Att göra i trädgården i mars

I mars så upplever vi ofta alla olika väder, mer eller mindre på en gång. Det kan göra trädgårdsarbetet utmanande då det ena stunden kan vara soligt och vindstilla och nästa dag är det snöstorm som piskar från alla håll. Då gäller det att ta tillvara på tillfällena som ges att koppla av med lite trädgårdspyssel, antingen ute eller inne. Här har vi samlat våra trädgårdstips för mars, plocka fram inlägget när det passar dig och din odlingszon och väder.

Pynta våren

Trädgårdstips för mars

Rabatterna

När vårsolen börjar titta fram och eventuell snö har smällt så kan det vara härligt att börja pyssla i rabatterna. I södra delarna av landet så kan det vara läge att:

  • Klippa ner fjolårets perenner
  • Plantera nya perenner buskar och träd
  • Vattna vintergröna växter
  • Skydda vårlökarna mot hungriga rådjur, harar med mera
  • Skydda mot frost, tänk på att vädret kan svänga mycket så här års så håll koll på väderleksrapporten.
Foto: Jenny Rydebrink

Köksträdgården

Färskpotatis

Till köksträdgården kan det vara läge att börja planera för sättpotatis. Ett roligt tips är att välja en tidig potatissort (tex Swift) och plantera några stycken i krukor som du placerar i ett soligt och skyddat läge. Då kan du få egen färskpotatis till Valborg!

När butikerna börjar sälja sättpotatis, så är det bra att passa på att köpa fina exemplar och roliga sorter innan de tar slut i butik. Väl hemma så lägg dem på förgroning, i tex äggkartonger. När du vill få dem att börja utvecklas så placera äggkartongerna ljust och fukta potatisarna med sprayflaska då och då. Kom ihåg att noter i Gardenize vilka sorter du har, och dubbelkolla var du hade dem förra året och placerade dem på ny plats denna säsong.

Örtagården

Har du gräslök så kan den börja växa så här års, och plocka gärna några strån till frukosten. Perfekt att lägga på en äggmacka på lördagsmorgonen!

Även vitlöken kan ha börjat titta upp den här tiden på året, och då kan man försiktigt skörda ett och annat blad och använda som krydda i en sallad eller kall örtsås. Vardagslyx!

Så gärna örter som basilika, persilja, oregano och salvia.

Sallad

Sallad skall man så ofta! Ett tips är att se till att ha som lördagsrutin, att så en liten sträng med sallatsfrön i en kruka eller odlingslåda. Då kommer du få ny, fräsch sallad efter hand. Sår man all sallad samtidigt, så är risken stor att man inte hinner äta upp den innan den blir gammal och trist.

Att göra i trädgården på våren
Foto: Jenny Rydebrink
Basil for indoor gardening

Så sommarblommor

Nu är det tid att dra igång sådderna på riktigt. Vissa saker kan man börja så utomhus, andra sår man inne i krukor, för att plantera ut senare. Många blommor som senare planteras ut i krukor och rabatter kan sås i mars, tex: Zinnia, Vallmo, petunia och lejongap.

Att göra i mars

Plantera krukor med vackra vårlommor

Passa på att frossa i butikernas utbud av penséer, påskliljor, primulor och andra färgklickar. Plantera i rymliga krukor vid entrén för att skapa ett inbjudande intryck. Om du har rådjur, harar eller andra hungriga djur i närområdet, så kom i håg att placera krukorna så att djuren inte kommer åt dem eller spraya blommorna med något som avskräcker dem tex Tricogarden.

Om du planterar påskliljor eller allium så brukar de anses vara ganska säkra från skadedjur så då behöver du inte behandla med något medel.

Gardenize

Gräsmattan

När tjälen har släppt kan man gödsla gräsmattan. Jag föredrar att använda ett miljövänligt, ekologiskt alternativ som går att sprida med en gödselspridare. Genom att gödsla tidigt på året så stimulerar man att  gräset växer, snarare än mossan och ogräset.

Gödsla gräsmattan

Fortfarande snö, frost och tjäle?

I stora delar av landet ligger det fortfarande snö utanför fönstret och då är det perfekt att i stället passa på att reflektera över hur förra trädgårdssäsongen var och planera kommande säsong. Passa på att logga in på Gardenize på datorn och gå igenom alla växter, och anteckna vad du skall så, plantera, dela eller flytta. Lägg in aktiviteter i framtiden för att komma ihåg att väcka dahliorna eller beskära fuktträden. Om du har en köksträdgård så notera vilka grödor som skall hamna var, så att det blir bra blandning och variation och skall du plantera sommarblommor, så gör en plan för vilka du vill ha i år. Det blir så lätt att man fastnar för det som är snyggt i butiken just när man är där. Men en genomtänkt plan är sannolikheten större att det blir precis som du vill ha det!

Hösterbjudande

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP.

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen. Gardenize basfunktioner är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare. Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app
 

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play
 

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.