ingen näring under vintern och endast lite vatten. Om de är stora kan du klippa ner dem.
 6. Klipp ner dahlior till ca 5 cm och gräv upp knölarna. Låt dem torka och borsta bort jorden, förvara dem sen mörkt och frostfritt, i luftiga lådor, gärna med lite sågspån runt omkring. Och kom ihåg att märka upp vilken knöl som är vilken!
 7. Kratta ihop löv som faller ner. Dessa är en perfekt tillgång att använda i trädgården, så vad du gör – släng dem inte!
 8. Använd löven till att täcka känsliga växter som rosor och ömtåliga perenner. Har du gott om löv men ont om rosor, så lägg löven i häcken, trädgårdslandet eller i pallkragar.  Du kan även spara löv i säckar för att använda till täckodling till våren.
Att göra i trädgården i oktober
Att göra i trädgården i oktober
Plantera vitlök på hösten

Pynta

 1. Plantera några härliga färgklickar i frosttåliga krukor eller i en väldränerad rabatt.
 2. Belysning! Ett bra tips är att kolla att vinterbelysningen fungerar i god tid. Jag brukar även sätta upp lampor i trädgården ganska tidigt på hösten, innan det blir för kallt. Då kan jag välja när jag vill börja tända dem och sen ha dem på timer, gärna en timer som styrs av hur ljust det är.
Att göra i trädgården i oktobe
Att göra i trädgården på hösten

Notera ”Allmänt fix” i Gardenize

För att komma ihåg och kunna jämföra när jag gjort olika saker från år till år så har jag i Gardenize skapat aktivitetstypen ”Allmänt fix”. Den använder jag till lite av varje som jag vill notera, men jag inte behöver vara så precis. Så när jag nu går in på ”Händelser” i appen, klickar på förstoringsglaset och skriver in ”Allmänt fix” får jag upp just de händelserna och kan enkelt scrolla mellan dem.

I bilden på sidan har jag valt ”Veckovyn” som är lite mer komprimerad än ”Dagvyn” som visas som standard. Man växlar mellan de olika vyerna genom att klicka på de tre prickarna i övre högra hörnet.

Önskar dig en härlig trädgårdshöst!

Dokumentera trädgårdsäsongen

Nu på hösten passar det även utmärkt att komma igång med Gardenize på datorn. Läs om hur jag fixar min trädgårdsadministration med hjälp av Gardenize på datorn.

Gardenize Plus, trädgårdsblogg

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP.

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen. Gardenize basfunktioner är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare. Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Mer lästips från Gardenize

Alla bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.