Att göra i trädgården i januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår! När lugnet efter jul och nyår har lagt sig är det dags att börja fundera på och planera för nästa trädgårdssäsong. Ta till vara de mysiga kvällarna genom att planera vad som skall sås och fundera över vilken plats som finns i trädgården, det blir lätt att man sår mer än man har plats för. Här har vi listat några punkter som är bra att komma ihåg att göra i trädgården i januari.

1-800x800px-gardenize-UTV-blutenstande

Trädgårdstips för januari

Återanvänd julgranen

Om du har amerikanska blåbär i trädgården kan du klippan er julgranen och lägga grenarna rund buskarna.

Skydda trädgården mot snön

Om du har blötsnö på buskar och häckar så kan det vara en god idé att skaka av snön. Risken är annars att grenar knäcks eller att buskarna blir deformerade. Gå inte på din snötäckta gräsmatta i onödan. Komprimerad snö som ligger länge ovanpå gräset kan ge upphov till snömögel.

Heckenpflege

Dags att börja så

Det är fortfarande gott om tid att så inför årets säsong. Men i januari kan du börja så chili och paprika. Jag brukar även så vissa små busktomater som Tiny Tim och Vilma. Eftersom dessa inte blir så stora får de plats att stå kvar inomhus ända till maj när jag brukar lyfta ut dem till växthuset. Jag brukar även inventera vilka fröer jag har kvar sen förra året och beställa nya sorter av dem som jag vill komplettera med.

6 favoriter att så i januari:

  • Kronärtskocka
  • Sommarmorot
  • Purjolök
  • Dill
  • Spenat
  • Kruktomat
att göra i januari

Krukväxterna är trötta

Nu är det tufft för krukväxterna, och både den torra inomhusluften och bristen på dagsljus gör att de slokar. Vattna försiktigt så att de inte blir övervattnade och duscha bladen på gröna krukväxter kan hjälpa också.

Klara Rydebrink

Fixa dina redskap

Med bra trädgårdsredskap blir trädgårdsarbetet roligare. I januari kan det vara dags att olja in, tvätta, och slipa dina trädgårdsredskap, men se också över gräsklipparen så att den är i ordning, och lämna in den för reparation om det behövs.

Husqvarna gräsklippare

Extra belysning

Även om ljuset är på väg tillbaka är det få timma av solljus i större delen av landet i januari. Det innebär att många växter, både krukväxter och sådder gärna vill ha extra ljus. Jag brukar använda sladdarna som julstjärnorna hänger i till att sätta upp extra belysning. Till dessa köper jag extra stora ledlampor med riktat ljus som jag hänger över plantorna och som fungerar som komplement till dagsljuset. Med en timer inkopplad är jag säker på att det blir tillräckligt många timmar med ljus, 10-12  per dygn.

Annat smått och gått

  • Kom ihåg att vattna växter som du har ställt undan på vinterförvaring.
  • Så nya ärtskott regelbundet
  • Mata fåglarna
att göra i januari

Odlingstips för januari

Vill du ha odlingstips och sätta i gång med odlingarna redan nu, så har vi samlat många olika odlingstips här

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP.

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen. Gardenize basfunktioner är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare. Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.