Att göra i trädgården i juni

Juni är nog den vackraste av alla månader. Den andas hopp och förväntan och vi väntar med spänning på att se hur trädgården ska utvecklas i år. Har du satt tomatplantorna för tätt i år igen? – Svar Ja? Kommer rådjuren äta upp tomatblasten och kommer du lyckas hålla krukorna med sommarblommor vid liv även under semestern? Det återstår att se. Det finns i alla fall mycket att pyssla med i trädgården i juni och här är en lista på saker som kan vara bra att komma ihåg.

Gardening may. may in the garden

Trädgårdstips för juni

1. Så sallat

Så lite varje vecka för att få fräscha blad under lång tid. Om du sår allt på en gång är det risk att en del av grönsakerna hinner vissna och bli ledsna när du vill ha dem. Sallat är ju dessutom jättelätt att så, och du kan med fördel använda plastbyttor från mataffären som det tex legat frukt i, och fylla med jord och några fröer.

2. Gödsla i krukor och bäddar

Just krukorna har ju begränsad tillgång till näring från jorden runt omkring så brukar fokusera min gödsling på dessa. Oftast använder jag flytande näring som jag blandar i vattnet när jag vattnar. Jag har även gjort söndagar till ”gödslingsdag” för att ha ett enkelt kom-i-håg.

3. Jaga skadedjur och insekter

Hitta och gör dig av med sniglar och kållarver. Men var rädd om nyckelpigorna, de äter upp bladlössen och andra småkryp som kan skada dina växter.
Om du har rådjur och harar i faggorna så kan det vara värt att hägna in och skydda odlingar och nyplanterade träd med staket och nät.
De amerikanska blåbärsbuskarna brukar jag skydda med nät så att inte fåglarna knaprar åt sig godsakerna innan vi själva hinner.

4. Samla material och täck

Om du krattar ihop gräsklipp, lägg det gärna som täckmaterial i odlingsland, runt häckar eller under bärbuskar. Gräsklippet innehåller massor med näring, gör att fukten stannar i jorden samt håller ogräset stånget.

5. Knipsa bort vissna blommor

Det är ett enkelt och billigt sätt att hålla igång blomningen länge. Själv kan jag inte gå förbi en kruka med penséer utan att frisera lite :-). Även blommande buskar gynnas av att man klipper bort blommorna innan de bildar frön. Detta gäller tex syrén, och du kan läsa mer om det här.

6. Vattna

På många ställen i landet så blir det förbud mot att använda kommunalt vatten till att vattna i trädgården under sommaren. Då är det bra att planera och tänka lite smart. Genom att samla, spara och återanvända vattnet. Här har vi samlat tips på hur du kan göra.

Dokumentera i Gardenize

I juni är det ofta full fart i trädgården, och man gör många olika sysslor varje dag. Jag som nästan alltid har mobilen med mig, brukar ta upp den och ta en snabb bild över det jag gjort där och då. Ibland till och med en liten bildserie, som visar vad jag gjort i flera steg. När jag sen kommer in, och sätter mig i lugn och ro, öppnar jag Gardenize, antingen på datorn eller i mobilen och skapar nya händelser. Jag lägger in bilden och namnger aktiviteten.

Jag försöker att bli bättre på att dokumentera även det som jag inte lyckas med. Som när jag fått skadedjur på kålen, vaxbönorna som inte grodde eller gula fläckar på mina paprikor. På så sätt så lär jag mig och kommer ihåg även det som funkat mindre bra. Jag har tex skapat Aktivitetstyper  som ”Näringsbrist”, ”Skadedjur” eller helt enkelt ”Fail!”. Fail använder jag när det inte blev som jag tänkt mig, som att fröna inte grodde, om jag glömde vattna mina krukor eller om jag köpt jord som innehöll mer ogräs än näring.

Näringsbrist på paprika
Marconi Rosso, pepper
Skadedjur på bigarrå
Att göra i juni
Dokumentera dina Fail!
Trädgården i juni

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.