Dags för gräsmattan – eller blomsterängen!

Våra bästa tips för att får en grön gräsmattan eller en blommande sommaräng.

En gräsmatta är av stort värde i de flesta trädgårdar. Det är plats för lek och spel, barn och husdjur. Här kan man duka upp för sommarens alla fester och njuta av en kopp kaffe när de första solstrålarna strilar från himlen. Att gå barfota i morgondaggen är livskvalitet på högsta nivå om du frågar mig.

Men det är även mycket värt att låta en del av gräsmattan omvandlas till äng om man har möjlighet. Då gör man plats åt blommor och insekter och bidrar till naturens mångfald.

zoritsa-valova-iPT1sdqYTr4-unsplash

Vårtips för gräsmatta och äng

Hos oss är gräsmattan till största delen en stor plan yta, där man kan sparka boll och sätta upp tältet på midsommarafton.

Men vi har även delar av gräsmattan som är backig och ojämn. Här får olika blommor lov att ta plats och breda ut sig. Det är inte så mycket jord och berget går upp i kanterna, så på sommaren så torkar gräset ofta ut och blir brunt, men det gör inget eftersom det blir grön igen så snart regnet kommer. Det är detta som är min egen äng!

Vi sköter dessa olika ”gräsmattor” på lite olika sätt och här får du några tips som du kan ta med dig.

5 tips för grön gräsmatta

 1. Gödsla med miljövänligt gräsmattegödsel. Gärna tidigt på året innan ogräset och mossan hinner ta fart. Håll koll på väderleksrapporten och gödsla någon dag innan de skall regna.
 2. Har du mycket ogräs i gräsmattan, leta efter gödning som motverkar det. Det finns miljövänliga alternativ som stärker gräset och konkurrerar ut ogräset.
 3. Har du mycket ogräs eller ogräs med djupa rötter så kan det vara nödvändigt att ta bort det. Det finns både verktyg och medel att ta till, men jag förespråkar trots allt att ta bort manuellt, eller helt enkelt låta det vara – vad gör det att det växter en och annan maskros i gräsmattan? Klipper man gräset innan blommorna fröar av sig så begränsas spridningen.
 4. Innan du klipper gräset kan du behöva kratta bort löv och grenar och när du sen klipper första gången på säsongen, så ställ in klipparen på högsta läget. Sen kan du sänka det successivt, men klipp aldrig mer än en tredje del av gräsets höjd.
 5. Stödså, har du kala fläckar i gräsmattan så passa på att strö ut lite jord och strössla med gräsfrön. Täck med ytterligare jord, så att inte fåglarna knaprar i sig fröna, och trampa till jorden så att den packar sig. Vattna försiktigt och kom ihåg att fortsätt vattna tills gräset har etablerat sig.
Kratta på gräsmatta
Husqvarna gräsklippare

5 tips för äng

Att ha en äng ger så mycket glädje i form av färg och insekter som surrar. Man kan göra det väldigt komplicerat eller så gör man det ganska enkelt genom att omvandla en del av gräsmattan till just äng. Här är fem tips från mig som omvandlar gräsmattan till en blomsteräng.

 1. Låt bli gödslingen. En äng vill ha mager jord utan för mycket näring. Så här sparar du både tid och pengar.
 2. Klipp sällan eller aldrig. En äng behöver i princip inte klippas. I slutet av sommaren, när blommorna fröat av sig, kan man slå växtligheten och sen kratta bort den.
 3. Strö ut ängsfrön. Det finns särskilda fröblandningar att köpa. Eller så tar man lite överblivna blomsterfrön och strör ut och hoppas på det bästa.
 4. Om du har en befintlig gräsmatta som du vill omvandla till äng, så kan gräset behöva tas bort och ersättas med sand eller grus som gör marken magrare.
 5. Värt att tänka på att högre växtlighet, som på en äng, drar till sig fästingar. Och om det finns fästingar med TBE i ditt närområde, se till att vaccinera dig och skydda dina husdjur på lämpligt sätt! Är du osäker på om det finns TBE där du bor, så kan du hitta mer information här.
Anlägg en äng

Dokumentera i Gardenize

Om du gödslar gräsmattan, är det bra att notera det i Gardenize. Ta gärna en bild av förpackningen till gödslet du använder, så du kommer ihåg vilket sort det var. Det kan vara bra att veta om resultatet blir särskilt bra eller om det tvärtom visade sig bli fel av någon anledning.

Jag har en aktivitetstyp i Gardenize som heter ”Gödslat” och som jag använder. Så jag skapar en Ny händelse, med aktivitetstyp ”Gödslat”, växten ”Gräs” och platsen ”Gräsmattan”. Till det lägger jag en bild på gödslet som använts. På så sätt har jag skapat en enkel minnesanteckning över när och med vad som gräsmattan gödslades.

/Jenny

Garden App Gardenize
plants card view

Fördelar, Gardenize plus:

 • Lagra så många bilder du vill. Du kan tex följa dina odlingar från frö till skörd, i en bildserie.
 • Rita på bilderna, så du kan markera var du planterade respektive växt.
 • Använd Gardenize på datorn, där du lättare kan göra längre anteckningar och se dina bilder i större format.

Vill du testa Gardenize plus?

Bästa sättet att göra det är att logga in på ditt konto via datorn och teckna dig för ett ett-årsabonnemang. Det gör du här:

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.