Använd höstlöv på 5 olika sätt

Allt eftersom hösten kryper närmare så skiftar trädens färger från sina djupa gröna toner till en kavalkad av färger i guld, orange och vinrött. Det är en härlig tid att njuta av naturen och den kyliga luften under långa promenader och passa på och njut, rätt som det är har löven fallit och ligger i driver på gräsmattan, trädgårdsgångarna och på uteplatsen.
Då gäller det att ta till vara på resursen som det innebär och utnyttja höstens löv på bästa sätt. I detta inlägg ger vi tips på vad du kan göra.
/Jenny

Att göra i trädgården i oktober

Gör egen jord i en pallkrage

November

Förbättra strukturen i jorden

5 sätt att använda höstlöv

1. Förbättra strukturen i jorden

Nästan all jord blir bättre av att du tillför organiskt material som löv och gräsklipp. På hösten är det därför perfekt tillfälle att ta tillvara på alla löv som faller och bland ner i jorden. Det kan du göra i såväl rabatter som i olika ytor som skall odlas senare. Löven blir mat till maskarna som i sin tur omvandlar materialet till näring som växterna vill ha. När jag har tillgång till höstlöv så brukar jag prioritera att vända ner dem i tung och kompakt jord som t.ex. innehåller mycket lera eller i jord som är väldränerad på grund av mycket sand och grus.

 

2. Täckmaterial i rabatter och odlingar

Det är inte alltid det går att gräva ner löven i jorden, utan det kanske passar bättre att täcka marken. På hösten kan du t.ex. göra det när du har planterat vitlök. Då blir löven ett täcke som kan brytas ner under efterhand och ger näring till vitlökarna. Tänk dock på att du kanske måste lyfta eller ta bort löven på våren om de har blivit för kompakta, annars kan det bli svårt för de små växterna att tränga igenom.

 

3. Göra ny jord –  lövkompost

Vill du göra egen jord så är höstlöv en utmärkt start. Jag brukar t.ex. använda en tom pallkrage, som jag fyller med löv, jord från sommarens krukor, små kvistar och grenar samt annat material som jag har tillgång till. Sen får detta ligga och gotta sig under vintern, och på våren, när hela härligheten har sjunkit ihop och förmultnat något så blandar jag i lite kompost (för extra näring) och toppar med lite vanlig planteringsjord. Sen är det bara att plantera eller så det du önskar!

 

4. Skydda känsliga växter

Många växter behöver skyddas mot frost och kyla under vintern, och då är höstens löv en ovärderlig tillgång. Det enda du behöver göra är att kratta ihop dina lövhögar och lägga löven försiktigt kring rötterna och stammarna vid växterna som du vill skydda.

Exempel på växter som behöver denna form av omsorg är bland annat rosor, perenner som normalt lever i varmare växtzoner och klematis.

Om du har ett blåsigt läge, kan du behöva lägga något över löven, så att de inte blåser bort. Det kan t.ex. vara en tegelpanna, sten eller en växtduk, som du sedan plockar bort till våren.

 

5. Ömtåliga växter i kruka

Om du har stora växter i kruka, som  är känsliga för frosten och tjäle, så kan man faktiskt använda löv även här. Gör som så att du tar en stor sopsäck, eller ännu hellre en jutesäck om du har, där du börjar med att lägga lite löv i botten. Sen ställer du ner växten med kruka och allt, och fyller sen säcken med löv. Fyll rejält, så att det når ända upp över krukans kant och lite till. Sen snörper du om säcken och lite försiktigt så att löven hålls på plats. Nu har du skapat en naturlig isolering och skydd för vintern.

Löv på gräsmattan?

En vanlig syn på hösten är att gräsmattan fylls med härligt gula och krispiga löv som yr omkring och lägger sig i högar. Viktigt att tänka på då är att inte låta löven ligga kvar, och bilda tjocka, tunga kakor när regnet kommer. Då kan det lätt bli så att löven kväver gräset som växer under och det blir geggigt och halt att gå på gräsmattan.

För att komma tillrätta med detta kan du antingen kratta ihop löven, och ta tillvara på dem enligt något av sätten ovan. Eller, om det inte är så mycket löv, ta ett varv med gräsklipparen och på så sätt hacka sönder och finfördela materialet så att det faller ner mellan grässtråna och blir till fin näring för gräset. Denna metod funkar bäst om det inte är så mycket eller så stora löv, och om du gör det innan det har hunnit regna, så att bladen fortfarande är torra och lätt smular sönder sig.

Att göra trädgården i oktober
Att göra i trädågrden i oktober

Hösttips  för trädgården

Vill du ha fler tips om vad som är bra att göra i trädgården på hösten, så kan du läsa i vårt trädgårdskalender för september och oktober.

Dokumentera i Gardenize

När du har använt dina löv, så kan du dokumentera i Gardenize vad du gjorde med dem. Det kan t.ex. vara lätt att glömma vilken växtplats som fick löv inblandade eller vilken växt man skall komma ihåg att täcka. Lägg gärna in en påminnelse i i händelsefunktionen och notera vilka växter som skall täckas och vilka platser de finns på.

/Jenny

Garden App Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.