Plantera Dahlia

Dahlian är enormt generös med sin blomning från mitten av sommaren fram till de första frostnätterna på hösten. För att få en så tidig blomning som möjligt är det bra att förodla dahliaknölar inomhus, med början ca 4 veckor innan frostrisken är helt förbi på platsen du bor, för att sedan plantera dahlian utomhus. Här ger vi dig några enkla tips för hur du gör för att lyckas med att plantera dahlia för en lång härlig blomning.

Dahlia sommarblomsprakt

Bästa tipsen när du planterar dahlia

Det finns flera olika sätt att plantera dahlior på, en del blötlägger dem innan plantering, andra inte. En del driver upp dem i kruka och en del planterar direkt på växtplatsen. En del toppar dem för bättre förgrening andra inte. Hur som helst, här har vi samlat våra 6 bästa tips när det kommer till att plantera dahlior.

6 tips när du skall plantera dahlia

Det går bra att plantera dahlia direkt på växtplatsen utomhus men frostrisken måste vara helt förbi. Genom att istället förodla inomhus så kommer blomningen igång ca en månad tidigare. Med dessa steg kan du säkerställa en framgångsrik och tidig blomning för dina dahlior. Så här gör du när du skall plantera dina dahlior:

Dahlia Fairway Spur

1. Ta fram dina dahliaknölar i god tid.

Ca. 4 veckor innan frostrisken är helt förbi på våren, ta fram dina förvarade eller inköpta dahliaknölar. Klipp bort alla delar som är mögliga eller känns mjuka och svampiga. Har du en stor knöl kan du dela den, läs om hur du delar här.

2. Plantera dahliaknölen.

Leta fram en lagom stor kruka i förhållande till knölen. Lägg lite planteringsjord i botten och lägg ner knölen. Fyll på med planteringsjord runt knölen, dunka krukan lite lätt mot underlaget så att jorden om sluter alla delar av knölen och fyll på med mer jord. Låt toppen av knölen eller den gamla stjälken stick upp ovanför jorden. De uppsvällda rotdelarna ska vara nedåt i krukan. Vattna inte! Ställ krukorna svalt eller i rumstemperatur. Än så länge är ljuset inte så viktigt.

3. Vattna försiktigt.

När det börjar dyka upp skott, börja lite vattna försiktigt. Nu har de uppsvällda rotdelarna börjat utveckla sugrötter som kan tillgodogöra sig vattnet. Dessförinnan är risken stor att knölarna ruttnar om det blir för blött.
Ställ nu krukorna ljust och svalt men helt utan risk för frost. Då blir plantorna knubbiga och fina.

4. Plantera ut dahlia.

När frostrisken är helt över, plantera ut i väl gödslad jord i kruka eller rabatt. Dahlian vill ha mycket ljus, näring och en lucker och fin jord.

5. Toppa dahlia-skotten.

När skotten är ca. 15 cm höga kan du toppa dem precis ovanför ett bladpar. Då förgrenar sig dahlian och du kommer få fler blommor, men den första blomningen försenas något. Ett sätt kan vara är att toppa hälften av skotten och låta resten vara.

6. Använd dahlia-skotten som sticklingar.

De toppade skotten kan du använda dahlian som toppsticklingar för att föröka dahlian. Sticka ner i en kruka med planteringsjord blandat med perlit. Täck med en huv eller plastpåse med lufthål för ett minska avdunstning från bladen. Det går bra att sätta flera sticklingar i samma kruka. Ställ ljust och håll koll så att jorden helatiden är fuktig. När du ser att nya blad utvecklas på sticklingen, ta upp den försiktigt så att de nya rötterna inte går av. Plantera i en kruka med planteringsjord.

Så här planterar du dina dahliaknölar:

plantera dahlia steg 1 klipp bort gamla rötter

Klipp bort gamla torra rötter och knölar som känns svampiga

plantera dahlia steg 2 flyll kruka med jord och lägg ner dahlian

Fyll på med jord i botten på krukan och placera knölen

plantera dahlia steg 3 fyll på med jord och sätt etikett

Fyll på med mer jord och sätt dit en etikett med sortnamn

Plantera ut när frostrisken är förbi

Lyckas med dina Dahlior med hjälp av en digital trädgård!

Maximera skönheten hos dina dahlia-blommor genom att få anpassade tips för platsval, jord, bevattning och skötsel. Få steg-för-steg-anvisningar, skadedjursvarningar och påminnelser för en frodig trädgård, direkt i din hand. Utforska odlingens konst med expertråd – din gröna oas väntar på att blomstra!

Så här har Gardenize hjälpt dahlia-älskare att få en vackrare rabatt:

”I Gardenize-appen satt jag i vintras och lade upp tilltänkta dahlior för att få överblick över färg, höjd och sort. Vid planteringen var det så mycket enklare att veta vart jag skulle plantera vilken sort. nu skriver jag också anteckningar så att jag ska komma ihåg till nästa år vad som blev bra och vad som ska göras annorlunda. Tack för en grymt bra tjänst.”

Av @frolingstradgard, med 270 dahlior i 34 meter rabatt.

Läs mer om dahlia:

Gardenize garden journal

Gardenize trädgårdsdagbok

Gardenize fungerar både på webben och som app i din mobil. Skapa ett konto och ladda ner Gardenize till iPhone eller Android så har du alltid din trädgårdsinformation lätt tillgänglig – var du än befinner dig! Spara alla noteringar och foton om dina växter, växtplatser och trädgårdsaktiviteter på ett och samma ställe och få full koll på din trädgård.

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.