Låt kronärtskockan gå i blom

För tredje året i rad har samma planta av kronärtskocka producerat en mix av stora och små skockor. Jag kan ju inte skryta med att skörden är överväldigande, men i år blev det 3-4 stycken som vi kokade och åt som kvällsmat med smör och salt – mums!

Foto: Jenny Rydebrink

Kronärtskocka är egentligen inte flerårig i Sverige, utan man får så nya plantor varje år. Eftersom plantorna dessutom tar väldigt mycket plats, har jag valt bort dem de senaste 2 åren, förutom en planta som har valt att överleva år efter år.

Plantan är av sorten ’Vert de Provence’ och såddes i februari 2018, och är alltså nu inne på sin tredje säsong. Den växer i västra Göteborg som är zon 2 och där vintrarna de senaste åren har varit milda, utan nämnvärt med snö eller kyla. Dessutom växer plantan i en upphöjd bädd, och jag har täckt över den med halm och löv på vintern vilket nog har hjälpt till att hålla värmen och fått plantan att överleva.

Från en planta blir det inte mycket mat, men växten är vacker att se på med sina maffiga, silvergröna blad som är lite ludna och taggiga. Liksom både inbjudande och avskräckande på samma gång. Har man gott om plats i trädgården kan man gärna unna sig en maffig rabatt med just kronärtskockor som fond i bakgrunden. Och varför inte låta knopparna vara kvar och gå i blom? De får en häftig och lite ovanlig lila färg, och får i alla fall mig att tänka på punkare från 80-talet.

Vill du läsa mer om att odla egen kronärtskocka kan du göra det här.

Foto: Jenny Rydebrink
GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Mer lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.