Ta egna sticklingar, så här gör du!

Sticklingar är en klon av moderplantan, men hur får man egentligen en stickling? En stickling får du när du till exempel klipper eller skär av en bit av en växt för att rota och därigenom skapa en eller flera nya växter av den första plantan, växtföröka med andra ord. Här har vi samlat våra bästa tips för hur du ska tänka när du tar sticklingar från dina växter!

Svarta Vinbär 'Ben Gairn'

Ta egna sticklingar på olika sätt

Man kan dela upp sticklingar i två olika grupper; de så kallade Vedartade sticklingar – Vintersticklingarna och de Örtartade sticklingarna som också ofta kallas för Sommarsticklingar. Precis som namnen låter, så brukar man klippa eller skära dem under olika årstider och hur man går tillväga kan skilja sig lite åt. En del växter går det enkelt att nypa av en stickling från, t.ex. pelargoner och palettblad.

Vintersticklingar

Om vi börjar med Vintersticklingarna så bör de jämfört med Sommarsticklingarna vara lite längre i storlek. 15-25 centimeter kan vara lagom. Vintersticklingar kan tas av en mängd olika slags buskar och träd och det är den hårda, vedartade delen man använder för att växtföröka.
Tjockleken på en vinterstickling bör vara ca en ”penntjocklek” i diameter. Genom att skära av sticklingen diagonalt över en bladknopp i växtens övre del direkt och rakt av direkt under en bladknopp i sticklingens underkant,  vilka också är växtens tillväxtzoner, kan du hålla rätt på upp och ner. Växten själv tycker är väldigt viktigt att hålla reda på upp och ner för att över huvud taget vilja skicka ut nya rötter.
För att en vinterstickling ska rota sig bäst, sticker man sedan ner den i en kruka med väldränerad jord. Minst hälften men ännu hellre 2/3 av växten ska ner under jord och gärna längs med krukans kant. På så sätt kan du sätta flera vintersticklingar i en och samma kruka. Hela krukan placeras sedan utomhus, gärna under en buske eller på en plats där den inte nås av gassande sol och där den hålls fuktig – Håll koll! Här får den stå, gärna i ett helt år, innan du planterar ut den på din valda plats.
Vintersticklingarna tas i allmänhet under den tid då växten befinner sig i vintervila och nedan finner du en lista över 5 växter du kan ta vintersticklingar av, men det finns många fler växter som går fint att vintersticka som en del kallar det.
Fem vanliga växter att ta vintersticklingar av är:
  • Vinbär
  • Amerikanska blåbär
  • Syrén
  • Forsythia
  • Kornell
Brokbladig kornell

Brokbladig kornell

Ta egna sticklingar

Forsythia

Foto: Jenny Rydebrink

Korallkornell

Sommarsticklingar

Sommarsticklingarna kan också kallas ”Soft cuttings” när man googlar och de är som namnen låter, mjuka växtdelar vilka man oftast tar under sommarhalvåret.
Sommarsticklingarna funkar på samma sätt, ta av eventuella blad som hamnar under jord för precis som vintersticklingarna ska de ner minst till hälften av växtbiten i jorden. Om du sätter dina sommarsticklingar i vatten (vilket också är möjligt med sommarsticklingar) ska vattnet dock hamna precis i nederkant helst av växtdelen för att inte riskera att växtdelen ruttnar. Sommarsticklingar kan också vara mycket kortare än vintersticklingar, 5-15 cm kan vara lagom.
Tre vanliga växter att ta sommarsticklingar av är:
  • Pelargon
  • Palettblad
  • Jätteverbena
trädgården i december
Årets sommarblomma 2019, Palettblad
Årets pelargon

Se hur du gör

Det finns även andra sätt att ta sticklingar på och här nedan ser du flera olika kortfilmer som beskriver olika sätt att ta sticklingar på för olika slags växter:

Jessica tar vintersticklingar

Sommarstickling av pelargon

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.