Odla egna tomater

Näst efter gurkan, är det egenodlade tomater som står högst i kurs hemma hos oss. När jag var liten och hälsade på hemma hos mormor och morfar om somrarna, så brukade jag smyga in i deras växthus och nalla solvarma tomater, mmm – inget går upp mot den smaken och känslan av att göra något förbjudet. Det var inte förrän långt senare jag fick veta att mormor stod bakom gardinen och log åt mig :-).

Nu har jag eget växthus, med högt i tak och plats för massor med egna tomater av olika sorter. Tomater är något av det enklaste att odla själv, i alla fall tycker jag det, men som alltid beror resultatet på vilka förutsättnignar man har och vilken omsorg man visar plantorna. Här är mina tips för att odla egna tomater.

Odla egna tomater

Tomatplantor går utmärkt att så från frön, men om man inte har tid, plats eller lust att hålla på att pyssla om de små plantorna hela våren, så finns det gott om olika sorter att köpa som färdiga plantor fram på vårkanten. I detta inlägg börjar jag från frö, som köpts på påse, men det kan även vara fröer som jag plockat själv. Värt att veta är att många tomater som man köper i mataffären är hybrider, dvs en korsning mellan olika sorter. Det gör att när du tar egna fröer från dem, så får du med största sannolikhet inte samma sorts tomater när du odlar dem själv. Oftast gör det ingenting, det kan bli toppenfina och goda tomater ändå, men det kan vara bra att veta så att man har förväntningarna på rätt nivå.

Odlingstips – odla egna tomater

 1. Fyll små plastkrukor med såjord och vattna.
 2. Placera mellan 1 till 4 fröer (av samma sort) i varje kruka, beroende på hur stora krukor du har.
 3. Var noga med att märka upp krukorna med vilken sort du har i respektive kruka. Notera i Gardenize!
 4. Täck med ytterligare lite såjord och tryck till så att fröerna får bra kontakt med den fuktiga jorden,
 5. Täck krukorna med lite genomskinlig plast, tex gladpack, som du gör lite hål i. Då behålls fukten samtidigt som lufthålen förhindrar att jorden börja mögla.
 6. Placera krukorna varmt och ljust. Tomatfröer gror bäst vid 25-30 grader. Jag brukar ställa dem på en bricka på värmegolvet i hallen, med extra växtljus över. Man kan också köpa en värmematta ställa brickor på.
 7. Efter ett par veckor när plantorna börjat gro, flyttar jag hela brickan till en svalare plats, där det fortfarande är ljust. Det vår gärna vara mellan 15-20 grader.
 8. När plantorna är tillräckligt stora för att hantera, så är det dags att plantera om dem i större krukor, och då en planta i varje kruka.
 9. Kom ihåg att vattna regelbundet.
 10. När plantorna är omplanterade brukar jag börja gödsla med lite flytande växtnäring, ca 1 gång i veckan.
 11. I mitten eller slutet av maj brukar jag flytta ut plantorna till växthuset. Till en början får de extra skydd från starka solstrålar med hjälp av en tunn fiberduk som jag lägger över lite luftigt.
 12. I växthuset planterar jag de tomatplantor av höga sorter i stora odlingslådor, som jag har gödslat upp ordentligt.
 13. Mindre sorter planterar jag i stora krukor, med välgödslad jord.
 14. Efter hand som tomaterna växer så knipsar jag bort sidoskott och stöttar upp de plantor som behöver det.
 15. I slutet av juni brukar jag kunna skörda de första egenodlade tomaterna – vilken lycka!
Odla egna tomater
Odla egna tomater
Odla egna tomater

Fler tips när du ska odla egna tomater

 • Planera för olika sorters tomater, både stora och små och i olika färger.
 • Små tomatsorter brukar mogna snabbare och ger fler tomater.
 • Stora tomater, tex bifftomater, blir färre och tar längre tid på sig att mogna.
 • Se till att ha gott om plants för både rötter och plantan ovan jord, det är sååå lätt att vilja plantera för tätt. Särskilt viktigt är det när du drar upp plantorna inomhus. Bladen ska inte skugga varandra, då drar de lätt iväg och blir gängliga.
 • Snåla inte med gödslingen, för att tomaterna skall fortsätta utvecklas och orka producera frukt hela säsongen behöver man fylla på med näring, ca en gång i veckan. Jag använder flytande näring som jag blandar i vattnet.
 • Vattna regelbundet, då minskar risken att tomtarena spricker. I växthus är det bättre att vattna på morgonen för att det inte ska bli daggigt i växthuset under natten. Då ökar risken för mögel och andra sjukdomar. På friland vattnar man helst på kvällen för att inte fukten ska dunsta under dagen innan plantorna har hunnit suga upp fukten.

Tips på gula tomater

Vill du ha förslag på gula tomater, har vi sammanställt en lista här.

Friland, växthus, balkong eller kruka

En annan sak som är så bra med tomater är att de går att odla på så olika platser. Jag har förmånen att ha tillgång till växthus, men även om man inte har det så är det väl värt att odla egna tomater.

 • Tomater kan odlas på friland, dvs direkt i jorden utomhus. Om du gör det, så tänk på att plantera i ett läge som är varmt och inte för blåsigt. Välj en sort som lämpar sig för frilandsodling.
 • Har du en balkong eller uteplats så går det utmärkt att driva upp tomatplantor i krukor där. Bäst går det om du har söderläge, så att du får sol och värme. Balkonger i rena norrlägen, kan vara lite klurigare, men prova gärna och se vad som funkar för dig!
 • Tänk på att, ju mer jord plantorna har att växa i, desto bättre utvecklas de. Så snåla inte med för små krukor. En tumregel är att använda krukor på ca 10 liter per planta, dvs ungefär som en vanlig plasthink.

Lycka till!

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Mer lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.