Att göra i trädgården i maj

I maj så drar trädgårdssäsongen igång med full kraft. Lusten att vara ute är stor, vårblommande träd och buskar visar sig från sin bästa sida och fågelsången ljuder som den vackraste musik. I trädgården i maj månad kan man välja och vraka mellan vad man skall sysselsätta sig med, låt oss ta vara på denna möjlighet och låta våra trädgårdar blomstra i all sin prakt under den kommande sommaren. Här ger vi några tips och förslag på aktiviteter som är bra att beta av!

My plants

Trädgårdstips för maj

Rabatterna

I rabatterna börja perennerna spira, och det är roligt att rensa och göra fint.

  • Rensa bort ogräs, passa på när ogräset är smått och jorden fuktig.
  • Gödsla med tex kogödsel
  • Klipp bort bort det som är visset från förra året.
  • Klipp bort döda grenar och vissna blommor från rosorna, bästa tiden sägs vara när björkarna fått ”musöron”.
  • Plantera nya perenner eller sommarblommor om det har blivit luckor i rabatten.

Design och planering av ny rabatt

Behöver du hjälp med att planera en ny rabatt eller trädgård? Prova tjänsten ”Design på Distans” som Ann på Shape IT Green erbjuder. Ett smart, prisvärt och säkert sätt att få till en genomtänkt och välplanerad rabatt.

Du läser mer om Design på Distans här.

Kaukasisk Förgätmigej ' Jack Frost'
Foto: Jenny Rydebrink

Ta hand om lökväxterna

Vårblommande lökväxter som påskliljor, tulpaner kan man titta till lite extra. Tex kan man passa på att gödsla med benmjöl för att stärka lökarna inför nästa säsong.

Jag brukar även klippa bort blommorna på påskliljorna, men låta bladen vara kvar och vissna ner. Då går kraften och näringen från bladen tillbaka ner i löken och stärker den. Tycker man att de ser spretiga och fula ut, kan man binda ihop dem i små knippen tills de vissnar ner.

Mossflox

Köksträdgården i maj

Färskpotatis

Nu är det hög tid att sätta potatis om du inte har gjort det redan. Du vet väl att du kan sätta potatis även i krukor och ställa på en uteplats eller balkong?

Örtagården

Gräslök är en tidig och perenn ört som är utmärkt att ha mycket av i trädgården. Jag har redan klippt en massa till frukostmackan och kommer snart klippa ner en stor bunt, hacka och lägga in i frysen. När gräslöken börjar blomma så blir själva blomstjälkarna lite hårda och inte så goda. Men vet du att du kan äta blommorna? De ger en vacker färgklick till en sallad, eller så smörsteker du dem, kryddar med lite salt och serverar som tillbehör till grillat eller en omelett.

Gillar du basilika? Det är en perfekt krydda att odla i en liten kruka i köksfönstret, i växthuset eller altanen. Så några frön i en kruka med jord, vattna och ställ i fönstret.

Om du köper basilika i kruka i mataffären så prova att plantera om den i en större kruka med mer jord, gödsla och vattna. Har du tur kommer det nya fräscha blad att plocka efter hand.

Sallad

Så gärna mer sallad efter hand. Håll utkik efter sniglarna som börjar vakna till liv och gärna knaprar i sig av salladen. Om du råkar ut för det, så prova att så i krukor och flytta runt dessa till ett ställe dit sniglarna inte hittar.

Vitlök

Satte du vitlök i höstas? Då är det viktigt att komma ihåg att gödsla dem nu på våren så att du får stora fina lökar. Du kan även skörda enstaka färska lökar eller norpa ett och annat blad som du kan hacka ner och lägga på en macka eller i en sallad. Eller varför inte en omelett? Den stora skörden av vitlök gör du på sensommaren, när blasten har vissnat ner och lökarna inte växer mer. Du kan läsa mer om att odla vitlök här.

Grow potatoes in pots
Egenodlat
Basil
Odla egen vitlök

Grönsaker

Många grönsaker går bra att så i maj, tex gurka, morot, rödbetor, zuccini, ärtor. Läs på förpackningarna och frossa bland godsakerna. Själv skall jag prova majs, och det skall bli spännande att se hur det går.

Sommarblommor

I butikerna så finns det nu massor med härliga sommarblommor att frossa bland. Passa på att köpa några och fyll i krukor eller om du har luckor i rabatten. Då får du härligt liv i din närhet och hjälper även bin, fjärilar och insekter!

Blå violer

Gräsmattan

Gräsmattan behöver nu börja klippas, i alla fall i södra delarna av landet. Vill du ha en grön och tålig gräsmatta så är det även bra att gödsla med ett miljövänligt gödsel, det hjälper även till att tränga bort ogräs och mossa.

Om du har blommor i gräsmattan och klipper för hand (inte robot) så lämna gärna små öar med blommor, som lockar till sig bin och insekter. Det tycker i alla fall jag är ett trevlig inslag i gräsmattan, men jag vet att meningarna går isär och man får göra precis som man vill, så det så!

Har du sått nytt gräs eller anlagt en ny gräsmatta så kom i håg att vattna om det inte regnar. Nysådda fröer är känsliga för att torka ut.

Gräsmatta som behöver gödslas
Gräsklippare-1-scaled-e1584708532225-300x300

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP.

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen. Gardenize basfunktioner är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare. Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.