Att göra i trädgården i april

Gardenize tjänster för företag

Solens strålar värmer och trädgårdslusten kommer åter

Visst är det härligt när man får plocka fram arbetsbyxorna, leta reda på arbetshandskarna och inventera förrådet av jord, krukor och fröer? I april kanske tomatplantorna står och tittar bedjande och ber att få bli omplanterade, några små vingliga salladsblad (inte värda att kalla plantor än) funderar nog på vad som händer, medan spenaten i växthuset växer kraftigt och stolt och plockas till lunch nästan varje dag. Det gäller att sätta igång och ta tag i allt, och det innan ogräset tar över! Förutom att så och plantera om, finns det ju mycket annat man kan ägna sig åt i trädgården så här års. Här är tips på vad du kan göra i trädgården på våren.

Vattna, gödsla och tvätta!

 1. Vattna! Om det inte har regnat och solen ligger på, så är det viktigt att komma ihåg att vattna vintergröna växter. Tex bambu, lagerhägg, barrträd och rhododendron.
 2. Gödsla prydnadsbuskar, bärbuskar och rabatter. Ett tips är att använda kogödsel till det.
 3. Plocka fram gräsklipparen och kontrollera att den fungerar – behöver den kanske servas? Om man underhåller sina saker så håller de ju längre.
 4. Gödsla gräsmattan om du vill ha den grön och tålig, gärna med miljövänligt gödsel och gärna dagen innan regnet kommer, så håll koll på vädret.
 5. Låt bli att gödsla gräsmattan (eller i alla fall en del av den). Att lämna en del av gräsmattan som klipps mer sällan, inte får gödsel och där jorden med tiden är tänkt att utarmas kan ge ett fint område för dina trädgårdshjälpare. Du gynnar då ängsblommor som naturligt trivs i kargare jord och som blir mat åt humlor, bin och fjärilar.
 6. Tvätta växthuset. Det bildas lätt alger i skarvarna på växthuset, och då är det bra att tvätta bort det innan man fyller med växter. Ljummet vatten med lite vanligt diskmedel i, en tvättsvamp och diskborste brukar funka bra. Glöm inte att skölja med vattenslang efteråt.
Gödsla gräsmattan
Gödsla gräsmattan
Tvätta växthuset
Tvätta växthus
Vattna vintergröna växter
Bambu

Fixa med växter, rabatter och odlingar

 1. Rensa ogräs som sticker upp nu när jorden är fuktig och lätt att jobba med.
 2. Gödsla kring vårlökarna när de tittar fram, det hjälper dem samla kraft inför nästa säsong.
 3. Skydda vårblommor från skadedjur. Det finns olika sätt att hålla rådjur, harar och andra hungriga djur på avstånd. Antingen med medel som man köper i affären, fårull sägs hjälpa till viss del, eller staket… Du kan också välja att plantera tulpaner i krukor, och ställa dem på altanen dit rådjuren inte går.
 4. Krafsa bort löv och annat som du använt för att skydda dina känsliga växter. Lägg löven i komposten eller gräv ner i en odlingslåda.
 5. Ställ en svart spann över rabarberna! Precis när du ser att rabarberna börjar titta fram, så kan du ställa en spann över dem, och om en vecka eller två så kan du skörda späda, fina rabarber – glasrabarber brukar de kallas. Lägg gärna en sten eller något annat tungt på så att spannen inte blåser bort.
 6. Förgro potatis. Man kan förgro på lite olika sätt, t.ex genom att lägga sättpotatis i äggkartonger och ställ fram i ett ljust fönster. Spraya med lite vatten emellanåt för att de inte skall torka för mycket. När de börjat få groddar eller till och med blad så sätter du dem i krukor eller direkt i odlingslandet. Man kan även förgro potatisen i lite jord, då får de även rötter och kan växa ännu snabbare när de planteras på riktigt. När man gör det så är det bra att inte sätta dem för tätt eftersom rötterna kan trassla ihop sig och bli svåra att få isär.
 7. Klipp ner de vissna perennerna och släpp fram de nya skotten. Här kan du läsa fler tips om att sköta om perenner.
Rensa ogräs
Att göra i trädgården på våren
Förgro potatis
Att göra i trädgården på våren
Glasrabarber
Dokumentera trädgård

Pynta

 1. Om du har buskar eller träd som blommar på våren brukar det funka att ta in några kvistar och sätta i vatten. På så sätt så kan den härliga vårblomningen flytta in. Du kan t.ex ta in forsythia och körsbär.
 2. Några färgglada pensér i en kruka på trappan livar alltid upp. Gärna i kombination med några påskliljor. När påskliljorna blommat ut, kan du  plantera lökarna i lämplig rabatt eller ett hörn av trädgården som behöver livas upp.
Vårblommor
Pynta våren
Blommande kvistar
Vårblommande buskar

3 SAKER ATT GÖRA I DIN DIGITALA TRÄDGÅRD I JUST NU!

1. Testa vår nya funktion att arkivera dina växter! Har du växter i din digitala trädgård som kanske inte lever längre, se till att gå igenom och arkivera dem så finns informationen kvar om du behöver historiken senare.

2. Fortsätt fota och markera var dina vårblommor växer. När de vissnar senare på säsongen är de svåra att se och kan av misstag rensas eller grävas bort.

3. Beskär du rosorna i vår? Ta bild och anteckna i Gardenize så du spar historiken och kan följa upp resultatet när rosorna blommar. Ska du göra något annorlunda nästa år? Skriv upp det i appen!

NOTERA VAD DU GÖR I GARDENIZE

I Gardenize kan du notera allt du gör i trädgården. Genom att skapa nya händelser, ange olika aktivitetstyper och lägga till bilder kan du sen enkelt gå tillbaka och följa upp vad du har gjort och när det var. Om du inte gör alla sysslor idag kan du skapa händelser för framtiden och lägga till en påminnelse för att komma ihåg. Du lägger även in påminnelserna i händelsefunktionen.

SAMLA VÅRTECKEN

Ett annat tips är att samla på vårtecken, och dokumentera dem i Gardenize. Skapa en aktivitetstyp som heter vårtecken, och lägg in bilder efterhand som du gör nya upptäckter. Då kan du nästa år gå tillbaka och jämföra hur våren utvecklas olika år.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP.

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen. Gardenize basfunktioner är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare. Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.