Rabatt på skuggig norrsida

Norrsidor är ofta en utmaning när det kommer till att anlägga vackra rabatter och planteringar. Om jorden dessutom är full av lera och får begränsat med fukt, ja det gör ju inte saken bättre direkt. I detta inlägg beskriver jag hur jag har omvandlat min rabatt på norra sidan av huset, som var full av hallonsnår och ogräs till en grön stolthet.

Skuggig norrsida
Före
Skuggig norrsida
Efter

Norrsidan

Sen gammalt har vi en ”rabatt” på norra sidan av vårt hus. En sorgligt försakad del av tomten, som under flera års tid fått leva sitt eget liv utan tillstymmelse till kärlek eller omsorg. Att norra sidan av huset vetter mot ett högt berg, och väldigt få personer någonsin går förbi där har ju inte gjort saken bättre. Men ibland behöver man för sin egen skull snygga till saker och ting, även om ingen någonsin kommer att uppmärksamma eller än mindre uppskatta det.

Så var läget med ”Norrsidan”.

Havsbotten och hallonsnår

Utgångsläget för vår tomt är att den under vikingatiden låg under vatten. Så jorden består av kompakt, tät, kall och ogenomtränglig lera. Och ”rabatten” som vetter utmed norra sidan av huset, får under sommaren begränsat med regn (det regnar alltid från sydväst hos oss) vilket gör jorden till en trygg och stabil markklump, men ogästvänlig för de flesta växter som trivs i skugga.

Den växt som frivilligt bosatt sig här är hallon. Vildhallon. I täta, taggiga snår som kväver den mesta växtlighet i övrigt. Och visst, jag älskar hallon, men de får bo på rätt ställe.

Foto: Jenny Rydebrink

Operation – Fixa norrsidan

Så för att komma tillrätta med denna växtplats var det bara till att börja i ena änden och jobba på i flera steg.

 1. Steg 1 – rensa

Till att börja med fick jag ta tag i ogräset att rensa bort allt som inte hörde hemma där. Hallonbuskarna, björnbären och annat spretigt ogräs fick klippas ner och grävas upp. De enda växterna som fick vara kvar var två rhododendron som flyttat dit i samband med att vi byggt en altan för länge sen, och de då stod i vägen. De två buskarna hade länge sett ledsna ut och knappt blommat de senaste åren.

2. Steg 2 – jordförbättra

Nästa steg var att luckra upp och förbättra jorden så att andra växter skulle trivas. Jordförbättra gjorde jag genom att gräva bort så mycket lera som möjligt, fylla på med flera säckar löv som grannen krattat ihop samt toppa med jord och kogödsel som jag köpt i trädgårdshandeln.

3. Steg 3 –  välja växter

Att välja växter är alltid en utmaning, och i detta fall så har valet av växter blivit en blandning av noga utvalda växter, kombinerat med växter som jag haft på andra stället och som av olika anledning behövt en ny växtplats. Nya växtplatser kan ha behövts tex för växter som stått i en kruka under säsongen eller som haft dåliga förutsättningar där de varit placerade och som kan tänkas trivas bättre här, vissa har gjort det andra inte.

För de mer genomtänkta växtvalen har jag tagit inspiration från Ann på Shape-It-Greens lista med 9 växter för skuggiga lägen, som du kan hitta här.

Växter jag har nu

En växtplats och rabatt är under ständig förändring. Växter blir för stora och behöver gallras bort, andra trivs inte och behöver planteras om eller dör. Just nu har jag ett tiotal olika växter som verkar uppskatta läget och faktiskt blommar och utvecklas.

Vill du se hur de ser ut, så gå in och kika på mitt konto i Gardenize.

Här är en lista på växterna:

 • Allium. ’Purple sensation’
 • Alunrot, i olika färger
 • Astillbe, Youngie
 • Dvärghäxört
 • Funkia
 • Förgätmigej, ’Jack Frorst’
 • Hasselört
 • Hortensior, olika sorter som planterats om från krukor
 • Lammöron
 • Ljung, vårljung
 • Murklocka
 • Näva
 • Spetsmössa
 • Japansk blodlönn,  ’Bloodgold’
Foto: Jenny Rydebrink

Dvärghäxört

Foto: Jenny Rydebrink

Rhododendron

Kaukasisk Förgätmigej ' Jack Frost'

Kaukasisk förgätmigej

’Jack Frost’

Foto: Jenny Rydebrink

Funchia

Agastache, Blue fortune

Tips på perenner

Perenner är fleråriga växter som vissnar ner på hösten och kommer åter på våren. Det finns massor med olika perenner, och det kan vara svårt att välja. Vi på Gardenize har valt ut tre av våra favoritperenner och listat dem. Du hittar alla i detta inlägg.

Dokumentera i Gardenize

När man lagt tid, pengar och energi på en vacker rabatt så är det mycket värdefullt att även komma ihåg vilka växter det var som man planterade. Därför är det smart att notera alla växter, med bild och anteckningar. Jag brukar ta bild på såväl plantan, som etiketten och var jag planterade växten. All information är dessutom bra att spara på ett och samma ställe och det är där Gardenize kommer in. Om du dokumenterar allt i din trädgård kommer du tacka dig själv i framtiden, det kan jag lova!

/Jenny

Garden App Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.